Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli chodzi o części to nie będzie problemu nie znalazłem żadnego 75 z hydrauliczną rurą są same z ręczną tylko w claasach nie ma łożysk na klawiszach tylko drewniane panewki i jak one się sprawują?

Opublikowano (edytowane)

Jeśli chodzi o części to nie będzie problemu nie znalazłem żadnego 75 z hydrauliczną rurą są same z ręczną tylko w claasach nie ma łożysk na klawiszach tylko drewniane panewki i jak one się sprawują?

wersja 75 w większości ma hydrauliczną rurę patrz tuhttp://olx.pl/oferta/claas-mercator-75-CID757-IDbuCE7.html#dd735fb38d

a  miałem takie w 487 i bezobsługowe nic się nie działo z nimi te klocki są nasączone specjalną żywicą czy coś

bizonem to sie smiga bez hamulcow wiec sie przejmuj zbytnio jeszcze pare sezonow pokosisz i nabiezesz wprawy pozd

bizonem planuje max jeszcze jeden sezon kosić chyba że jesteś chętny na bizona to kontakt na priv

Edytowane przez Rolnik2517
Opublikowano

@PawelJanowski, ja mam dwa mercatory, 70 i 75. Jak coś to oba są na sprzedaż.

Panewki na wytrząsaczach sprawują się bardzo dobrze. Jak są luzy to kasujesz je wyjmując blaszane podkładki lub je delikatnie przyszlifować. Na luz boczny też jest sposób aby zlikwidować jak coś.`

Opublikowano

Przed żniwami na olx mercator 70 był wyceniony na 22500zł wiadomo że do negocjacji. 75 to nie wiem ile ojciec by teraz wycenił. Jest młodszy niż 70, ma hydrauliczną rurę, sinik Mercedesa, heder 3,6m i może mieć stół do rzepaku z elektryczną kosą boczną. Kwestia dogadania.

Opublikowano

zastanow sie dobrze czy na pare hektarow jest sens pchac sie w starego zmeczonego mercatora z lat 70? u mnie jest chlop ma senatora skarbonka bez konca na rzepakach ukrecil os odrzutnika slomy, senator przestal tydzien wszyscy pokosili w pszenicy na koniec urwal sie wytrzasacz i tak ma zawsze cos a to pasek tez trzeba szukac jezdzic czekac a w rzniwa to trzeba kosic a i ten kombajnik ma tylko na 25h jak jest dobry bizon to robota idzie a w razie jakiej awari czesci w kazdym sklepie sam to przerabialem to wiem rozumiem claas ale cos nowszego i tez go trzeba dobrze przejzec powymieniac lozyska paski i inne rzeczy zeby kosic a nie stac . chyba ze kapitalny remont przez zime zrobisz pozd

Opublikowano

tylko ze starego zmeczonego bizona naprawisz za chwile i za pare zloty, a zmeczonego mercatora zniwa przeleca a dalej czesci bedziesz szukal albo zaplacisz tyle ze glowa boli pozd

Opublikowano

zenek_19 ma rację bizon to bizon , zmiana na zachodni wytelepotany  to tylko kłopoty , każdy kombajn się psuje nie ma reguły czy bizon więcej być może ale taniej się go naprawi a jak jest przeglądany z roku na rok to żniwa przelata bez problemu , w czym mercator jest lepszy od bizona kabiny pewnie też nie ma heder czasami 3 metrowy 4 wytrząsacze , bizony mają lepsze hedery , nagarnie się wszystko wygoli po samej ziemi , czy groch czy położone zboże , na bizony nie ma ceny można kupić w niezłym stanie i za nieduże pieniądze jak się poszuka , na zachodnich zarabiają tylko ludzie którzy je sprowadzają i przeważnie maja też części bo to schodzi , a co ma nabywca robotę kłopoty i pustą kieszeń

Opublikowano

ale zrozum że do bizona części są słabej jakości i co stego że zrobisz go jak za dwa lata znowu a claasa zrobisz to pochodzi ta części minimum 5 lat tylko że musi być oryginał no i wiadomo że będzie z dwa razy droższa 

Opublikowano

@zenek_19, pojęcia nie masz o czym piszesz. Za darmo nie chce tych tanich części. Dolicz do zakupu części przestój kombajnu oraz koszt pojechania po te części do sklepu w zależności ile razy będziesz jeździł po tą samą część. Jest takie powiedzenie: biednego nie stać na tanie rzeczy.

Mamy Mercatory o 2005r. Jakoś zawsze dało się wykosić do samej ziemi i to nawet położony groch. Więc kiepski argument. Nie zdarzyło się też aby naprawiana lub wymieniana  część zepsuła się ponownie. A o ceny części do Mercatorów dowiadujcie się w innych sklepach niż Korbanek, wcale nie są takie wysokie jak na ich jakość. A co do dostępności to kwestia regionów , ale mając samochód, internet i telefon nie widzę żadnego problemu oprócz lenistwa i ograniczenia wiedzy do wszechwielkiego BIZONA.

Opublikowano

kamil mercator dobrze ze ty sie tak super znasz i masz POJECIE do opowiadania bajek juz wiem dlaczego bo pewnie co zniwa klepiesz i napawasz te swoje mecatorki wiem elektrody sa tanie w porownaniu do orginalnych czesci claasa cos ci sie pomylilo to nie claas z 90 lat tylko 70lata wiec go tak nie reklamuj jaka to super maszyna no chyba ze sprzedajez, pojecia nie mam bo jak mielismy bizon zo56 z 1990r to chodzil jak rakieta wiec nie napawalismy go bo byl bezawaryjny pozdrawiam wszystkich realnie myslacych