Przez
proxima64
Witam panowie. Mam mały dylemat. Posiadam ciągnik Zetor proxima 6441 turbo z 2008r i zastanawiam się nad kupnem agregatu uprawowo siewnego. I tu zaczyna się problem. Posiadam siewnik amazone d7 specia lI 3m którym wykonuję ścieżki technologiczne na 12 m bo dobrze do nich pasuje (i mam taki opryskiwacz i rozsiewacz). I chciałbym do tego siewnika dokupić agregat siewny ale nie wiem czy proxa da radę. Teraz aktualnie ciągam agregat warki przedni wał 30 łap i 2 rzędy wałków z tyłu i nie ma z nim problemu (jeżdżę 4 szosową w 6 biegowej skrzyni). Myślałem nad agregatem takim jak ten http://olx.pl/oferta/nowy-agregat-uprawowo-siewny-dziekan-jaguar-lux-2-7m-hydropack-CID757-IDbWU33.html#d7f52f54e3
Ten akurat ma 2,7m, 3Mm ma 2 łapy więcej i jest 20 kg cięższy. Agregat 3m bardzo lekki i ma małe zapotrzebowanie na moc. WG mnie agregat ma służyć do wyrównania pola przed siewem i rozdrobnienia brył (Zawsze po orce przed siewem bronuje aby lepiej zagęścić glebę, rozbić bryły na rędzinie i wyrównać wstępnie glebę aby OPADŁA po orce), a nie do głęboszowania jak to niektórzy ustawiają agregat na 12-15 cm i potem się dziwią że mają kiepskie wschody. Panowie powiedzcie jakie jest wasze zdanie na ten temat
Rekomendowane odpowiedzi
schaffer 332 oleje
Fortschritt 323