Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. W swoim gospodarstwie realizuje pakiet rolnośrodowiskowy: Ochrona zagrożonych gatunków ptaków i siedlisk przyrodniczych na obszarach NATURA 2000. W zwiąku z tym mam pytanie, czy mogę trwałe użytki zielone(nieobjęte tym programem) przekwalifikować na grunt orny? Czy realizowany pakiet nie stoi na przeszkodzie, by wyorać te działki? Z góry dziękuje za pomoc!

Edytowane przez stepo13
Opublikowano

nie możesz, bez różnicy jaki pakiet się realizuje jest zakaz zmniejszania powierzchni TUZ (chyba że były deklarowane jako zwykłe JPO- to co innego). Jak zlikwidujesz TUZy to będzie kara.

Opublikowano

no można, do 2 czerwca można zrobić zmianę do wniosku obszarowego (dopłaty rolnośrodowiskowe składa się na tym samym wniosku co o dopłaty bezpośrednie) bez sankji, a później do 9 czerwca jest kara 1% za dzień roboczy a po 9tym nie można już zmienić.

Opublikowano (edytowane)

nie możesz, bez różnicy jaki pakiet się realizuje jest zakaz zmniejszania powierzchni TUZ (chyba że były deklarowane jako zwykłe JPO- to co innego). Jak zlikwidujesz TUZy to będzie kara.

Witam jaka grozi mi kara jesli sprzedalem dzialke TUZ ktora byla podpieta pod pakiet 1.1 Czy jest sposob aby jej uniknac? Kobiecina z agencji powiedziala ze musze zwrocic 20% tego co dostalem w ciagu 4 lat z dopłat RŚ Czy to prawda ?

Edytowane przez marijusz
Opublikowano

A co ma przejąć skoro On ma 1.1 a sprzedał TUZ? Jest zakaz zmniejszania powierzchni TUZ i już. Kobiecina z armir miała racje, 20% dopłat może być do zwrotu. W planie wszystko jest napisane. Jeżeli była by to siła wyższa np. budowa drogi, wywłaszczenie itp to co innego, kary by nie było.

Opublikowano

A co ma przejąć skoro On ma 1.1 a sprzedał TUZ? Jest zakaz zmniejszania powierzchni TUZ i już. Kobiecina z armir miała racje, 20% dopłat może być do zwrotu. W planie wszystko jest napisane. Jeżeli była by to siła wyższa np. budowa drogi, wywłaszczenie itp to co innego, kary by nie było.

Przy wypełnianiu wniosku zawsze mowilem doradcy ze ta dzialka idzie na sprzedaz i dlatego nie wciagalem jej w 3.1Nigdy nawet nie baknal ze nie moge sprzedac Troche jest to nie logiczne jesli 1.1 doplata przysluguje do ornych ja sprzedalem tuz i musze zwracac

Opublikowano

Witam, mam takie pytanie , ponieważ szukałem w internecie odpowiedzi na moje pytanie ale mimo wielu informacji nie uzyskałem go.

A więc mój problem brzmi tak.

Dużo ostatnio myśle nad poplonami np: gorczyce. Tak myśle że to bedzie lepsze niż zaoranie samego ścierniska na zime. I moje pytanie brzmi tak czy są do poplonów jakieś dopłaty ? Czy może trzeba wejść w jakiś program aby takie dotacje dostawać.

Bardzo prosze o odpowiedz jeżeli ktoś ma jakieś informacje na ten temat lub może sam otrzymuje dotacje za poplony.

Z góry dziękuje.

Pozdrawiam

Opublikowano

Teraz to się nie opłaca bawić w poplony za dopłatę bo wiecej wymagają jak dadzą jeszcze nie wiedzą co i jak a nabory robią plan na 5 lat to lekka przesada co bedę siał na danym polu i siew poplonu do 30 wrzesnia a na wiosne orka lub siew w mulcz i mamy chwast jesienne w jarym . chcesz siać gorczycę to siej .Ale nie na pakiet (za kasę ) siej pod agregat a za 6 tyg orka zimowa tylko każdy pisze jakie to gorczyca ma cudowne znaczenie tylko by urosła musi pobrać składniki z ziemi i koło się zamyka 

Opublikowano

Z jednej strony to racja z tym że musi pobrać składniki do wzrostu , ale z drugiej strony, zawsze w tej glebie więcej pruchnicy jest , i cos tam zawsze zostanie niż chyba zostawić czyste ściernisko , ale nikt nie wie kiedy są te nabory ? Bo chyba pozostanie mi sianie bez dotacji jeżeli nie bedzie naboru.

Opublikowano (edytowane)

W projekcie nowego PROW jest tylko zapis, że nie dopuszcza się realizacji różnych pakietów i różnych działań na tej samej powierzchni.

Edytowane przez freetaxi
Gość Profil usunięty
Opublikowano

musisz wejść w program rolno-środowiskowy , masz w tedy program gospodarczy na 5 lat i w zależności ile będziesz siał ha poplonu (czyli zboża jarego na wiosnę) tyle dostaniesz kasy :) czwarty raz już siałem poplony i nie narzekam.

Opublikowano

ja sieję już 2 rok poplony, ale nie na dotacje tylko na lepsze plony... bo jak mam dobre warunki na jesieni to zaoram sobie , a jak nie to zostawie do wiosny...
i najwazniejsze, że na polu chwasty nie rosną jak im się podoba, bo zawsze maja jakąś konkurencje...

Opublikowano

Łubin,jak dla mnie niema lepszego poplonu,a w dopłaty się nie bawię bo poplon musi leżeć do końca marca na polu a ja nie lubię orać na wiosnę.Łubin drogi interes ale oszczędność na nawozach

Opublikowano

Jestem ciekaw jak będzie wyglądał nowy program rolnośrodowiskowy. Na razie na stronie agencji znalazłem tylko informację jak będzie wyglądał nabór dla osób kontynuujących go w 2015 roku, natomiast nie znalazłem nic na temat osób, które poraz pierwszy chciały by skorzystać z programu lub zdecydować się na kolejne 5-cio letnie zobowiązanie. Jedyne co się dowiedziałem od doradcy rolnośrodowiskowego to że:

- Pakiet 8 ochrona gleb i wód ("poplony") będzie mógł być realizowany tylko na działkach zagrożonych erozją

- Nie będzie także można łączyć pakietów np. jak ktoś skorzysta z pakietu 1.1 to już z 8.2 nie może

- Gdy raz się sporządzi 5-letni plan upraw to nie będzie można zrobić zmiany do końca okresu zobowiązania

Czy ktoś wie coś więcej np. zna nowe stawki płatności lub inne szczegóły?

Opublikowano

Teraz poplon bedzie musiał sie składac z 3 gatunków roślin, stawka wyższa niż dotychczas, w zrównoważonym bedzie stawka 400zł/ha, ale na każdym polu w okresie pierwszych 4 lat bedzie musiał być posiany poplon (z przynajmiej jednej rośliny) zaorany dopiero po 1 marca, a w całym gospodarstwie bedzie musiał mieć co najmiej 4 gatunki przy czym najmniejsze nie może mieć mniej niż 10% całości.

Opublikowano

czyli mając 10 ha w jednym kawałku to przy zrównoważonym będę musial mieć posiane 4 gatunki roślin po 2,5 ha,czy w okresie 5 letnim planu 4 grupy np.1 roku łubin,2 pszenżyto,3 gryka,mieszanka zbożowo strączkowa,5 owies.