Skocz do zawartości

jaki ciągnik pomocniczy na moje 23 ha (5 ha sadu i owoców miękkich)

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Kolego MasseyFerguson nie obraziłem się, rzeczywiście nie sprecyzowałem zdarzenia w wyniku którego doszło do uszkodzenia, spłyciłem to za bardzo, na przyszłość będę bardziej dokładny w opisie (młodzi górą), tak dla Twojej ciekawości jeździłem Fergusonem w 86 roku 255-tką (wtedy to było naprawdę coś);)

JarkuW bardzo dziękuję za wsparcie, bardzo się cieszę że moje posty są dla Ciebie wiarygodne, mam nadzieję że dla innych userów także, rzeczywiście pewne rzeczy przerabiałem sam i to co piszę jest z praktyki lub widziałem na własne oczy. Pracowałem w polu w lesie różnymi ciągnikami i wierzcie mi do lasu szczególnie trzeba maszyny "co to gniotsa nie łamiotsa" i dobrego kierowcy.

Pozdrawiam was serdecznie wszystkich MasseyFergusona JarkaW Pablo21 moderatora Miraska , jak macie jakieś pytania szczególnie dotyczące technologii uprawy zbóż rzepaku zapraszam na privaka, przyznam się bez bicia mechanizacja nie jest moją najmocniejszą stroną ale pewne rzeczy widziałem.

Ps ja też czasami zaglądam do Hyde Parku. pozdro B)

Opublikowano

no właśnie jerzy sprecyzuj dokładnie jaki to był model bo jeśli postlicencyjny MF robiony w ursusie to nie ma co się dziwić (255). Po prostu Polskie realia wzieli konstrukcje a nie wzieli składu stopów (np na skrzynie). Sąsiad miał pierwsze model (tylko składany w Polsce) ,sprzedał i kupił nowego (robiony cały w Ursusie) to niestety mówił że pierwszy był lepszy.

A wracając do tematu zainteresowany co robi ??? Za dużo rad i się pogubił

Opublikowano

Nieco ponad rok temu zamieniłem Zetora 8045 (odpowiednik U-904) na DF-a 6 cylindrowego. Jestem pod wrażeniem jego zwrotności B) (pomimo, że jest dłuższy o dwa cylindry). Stąd wniosek, że U-914 nie jest zbyt zwrotny (bo inne mogą być lepsze). Na pewno pod tym względem będzie gorzej od U-912 - przedni napęd ograniczy zwrotność.

Weź też pod uwagę, że duża kabina w Ursusie jest dobra dla pasażera (nawet dwóch) ale można ją łatwiej uszkodzić gałęziami. Za to szyby nie są aż tak drogie jak w zachodnich. Nigdy nie miałem MTZ-a, ale może warto się o nim coś więcej dowiedzieć, bo rzeczywiście często można je spotkać w lesie.

Opublikowano

Witam ja bym ci poradził 6 link tego mtz widać że gospodarz, o niego dbał jest wręcz w idealnym stanie, do lasu sie jak najbardziej nadaje, tylko jak będziesz kupował sprawdź go dokładnie.

Opublikowano

Trzeba isc do przodu a zakup C-360 na 20ha w dzisiejszych czasach to głupota ja wolałbym juz 5211 bo ma chociaz kabinę szczelna wyciszona i z ogrzewaniem.

Ale na 20ha to ja proponowałabym Zetora 7245 lub MF-a 3050 lub 3060.

Opublikowano
Trzeba isc do przodu a zakup C-360 na 20ha w dzisiejszych czasach to głupota ja wolałbym juz 5211 bo ma chociaz kabinę szczelna wyciszona i z ogrzewaniem.

Ale na 20ha to ja proponowałabym Zetora 7245 lub MF-a 3050 lub 3060.

popieram pomysł kolegi ;) a może MTZ?? mysle ze byłby idealny B)

Opublikowano

nom.najlepiej wg.mnie to johna...... sądze że byłby dobry,nowy,konfortowy,ekonomiczny i też dość dużo pracy zrobi...ale nie wiem jak dla kogo,ewentualnie mógłby być,jeszcze żeby miał troche wiecej tych zielonych koni to by było dobrze ;)

Opublikowano

nowy ciagnik jest drogi a jezeli nie ma szansy rozwoju to po co ma kupic nowy ciagnik ktory sie nie zwroci na tym areale.ciagnik ma robic a nie ma stac w garazu no chyba ze masz szanse rozwoju wtedy mozna zrobic zakup na przyszlosc

Opublikowano

A może by tak zefir yto 804 też mam 20ha i rozmawiałem z posiadaczem i bardzo sobie chwali przecież lepsze niż 10letni zachodni...

Przydałoby się zmienić ale jak narazie krucho z forchą a kredytu się boje...

Opublikowano
tak,20 hektarowe gospodarstwo nie może sobie pozwolić na taki ciągnikbyłaby to zadroga inwestycja,wiec proponujcie coś tanszego i rozsądniejszego ;)

przynajmniej ty sie ze mna zgadzasz

Opublikowano

podzielam zdanie @Martinez i Daniel215. Jesli niezamierza sie powiekszac gosopodarstwa to nie opłaca sie ąz tak inwestować, no bo po co??? Wolałbym jakis starszy prosty w obsłudze ciągnik ,którego koszty eksploatacji były by wmiare niskie.Natomiast jesli gospodarstwo sie rozwija to owszem można kupić nowy dobry ciągnik ;)

Opublikowano
tak,20 hektarowe gospodarstwo nie może sobie pozwolić na taki ciągnikbyłaby to zadroga inwestycja,wiec proponujcie coś tanszego i rozsądniejszego ;)

przynjamniej ty sie ze mna zgadzasz z gory sory do administratorow bo cos mi net nawala a nie wiem jak to usunac wiec go z edytowalem soryy

Opublikowano

wezcie chociaz nie porownujcie MTZ z Zetorem bo na dzis dzien za taka cene to bralbym nowego MTZ i niezagladal do niego znowu 20 lat, tak jest w moim przypadku ciagniczek wysluzyl juz prawie 20 lat i nawet gum nie zmienialem i mam podobne gospodarstwo 20 ha.