Skocz do zawartości

Jak doprowadzic pole do normalnego uzytku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam tej jesieni bede bral pole w dzierzawe na ktorym ok kilku albo kilkunastu lat bardzo nawozu i wszystkiego co z tym zwiazane nie widzialo w tym roku jak i w 4 poprzednich zasiano na nim gryke ktora nie wyglada tak jak powinna poprostu masakra i teeraz moje pytanie co dac na to pole zeby go doprowadzic do porzadku wapno czy jechac ostro jakimis nawozami  podkresle ze zbyt duzych funduszy na to przeznaczyc nie moge .Chcialem na jesieni zasiac tam pszenice ozima ale nie wiem czy to mozliwe  jest tego 4ha .

Opublikowano (edytowane)

co do gleby  to jest klasa IIIb na calosci prawie w jednym miejscu IIIa . i z talerzowka moze byc tez problem co zamiast niej uzyc 

a jeszcze jakie wapno polecacie i ile tego mi bylo by tzreba w sumie na jakies 7ha  

Edytowane przez 8Seba8
Opublikowano

talerzówka najlepsza na takie coś  - ja takie pola najpierw traktuje glifosatem, potem na jesieni talerzówka 2-3 razy i orka zimowa. wiosna npk i siejemy jarkę najczęsciej owies. A wapno ciężko powiedzieć najlepiej szybko działające czyli albo tlenkowe albo kreda. Z tlenkiem trzeba uważać bo "wypala" próchnicę glebową.

Opublikowano

to chyba tak zrobie z tym lubinem mam jeszcze troche czasu do zastanowienia:) A orietujecie sie czy w lubelskim bedzie wogole zbyt  na niego ? bo chyba tak latwo jak zwykle zboze to nie bedzie go dalo sie sprzedac

Opublikowano

ja na podobnej glebie zrobiłem tamtą jesienią na ściernisko glifosat poczekałem z 3 tyg. orka siew pszenżyta. teraz po zbiorze wapno lub obornik na to poplon prawdopodobnie gorczyca na jesieni orka na wiosna część kukurydza część Łubin/ groch siewny

Opublikowano

Kolego, sprawdź co w tym polu siedzi i dopiero dobieraj rośliny. Doprowadzenie do normalnego użytku w tym wypadku to ocena zasobności gleby w składniki mineralne, kwasowości gleby, występującego zachwaszczenia. Zasobność będzie Ci potrzebna do wyliczenia dawek nawozu, odczyn gleby pozwoli określić czy i w jakiej ilości wapna powinieneś użyć. Rodzaj wapna dobierasz do rodzaju gleby - na gleby lekkie raczej wapno magnezowe, na ciężkie wapno tlenkowe.

Gryka dość dobrze sobie radzi na słabych glebach, więc dobrze byłoby sprawdzić powód jej marnego wyglądu, bo rośliny bardziej wymagające z pewnością będą wyglądały gorzej niż ona.

Łubiny mają różne wymagania - łubin żółty możesz posiać na glebach V/VI klasy, łubin biały i wąskolistny wymagają lepszych gleb, jeśli chcesz osiągnąć przyzwoite plony. Poza tym dla łubinów jest mało środków ochrony roślin i możesz mieć problemy z zachwaszczeniem.

Ze zbytem strączkowych jest problem, bo paszarnie kupują poekstrakcyjną śrutę sojową, na północy lubelskiego nie udało mi się znaleźć chętnych na łubin.

Opublikowano

Tak jak koledzy piszą - zrób badania gleby, będziesz wiedział ile tego wapna i nawozu masz dać. Na jesieni wapno plus talerzówka tak szybko, jak tylko będziesz mógł wejść na to pole.

Wapno nie da efektów od ręki. Ja w pierwszym roku posiał bym na jesieni co najwyżej żyto albo żyto hybrydowe. Ewentualnie na wiosnę owies. W pierwszym roku biznesu na tym polu nie zrobisz, ważniejsza jest walka z chwastami i ustabilizowanie ph gleby. Nie pchaj się w łubin na polu, gdzie rośnie wszystko, oprócz rośliny uprawnej. Musisz zasiać coś, gdzie będziesz mógł chemicznie zwalczyć chwasty, jedno i wieloliścienne.

Za rok możesz myśleć o pszenicy ozimej. Rzepaku bym nie zaryzykował, chyba że z badań gleby za rok wyjdzie, że ph w normie i zasobnosc gleby jest OK.

Walczyłem z takimi nieużytkami, niestety, trzeba się uzbroić w cierpliwość.

Opublikowano

a obecny użytkownik pryska grykę glifosatem przed zbiorem? jeżeli tak to przeleciałbym talerzówką, zasiał gorczycę i zaorał przed zakwitnięciem. przed orką daj wapna. na wiosnę owies 

Gość a1fe26c2
Opublikowano (edytowane)

Wapno trzeba zmieszać z ziemią. Zalecane jest wysypanie wapna na ściernisko i podorywka albo przed orką przedzimową. Ja posiałbym gorczycę, a wapno później.

Edytowane przez a1fe26c2
Opublikowano

Gleba  bardzo kwaśna, ale nie napisałeś jaki to rodzaj gleby (lekka, średnia, itp.) W zależności od tego dobiera się dawkę i rodzaj wapna. Jeśli zasobność w składniki pokarmowe jest średnia, to nawozisz rośliny według ich zapotrzebowania. Jeśli dostałeś książeczkę z OSChR o nawożeniu, to tam są szczegóły - jakie możliwe plony są do uzyskania na danym rodzaju gleby, jakie są potrzeby nawozowe roślin i jakie dawki nawozów stosować.

W zasadzie doprowadzenie stanowiska do użytku polega na odchwaszczeniu, uregulowaniu odczynu (w zależności od rodzaju gleby) i późniejszym nawożeniu w takich dawkach, żeby nie zubożyć gleby. Dobrze też sprawdzić jaki jest poziom próchnicy i podrzucić na pole obornik, albo jakiś jego substytut.

Opublikowano

W takim razie trzeba wyrzucić 3.5 T/ha wapna CaO. Oczywiście to tylko do wyliczenia, bo na lekką glebę stosuje się wapno węglanowe, choć dla szybkości poprawy odczynu można połowę dawki podać w postaci wapna tlenkowego. Zaleca się nawet podzielenie całej dawki na kilka lat, ale zdania na ten temat też są podzielone. :)