Skocz do zawartości
Edinho

Problem ze sprzęgłem MF 2620

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Edinho    0

Witam.

Mam problem w moim MF 2620 chyba ze sprzęgłem, podczas ciężkiej pracy np. orki ciągnik pod górę gdy ma ciężko zatrzymuje się, by po chwili bez wciskania pedalu sprzęgła ruszyć i pojechać dalej jak gdyby nigdy nic. Wydaje mi się że sprzęgło się kończy, ale dziwny jest fakt, że ciągnik zatrzyma się, i po chwili ruszy, nie muszę redukować biegów, czy dodawać gazu.  Dodam że półbiegi, a właściwie tzw, zając nie działa od kilku lat, jeździ tylko na żółwiu. Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem? To na pewno sprzęgło? Bo przymierzam się już powoli do rozpoławiania ciągnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
cyprian1219    365

Może po prostu koła się ślizgają przez zbitą ziemię a po chwili łapią przyczepność i jak to jest u mnie, ciągnik "szarpie". Koła się kręcą cały czas czy faktycznie stają w miejscu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

corrado    359

To nie są dziwne objawy, jak najbardziej może tak się dziać tarcze się kończą gdy jest ciężko przestają przenosić moc i się ślizgają pod wpływem temperatury która się wytwarza zapiekają się i ciągnik ponownie na chwilę rusza.


„Uważajcie na ludzi, którzy się nie śmieją. Są niebezpieczni”

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Popraw mnie jeśli się mylę, ale w 2620 jest sprzęgło cierne suche- jednotarczowe i nie spotkałem się żeby po nagrzaniu tego typu sprzęgła działały poprawnie chodźby na chwilę.


a

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
corrado    359

Zgadza się, masz rację co do rodzaju sprzęgła lecz objawy tego typu występują właśnie tak jak opisałem nie dzieje się to zawsze przy końcówce sprzęgła ale zdarza się miałem kilkukrotnie do czynienia właśnie z takimi objawami kończącego się sprzęgła po czym po jakimś tam czasie po prostu nie było jazdy ze zrozumiałych dla wszystkich względów.  


„Uważajcie na ludzi, którzy się nie śmieją. Są niebezpieczni”

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawel885    839

Gubi ciśnienie na wzmacniaczu, tego ciągnika nie zapalisz na hol, musi pracować pompa i dawać ciśnienie i pewnie w tym problem 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
corrado    359

Również może tu leżeć przyczyna potwierdzam kolegę powyżej  ale z doświadczenia mogę powiedzieć że to tarcza.


„Uważajcie na ludzi, którzy się nie śmieją. Są niebezpieczni”

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Edinho    0

Dzięki za odpowiedzi, co do trakcji, to na pewno nie to, w transporcie na najwyższym biegu trakcji się chyba nie da zgubić, objawy są takie same;). Co do pompy to nie zauważyłem żadnych objawów jej niedomagania, hydraulika zewnętrzna, podnośnik, czy wspomaganie działają poprawnie tak jak wcześniej. Tak czy inaczej jak nie rozbiorę, to się nie dowiem, ale objawy jak na tylko sprzęgło, to troche dziwne. Jak naprawię (oby) to dam znać, może się komuś przyda kiedyś. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krupson    9

mialem podobnym obiaw ubieglej jesieni w mf 393 wina byl zuzyty docisk,tarcza byl jeszcze nie taka zla wymienilem komplet 1600 zl i smiga dalej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez Zet7211MF6140
      Witam. Jest taki problem że ciągnik nie ma tak jak by siły. Na postoju wchodzi normalnie na obroty a już przy małym obciążeniu max 1500 złapie, nawet jak sie jedzie samym ciągnikiem to nie można go rozpędzić. Dodam że dopiero była robiona pompa wtryskowa i przed naprawą było to samo. Co może być nie tak?
    • Przez marcin80wlkp
      Witam. Dziś po godzinnej pracy w polu sprawdziłem ciśnienie na pompie. Jeden obieg, który idzie na hydraulikę zewnętrzną pokazuje 170-180 atm, drugi przy skręconych kołach, rozgrzanym oleju i ok 1000obr/min pokazuje 80 atm. Wspomaganie ciężko mi chodzi, do tego coraz ciężej wchodzą mi biegi i obstawiam że to przez to, że padła druga sekcja pompy. Czy bez zastanowienia mogę zamawiać nową, czy jest możliwe, że jeszcze coś innego może być nie tak?
    • Przez kevin25
      Witam pacjent MF 3050 z 1989r zaczęło słabnąc wspomaganie na wolnych obrotach szczególnie zauważalne przy pracy z ładowaczem. I słabiej działające hamulce. 
      Ciśnienie na tylnych złączkach 180bar przy 1tys i przy 2tys rpm 
      Ciśnienie na punkcie pomiarowym 2 sekcji na wspomaganie na wolnych obrotach 145bar przy 2 tys rpm 170bar 
      I z tego co wyczytałem pompa do wymiany. Chce się tylko upewnić czy na pewno ?
      Jest możliwość wsadzenia mocniejszej pompy na Sekcji hydrauliki zewnętrznej ? 
       
    • Przez Michał6180
      witam mam problem z ciągnikiem 6180 polega on na tym ze traktor nie chce jezdzic po rozgrzaniu ostatnio prasowałem słome ok 8ha po przepracowaniu 4 hektarów traktor ustał na polu nie chciał jeździć biegi bez sprzegła wchodziły po jakimś czasie traktor zaczął jezdzić cały czas sie to działo wymieniłem pompkę sprzęgła był jakiś czas spokój a później przyszedł czas na kukurydzę woziłem nim jakiś czas był spokój po paru godzinach traktor na pusto nie dawał rady podjeżdżać pod z górkę na drodze silnik nie tracił obrotów tylko było czuć jak traktor spowalniał a wjazd na pryzmę nie było mowy zebym wjechał szosowymi biegami traktor stawał w miejscu i nie chciał jechać z terenowymi miał nawet problemy wjezdzać zdecydowałem wymienić pompę w skrzyni wymieniłem ale okazało sie ze nadal ciężko podjeżdża pod górę i teraz stoi na podwórku i nie chce jezdzić biegi wchodzą bez sprzęgła i nie wiem co robić więc prosze was o pomoc co z tym robić za wszelkie odpowiedzi Bardzo Dziękuję :)
    • Przez Mariano126
      Witam wszystkich jestem nowy na forum i równocześnie nowym użytkownikiem MF 3060 czytałem dużo na forum na temat EHR ale nie znalazłem odpowiedzi która pomogła by mi rozwiązać mój problem z EHR a jest on następujący po zapaleniu ciągnika i po przygazowaniu (włączenie ładowania) zaswieca sie dolna kontrolka EHR (opuszczanie) mimo iż przełącznik jest w pozycji neutralnej powiem jeszcze ze ta kontrolka swieci Ciągle nawet po zgaszeniu ciągnika nawet gdy przełącze na pozycje dzwigania zaswieca sie górna kontrolna ale swieci również dolna a podnośnik ani drgnie podnosnik mozna podnieś jedynie odpinająć przednią wtyczke od jednego z elektrozaworu a wciskająć recznie drugi które znajdują sie z tyłu ko lewego tylniego koła
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.