grzegorz_78

obroty mlocarni claas merkator 70

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
grzegorz_78    2

Witam ,potrzebuje porady.Podczas koszenia obrotow na mlocarni nie moglem ustawic wiecej niz 800. Myslalem ze to przez podpieta sieczkarnie. Koszac jednak bez sieczkarni to obroty byly  na 800 i nie moglem zwiekszyc obrotow.Jakies sugestie? Od czego zaczac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

romek6340    206

Tam pewnie jest normalna bezstopniowa przekładnia? Zobacz w jakiej pozycji masz pas na kołach przy maksymalnej prędkości obr. czy już jest na krawędzi czy w środku koła.

Może być zużyty tj. za wąski. Jest ścisło tylko za mało koła rozszerza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wieslaw16    52

Zdarte są pasy na młocarni po bokach, ja też tak kiedyś miałem że 900 to było max kupiłem nowe pasy i obroty zaraz poszły do góry ponadto i koła pasowe już są poddarte i jedno z drugim przynosi taki skutek, jest jeszcze jedno wyjście z sytuacji i już ten problem opisywałem w tym temacie, można podłożyć pod siłowniczki podkładki aby lepiej i dalej dociskały koła żaluzjowe co automatycznie zwiększy obroty młocarni ja tak zrobiłem zanim zmieniłem pasy i sporo poniosło obroty na mlocarni coś ponad tysiąc dokładnie nie pamiętam do ilu bo to już kawałek czasu temu ,ale to jedyna możliwość bez wymiany pasów na dorażnie. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzegorz_78    2

Tak byc raczej nie powinno, skoro jednego dnia kosze zboze i obroty  byly 110-1200.Drugiego dnia obroty max to 800 i nie da rady zwiekszyc,jesli byla by to wina pasa to moim zdaniem obiawialoby sie to stopniowo.Pas nie wydrze sie w ciagu paru godzin pracy w polu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wieslaw16    52

W takim przypadku jedyna myśl mi do głowy przychodzi w tej usterce że  nie chodzi płynnie wariator młocarni bo jest zapieczony na tulei, pewnie nie smarujesz kalamitki tej pod sprężyną na wariatorach osadzonych na wale młocarni, najczęściej tam zapieka na tej tulei, lub też wariator zapieka na wale jezdnym też tam jest tuleja ślizgowa wariatorów, to jedyna możliwość jeśli raz pozyskuje wymagane obroty a, innym razem już nie, a powinny płynnie chodzić te przekładnie i wtedy w całym zakresie obrotów masz płynną regulację .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Możesz pisać i zarejestrować się później. Jeśli masz konto,Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


  • Podobna zawartość

    • Przez classmercator
      Mam zamiar kupic kombajn Claas Mercator z roku 1988 co sądzicie o tym kombajnie??
    • Przez TomaszStach
      Cześć. Mam pytanie. Może mi ktoś powiedzieć, w którą stronę założone są belki w podajniku?
    • Przez damianbizon
      Witam. Sąsiad ma problem ponieważ nie może dobrze ustawić swojego claasa do omłotu jęczmienia ozimego. Chodzi głównie o ustawienia sit. Klepisko jest skręcone na max. Pomimo to nie może wymłócić ości z jęczmienia. Z góry dziękuje za wskazówki Obroty klepiska są ustawione na 1200 obr/min.
    • Przez szymonidas9
      Tak jak w temacie, mam problem z max. podniesieniem klepiska.. Dochodzi gdzies do 3/5 wysokosci na tych dziurkach i juz wyzej nie idzie pociagnac. Wie ktos co moze byc przyczyna? Podobno cos tam sie czysci w "przekladni" ale tak gdzies tylko slyszalem.. Przerabial ktos podobny problem? Bo nie wiem jak to ugryzc
    • Przez rybson2000
      Od 3 lat mając ten kombajn zauważyłem nasilające się zgrzytanie podczas zmiany biegów. Nie zależnie czy zmiana zachodzi z 1 na 2 czy 1 na R reakcja jest taka sama. Zostało pociągnięte sprzęgło ale efektów brak. Tarczy sprzęgłowej to nie jest raczej wina bo nic się nie ślizga. Miał ktoś taka sytuacje?
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.