Skocz do zawartości

jaki ciągnik pomocniczy na moje 23 ha (5 ha sadu i owoców miękkich)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli można wypowiem się krótko. Używanego traktora nie chcę, bo planuję kupić traktor na 15-20 lat. W planie mam powiększenie gospodarstwa, więc być może traktor będzie w przyszłości bardziej wykorzystany. Używany traktor miałby 10 lat, a tak przy pomocy PROW kupię w tej cenie nowy traktor. Może jestem w błędzie, ale takie rozwiązanie pozwoli rozwinąc gospodarstwo i uczynić pracę na polu bardziej przyjemną. 

Opublikowano

cześć radził bym ci wziąść deutz fahra agroplus 75 km ja mam agrotrona k110 i nie narzekam mam zamiar kupic do tura agrofarma 420 na twoje hektary to agroplus będzie najlepszy mam nadzieje ze dokonasz dobrego wyboru nara

Opublikowano

Za te pieniądze to już coś zachodniego bym brał. Ostatnio spodobał mi się Case Cs pro czy jakoś tak, w srodku bajka :) Ale jesli coś tańszego to i zetor proxa i JD seri M mogą być ciekawa propozycją. Tylko niestety za dobre wyposażenie trzeba płacić... :)

Opublikowano (edytowane)

ja nie mam ale z tego co czytam to ma mało złych opini uzytkowników.cena nie jest az taka wysoka i podobno mało pali...

to ja będe tą złą opinią co mi się nie podoba to tłumik na dole pod schodami do kabiny mało miejsca w kabinie mojemu wujowi zaczął się po roku psuć coś z silnikiem dymił bardzo ale naprawiono bo był jeszcze na gwaranci plastikowa maska ? szok wałem w nią z pięsci to zaczeła latać a lekko walłem omg . ja nie polecam traktorem fajny ale to jest podróbka deuth fahra najlepiej to kup sobie zetora jak chcesz to nawet zetory są z turem starsze i z dobrą moca a jak nie to kup sobie coś np . jak maly jelonek z 80 koni używany z turem .. ;) to maleństwo to będzie śmigać ;d w razie jakiś pytań pisz na email do mnie mateuszfxx@onet.eu z chęcią odpowiem i napisz z jakiego tematu piszesz xD:D

Ortografia

Edytowane przez krolikNH
Opublikowano

Witam wszystkich.

Poszukuje traktora do gospodarstwa o mocy ok 90 KM (gospodarstwo ok 25 ha). Ma służyć głównie do orki (ze względu że dodatkowo pracuję zależy mi żeby zrobić to szybko i sprawnie). Interesują mnie tylko ciągniki nowe.

Co moglibyście mi polecić i na co powinienem zwrócić uwagę?

Opublikowano

MTZ 920 bedzie najtańszym rozwiązaniem jeżeli chodzi o nowy ciągnik bo inne marki nie wchodzą w grę gdyż ich cena się nie kalkuluje z areałem chyba że masz duzo kasy to masz szeroki wybór, biorąc pod uwagę hektary MTZ to jedyny moim zdaniem wybór

Gość Profil usunięty
Opublikowano

A jak myślicie czy Pronar 82SA to dobry wybór na 25ha?

Opublikowano

Mama zamiar sprzedac ursusa c360-3p rok 1984 i kupic za okolo 50-55 tys zetora 6340 lub ursusa 5314 czy sa to dobre ciagniki czy poradzily by plug 3 skibowy obracany ? ile moge za 60 wziac kasy ?

Opublikowano

"Interesują mnie ciągniki "bez elektroniki" żeby w razie czego można było trochę pogrzebać."

"Wolałbym jakiegoś NH albo Zetora Proxime Power"

Napisałem to co ja wolałbym, no fakt Zetor ma tyle elektroniki ze hej, nawet mniej niz Fendt'y i MF...

Opublikowano

Czytam niektóre posty i śmiac mi się chce...że na 20 ha 80 ok wystarczy ...Powiem wam jestem w takiej sytuacji..rodzice posiadają gosp. 25ha ornej i 3ha łaki...coś tam troszke bawią się z bykami max 9 sztuk rocznie....zamierzam kupi ciągnik i patrzę tylko na 100km -120km...inne nie wchodzą w grę....wiadomo na wsi kokosów nie ma..ciężko wyżyc z 20 ha a co dopiero jeszcze kupi ciągnik więc kombinowac trzeba...dodatkowa praca...gospodarstwo raczej jako hobby:):)myśle że mając codziennie po 6 gdz na gospodarkę taki ciagnik mi wystarczy...gosp. zarabia na siebie i ciągnik a ja przyniosę pensje na utrzymanie rodzinki;)

Opublikowano

Moim zdaniem 80km jest wystarczająco, szczególnie jeżeli mówimy o nowym ciągniku. Sam mam 25 ha z czego 10 to użytki zielone siane na gruntach ornych. Niedawno też zastanawiałem jaki ciągnik wybrać, z tym ze miałem ograniczone fundusze do 110tys bo wymieniałem cały park maszynowy i nie chcąc brać kredytu tyle zostało mi na ciągnik. Kupiłem nh td80 za 100tys ma klimę sprężarkę koguta radio rewers szybka skrzynie itd. zaczepiam go praktycznie do wszystkich maszyn i rocznie zrobię góra 300mth

Opublikowano

80km na 20-25ha to jest max, chyba że komuś się marzy agregat uprawowo siewny na taką powierzchnię, 25ha to 3dni po 10godzinnej orki i mamy to zaorane, licząc jeszcze przejazdy zpola na pole, to nawet w 2dni da radę, tylko trzeba siedzieć 12h w traktorze. Ale co to jest, kiedyś orali 1koniem i pługiem 1skibowym i jakoś zaorali :D

mksuzi - to mi z ciebie się śmiać chce, 100-120km to ty nawet nie zrobisz nim w ciągu roku tyle mtg aby raz na rok olej w silniku wymienić, i co z nim zrobisz, nie wiem jaki miałeś wcześniej ciągnik, ciągałeś 4skiby i na ten traktor pług wymiana bo jeśli nie to po co z taką mocą kupować, agregat np. 2.7-3m, to takim ciągnikiem wstyd jechać z nim kolejna wymiana, 9byków to rozrzutnik np 4ton masz, to ten traktor z tym rozutnikiem spali tyle że ci sie w pale nie mieści, a 80km to spokojnie sobie z nim pojedzie, tak samo z przyczepami w zniwa też za małe będziesz miał :D 25ha to jesli masz 6h czsu to z palcem w d**** w 5dni zaorasz tymi 4skibami i 80km :D

Opublikowano

Witam.

Chciałbym się was zapytać jaki ciągnik byście poradzili na 25ha miałby pracować z pługiem

zagonowym 4x35 agregatem 3m kombajnem buraczanym Kleine 7000 Automatic czasem z przyczepą

6t z pronara.W grę wchodzą ciągniki o mocy od 80 do 90 km w cenie od 80 do 95 tyś zł