Skocz do zawartości

podnoszenie i opuszczanie podnosnika tylko podczas orki Renault 110.54

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam problem, w  renault 110.54 podczas orki ciągnik opuszcza i podnosi pług o jakies 10 cm, i tak co chwilę, podnosi pług dobrze bez zmian , i trzyma podnosnik jadąc z podniesionym pługiem, nie opada nie szarpie, opada też dobrze ,dzieje się tylko tak podczas orki. z czym problem

dodam do powyższego ze podnośnik mechaniczny, druga od lewej strony jest wajcha z narysowanym siłownikim wspomagającym podnosnik i strzałkami , do czego ta wajcha? ustawiona jest na znaku , gdzie jest narysowany zablokowany siłownik .

Opublikowano

moze sruba za nisko w ciagniku zalozona a to ze ci plug zarywa to dobrze daciazanie dziala
a to masz wajche od hydrauliki chyba skup sprzedaż e na dzwigni z pozycja silowa
skup sie nie sprzedaz sory

Opublikowano

A mógł się zapowietrzyc ten rozdzielacz po prawej stronie jak spuszczałem olej hydrauliczny ?tam jest taki grzybek na klucz 11 chyba odpowietrznik.
Nie można ustawić pług a bo co chwila podnosi i opuszcza się podczas orki.

Opublikowano

Ale skoro dobrze podnosi to nie może być filtr a boczny rozdzielacz jest od hydrauliki zewnętrznej,powodem tego może być czujnik który jest wewnątrz przy ośce na której są umocowane dolne ciągła 

Opublikowano

Dzięki za pomoc. A z tym czujnikiem to sporo roboty żeby rozebrać i go wyjąć. Od góry czy ood dołu da rade jakoś wyjąć? bo tà oś ns ktorej sa umocowane dolne ciegna to podobno w lewo wychodzi po odkręceniu koła lewego .
A Mogło coś się popsuć od zaczepienia o kamień pługiem. ?

Opublikowano

No właśnie nie jestem pewny na 100 procent, zaczepiłem i to ostro o kamień. później jakiś czas nie orałem ale po tygodniu jak zacząłem orać to zauważyłem   że podnośnik się tak zachowuje .

Opublikowano

Wajcha od regulacji pługa działa. w czasie pracy da się nią podnosić i opuszczać pług.  problem w tym ze gdy jest ustawiona np na "1" czy "2" pług podczas orki sam sie podnosi i opuszcza co chwila o ok 10 cm, tak sobie sam reguluje głębokość orki. Zauważyłem też , że  gdy ta druga wajcha jest ustawiona na "0" to podczas orki jest dobrze,  pług stoi, nie reguluje się.wtedy tą pierwszą wajchą od podnoszenia troche unosze pług jeżeli jest za głęboko  i tak oram ostatnio.

Opublikowano

Kolego widzę że coś ci się przestawiło w ustawieniach pozycji siłowej (ta druga wajcha) Ona właśnie jest połączona z dolnym wałkiem od mocowania ramion tzw. pozycja siłowa. To co opisujesz to u mnie się tak dzieje jak tą drugą wajchę (siłową) wychylę w tył (ustawię sobie odpowiednią głębokość/siłę ciągnięcia) to wtedy co jakiś czas ramiona mi podrywa do góry tak z 10 cm. Ja tą wajchę ustawiam na 0 a głębokość pierwszej skiby reguluje normalnie wajchą od podnoszenia. Czyli ja mam tak jak ty teraz - no może jak dam gdzieś od 3-4 to tak się dzieje.

A jak miałeś przedtem, ustawiłeś żądaną głębokość i pług ci trzymało - nic nie podrywało ramion?

Opublikowano

Przedtem było dobrze- jak ustawiałem tą drugą wajchą na odpowiednią wysokość podnośnik trzymał bez problemu.  teraz coś się dzieje . Wojtek 987 - mamy ten sam problem chyba.

Opublikowano

Może i tak - ale mi to nie przeszkadza. Po prostu tej 2 wajchy nie używam, jest ciągle na 0. Tak miałem od początku i do dzisiaj byłem świadom że tak ma być ;). Wydaje mi się że to jest tylko kwestia wyregulowania cięgieł od sterowania podnośnika a dokładnie od dolnej osi zaczepowej. Bo przecież ona nie jest ruchoma tylko od tak (by tylko miał z kąt olej cieknąć :D  - u mnie na szczęście jeszcze sucho) Skoro ostro walnąłeś w kamień to dolne mocowanie musiało się mocno przekręcić i może wtedy coś się tam podziało??? Ja bynajmniej nie mam zamiaru tam zaglądać.

Opublikowano (edytowane)

Dużo było roboty z wymianą tych uszczelniaczy, trzeba zbijać te uszy czy jak to tam jest???

Ja jeszcze mam sucho - nawet wszędzie mam sucho oprócz misy olejowej w silniku. Wcześniej ciekło mi z cięgieł od ręcznego, myślałem że z tym jest od pierona roboty że te gumy od środka się wymienia i trzeba rozbierać hamulce. Jednak gdy przez samą wiosnę wyciekło mi ponad 20l oleju powiedziałem dość - rozbieram. Okazało się że ta guma kosztuje 12zł (od fergusona bo od reni 110zł ;[ ) a roboty 30 minut. Tak więc jak przez zimę będę zmieniał olej to dokręcę misę i uszczelnię a wtedy będę mógł stać na białej kostce :D - do kolejnego wycieku :lol:. 

A co do wymiany oleju w silniku to co ile zmieniacie???? W lecie zmieniłem przy 230h a teraz pasiło by mi tak ponad 270h dociągnąć bo chcę tą misę uszczelnić a teraz nie ma czasu.

Edytowane przez Wojtek987
Opublikowano (edytowane)

Olej też leje mobil 15w40 ale co 120 godzin zmiana :blink:  toż to ja w tym roku już 4 raz powinienem mieć wymieniony a ja nad drugą wymianą myślę. Gdzieś czytałem że wymiana co 200  - 300 godzin

Biorąc pod uwagę chociaż auto osobowe, jeśli średnio w godzinę zrobi autem 60km. To aby zrobiło 12 tyś km (co tyle wymieniam) to silnik powinien pracować 200 godzin. A większość w osobówkach wymienia około 15 tyś. Natomiast ciężarowe (nie te nowe co na oleju robią ponad 100 tyś km) na oleju robią około 30 tyś  a średnia niech będzie 50 km w godzinę, to silnik musi pracować około 600 godzin - źle myślę ????

U mnie dopiero po 50 godzinach pracy olej zaczyna robić się czarny (na miarce)

Edytowane przez Wojtek987
Opublikowano

Z wymianą uszczelniacza - robiłem jeden po prawej stronie - nie jest dużo roboty: 

-spuścić olej hydrauliczny - wchodzi go od cholery ok 60 litrów,

-trzeba zdjąc dolne mocowanie- ciegno podnośnika,

-po odkręceniu śruby,  z tej osi zdjąc to mocowanie, (poszło w miare dobrze łapką podwadziłem, w jedną w drugą stronę,  trochę młotkiem),

-teraz trzeba ten stary uszczelniacz wydłubać, trochę zabawy śrubokrętem, stary oczywiście trzeba popsuć, trochę rdzy jest na tym wałku, może być trochę zabawy,

- wyczyścić ten stary wałek,  wbić nowy uszczelniacz, poskręcać , i na koniec wlać olej.

- po robocie.

co ciekawe raz wymieniłem dałem 100 złotych (jedna sztuka tyle kosztuje), lało się dalej :(,  

musiałem popsuć uszczelniacz i rozbierać od nowa , kupiłem drugi  uszczelniacz (znowu 100 pln)  , założyłem po wyczyszczeniu dokładnym i jest ok.

Olej też leje mobil 15w40 ale co 120 godzin zmiana :blink:  toż to ja w tym roku już 4 raz powinienem mieć wymieniony a ja nad drugą wymianą myślę. Gdzieś czytałem że wymiana co 200  - 300 godzin

Biorąc pod uwagę chociaż auto osobowe, jeśli średnio w godzinę zrobi autem 60km. To aby zrobiło 12 tyś km (co tyle wymieniam) to silnik powinien pracować 200 godzin. A większość w osobówkach wymienia około 15 tyś. Natomiast ciężarowe (nie te nowe co na oleju robią ponad 100 tyś km) na oleju robią około 30 tyś  a średnia niech będzie 50 km w godzinę, to silnik musi pracować około 600 godzin - źle myślę ????

U mnie dopiero po 50 godzinach pracy olej zaczyna robić się czarny (na miarce)

zeby co 100-120 godzin wymieniać podpowiedział mi jeden rolnik ,  może faktycznie co 200-300 godzin powinno sie wymieniać  :/

aha potrzebuje stacyjkę (coś nie łączy, kontroliki są niie daje na rozrusznik, odpalam na krótko) najlepiej używana ze względu na koszty - chyba ponad 100 złotych grubo , może nowa , jakiś zamiennik?

może ktoś podpowiedzieć ?

Opublikowano

Na tym wałku są 2 uszczelniacze na jednej stronie tak dla waszej wiadomości  :D. Roboty jest na 30 min robi się to moment rozbierałem kilka razy i uszczelniacze kupowałem po 1.50zł  :lol: a nie po 100zł bo to głupota moim zdaniem. 
Co do wymiany oleju w silniku wymieniam przy 200 mth czasami zdarza się że troszeczkę więcej zrobię bo jest robota a nie ma czasu wymieniać to się robi  :)
Też leję Mobil Delvak 15W40 do ciągnika i kombajna uważam że to dobre oleje są. 

Opublikowano

Na tym wałku są 2 uszczelniacze na jednej stronie tak dla waszej wiadomości  :D. Roboty jest na 30 min robi się to moment rozbierałem kilka razy i uszczelniacze kupowałem po 1.50zł  :lol: a nie po 100zł bo to głupota moim zdaniem. 

Co do wymiany oleju w silniku wymieniam przy 200 mth czasami zdarza się że troszeczkę więcej zrobię bo jest robota a nie ma czasu wymieniać to się robi  :)

Też leję Mobil Delvak 15W40 do ciągnika i kombajna uważam że to dobre oleje są. 

no właśnie!!!  tam idzie rozmiar 60x99x15 - nietypowy,  pytałem to nie było jakichś zamienników , jak i gdzie dostać takie uszczelniacze?

Opublikowano

W sklepie z uszczelniaczami - jak nie ma na stanie to zamówią na następny dzień. Ale chyba 15zł a nie 1,5zł - bo po tyle można kupić oring  a nie simering. Chyba że kupujesz po 1,5zł i dlatego tak często zaglądasz..... Te niektóre ceny części do renówki to przesada.

Opublikowano

Jak kupujecie coś i mówicie że potrzebne to do Renówki to i cenę macie wysoką. Ja jak kupuję to mówię potrzebuję taki czy inny uszczelniacz czy pasek i tyle. Nigdy nie mówię że potrzebuję do Renówki czy JD bo zaraz cena dwa razy większa podaję im numer jak mają to niech dają a jak nie to nie i tyle, tym co sprzedają nie jest potrzebne do czego mi to jest potrzebne i nigdy im nie mówię. Raz zajechałem do serwisu JD to mi za komplet uszczelniaczy do siłownika motowideł powiedzieli 320 zł to im powiedziałem prosto w twarz że za tyle to ja kupię nowy siłownik i nie muszę go regenerować. Pojechałem do sklepu z uszczelniaczami i za komplet dałem 12zł ale też nie mówiłem do czego mi trzeba bo cena pewnie by wzrosła i to kilkukrotnie. 
Dobrze wiem ile dałem simering i tyle w temacie. A tak jeszcze dodam że rozbieram to 3 razy z powodu zerwanego gwintu na tym wałku dorabiałem nowy gwint i przez to musiałem wymieniać simeringi ale nie zobaczyłem że są dwa i lekko mi ciekło więc kupiłem 2 nowe i złożyłem i teraz jest dobrze. 

Opublikowano

Z wymianą uszczelniacza - robiłem jeden po prawej stronie - nie jest dużo roboty: 

-spuścić olej hydrauliczny - wchodzi go od cholery ok 60 litrów,

-trzeba zdjąc dolne mocowanie- ciegno podnośnika,

-po odkręceniu śruby,  z tej osi zdjąc to mocowanie, (poszło w miare dobrze łapką podwadziłem, w jedną w drugą stronę,  trochę młotkiem),

-teraz trzeba ten stary uszczelniacz wydłubać, trochę zabawy śrubokrętem, stary oczywiście trzeba popsuć, trochę rdzy jest na tym wałku, może być trochę zabawy,

- wyczyścić ten stary wałek,  wbić nowy uszczelniacz, poskręcać , i na koniec wlać olej.

- po robocie.

co ciekawe raz wymieniłem dałem 100 złotych (jedna sztuka tyle kosztuje), lało się dalej :(,  

musiałem popsuć uszczelniacz i rozbierać od nowa , kupiłem drugi  uszczelniacz (znowu 100 pln)  , założyłem po wyczyszczeniu dokładnym i jest ok.

zeby co 100-120 godzin wymieniać podpowiedział mi jeden rolnik ,  może faktycznie co 200-300 godzin powinno sie wymieniać  :/

aha potrzebuje stacyjkę (coś nie łączy, kontroliki są niie daje na rozrusznik, odpalam na krótko) najlepiej używana ze względu na koszty - chyba ponad 100 złotych grubo , może nowa , jakiś zamiennik?

może ktoś podpowiedzieć ?

sprawdź dokładnie bezpieczniki 4 od góry z lewej strony jest chyba od rozrusznika, też tak miałem myślałem że stacyjka a to był tylko bezpiecznik tam sygnał na rozrusznik idzie przez bezpiecznik, możesz dojść po kolorze tego cienkiego kabelka od rozrusznika .