Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

skad wy te ceny bierzecie??? przeciez niektorym to wychodzi mniej jak 5 zl za kg to mniej niz tucznik. u mnie cena 210 za sztuke 27 kg

cos tanio sprzedajesz po 7.77 fakt ze w wiekszej wade ja za 200 sprzedalbym takie 20 kg

Opublikowano

W tej chwili sprzedaje po 8 zł tam trochę jest błąd bo miało być 26 kg.

Nie mogę cen narzucać bardzo wysokich bo sam widzisz co się dzieje na rynku a odbiorców mam stałych więc nie chcę ich że tak powiem cenami wypłoszyć.

Opublikowano

skad wy te ceny bierzecie??? przeciez niektorym to wychodzi mniej jak 5 zl za kg to mniej niz tucznik. u mnie cena 210 za sztuke 27 kg

a no bo u Ciebie najdrożej w Polsce..... :lol:

Skalbmierz ceny z soboty 300-320 zł parka.

Prosieta waga 20-30 kg ...wybór był duży.

Byłem po jarzyny to z ciekawości podszedłem.

Były 2 piękne mioty takie jak mi sie podobają szerokie , długie, rozłupane na plecach typowe mięsne świnie.Gość za 11 sztuk chciał 1700zł.A drugi chłop miał ich 10 chciał 1600.

Ale kapitalne prosięta , nie te kudłate tylko te łyse.

Opublikowano

Zakupiłem 200szt, danbred, produkcja polska po 9,75 netto zaszczepione przeciwko cirko.

Te ceny co podaja wyżej to ceny z targowisk, później nie ma gdzie takiego tucznika sprzedać w dobrej cenie bo brak miesności (46 - 50% miesności). Kiedyś kupowałem na targowiskach większe ilości, potem był problem ze zbytem i przeważnie z zakupionych 200szt 20-30szt wypadało. Kupisz na kilku targowiskach, przywieziesz do chlewni i niewiadomo czym to leczyć, gdy coś zaczyna się dziać, jak to zbieranina z całego województwa albo i dwóch.

  • Like 1
Opublikowano

Ja chowam 500 sztuk tuczników i wszystko z targowiska i nie z jednego województwa tylko z kilku nawet. I nie narzeka tak jak ty, bo to co piszesz to mi sie słuchać nie chce, i ja mam gdzie sprzedać każde ilości i w dobrej cenie. Że z zakładów sami wydzwaniają czy nie mam nic na sprzedanie bo dobry towar jest. A co do leczenia to każdy zachoruje nie ma takiej możliwości żeby chować i nie podać jakiegoś leku. Bo mogą być najlepsze i je też coś chwyci jakieś choróbsko. Na 500 sztuk padły mi 3 sztuki.

 

A co do tematu ceny prosiąt dziś przywiozłem z rynku 60 sztuk po od 25 kg do 30 kg a cena tania po 300 zł najdroższe a najtaniej kupiłem po 240 za parę.

Opublikowano

jak ci idzie to ok twoje prosieta twoj cyrk ja mam inne zasady choc nie kupuje lecz sprzedaje drogo po 10 zl kg ale wiem jaki towar musza miec przyrost i niskie zuzycie paszy a malo kto to liczy

Opublikowano (edytowane)

Jak to mówią "Wolnoć Tomku w swoim domku". Ja opisałem swoje spostrzeżenia i swoje próby i doświadczenia, chyba od tego jest to forum, ale mogę sie mylić. Miałem prosięta z targowisk, miałem duńczyki i holendry, ale najlepiej mi sie sprawdza hodowlano i finansowo polski prosiak fermowy. Każdy robi jak uważa, mnie nic do tego, a że ktoś wciska minus, no cóż frustratów u nas nie brakuje.

Edytowane przez Jerry28
Opublikowano

Nie wiem czym były kryte, nie pytałem. Byłem przy tej chlewni, z wiadomych przyczyn nie wchodziłem do środka. Zaopatruję się u tego rolnika od 3 lat i nie narzekam. Moją chlewnie prowadzi ten sam lekarz weterynarii, odpukać jego interwencja jeszcze nie była potrzebna. Tym razem średnia waga to 24,4kg. Wcześniej kupowałem również z polskiej hodowli naimę, ale rolnik podpisał umowę z grupą producencką i musiałem szukac innego źródła. Co rozumiesz jako parametry tuczu ?

Opublikowano

takie rzeczy powinno sie wiedziec jaka mamy genetyke zuzycie paszy przyrosty

a to fajnie ze masz spokoj jezeli chodzi o zdrowonosc i masz tego samego weta pilnoj tego i tez nikogo hodujacego swinie nie wpuszczaj do chlewni

bierzesz z tylko jednego zrodla? czy masz tez maciory? cene ustalacie o jakis przelicznik czy sprzedajacy sam ja oferuje

Opublikowano (edytowane)

Tylko jedno źródło, zero macior, mam dodatkową pracę na pełen etat więc nie mam na to czasu. Oczywiście do hlewni nikogo nie wpuszczam z wiadomych względów. Za prosiaka cena dnia, sprzedający podaję cenę, ja w sumie nigdy z nim się nie targowałem o obniżenie ceny, nigdy nie musiałem martwić się o transport z jego gospodarstwa do mojego a to jest około 60km, on wszystko załatwia. Parametry tuczu nigdy mnie nie interesowały, dawki żywieniowe ustala mi doradca paszowy z firmy w której zaopatruje się w komponenty, są one ustalane pod zboża, które sieje w swoim gospodarstwie. Czasami troche poeksperymentuje przy użyciu programu EvaPig. Mój ostatni eksperyment to pasza z większościowym udziałem zyta hybrydowego i pszenżyta - prawie 80% - można powiedzieć że od 40kg - efekt: średnie przyrosty około 800g/dzienniie, średnia cena paszy poniżej 1100zł/tona, zużycie 2,95kg na 1kg przyrostu.

Edytowane przez Jerry28
Opublikowano

Od kupna takich po 25 kg. to 4 miesiące i tydzień. można sie śmiać ale jak już tak dochodzi ten termin to są dobre do sprzedaży. a waga to 125 kg to średnia jaką łapiemy z wagi całego samochodu na ogólnej wadze. Zużycie paszy to różnie raz 2,90 3,0 kiedyś nawet mi wyszło 2,8

 

A rejon to Mazowieckie powiat Żuromiński.

 

Co do mięsności to musi być dobra skoro z ubojni wydzwaniaj że dobrze sie wybiły im. kiedyś miałem w jedej chlewni 100 rynkowych i 100 holendrów i jak zabrali na ubojnie chłopaki i jak za następnym transportem rozmawialiśmy to mówił ze lepiej te rynkowe sie wybiły i że niby lepsze mięso z nich jest. Bo jak podobno duńczyk czy holender powisi w chłodni dzień to już nie ma takiego wyglądu te mięso co te rynkowe świnie.

 

A co do Jerry28.Przepraszam jeśli czyś cie uraziłem w swojej wypowiedzi i owszem forum jest od wyrażania swoich własnych doświadczeń. I ja tak samo miałem prosiaki z za granicy i rynkowe i lepiej jak dla mnie rynkowy. na samym zakupie ile już kasy zostaje jak ja kupiłem takie po 25 kg po 140 za sztuke a ty za takiego musisz dać( biorę cenę z wcześniejszego wpisu 9,75 netto) to za prosiaka 25 kg wychodzi 243,75 zł. Jak by nie patrzeć 100 zł już na Dzień Dobry zostaję, ale każdy robi tak jak mu lepiej. Pozdrawiam

Opublikowano

Od kupna takich po 25 kg. to 4 miesiące i tydzień. można sie śmiać ale jak już tak dochodzi ten termin to są dobre do sprzedaży. a waga to 125 kg to średnia jaką łapiemy z wagi całego samochodu na ogólnej wadze. Zużycie paszy to różnie raz 2,90 3,0 kiedyś nawet mi wyszło 2,8

 

A rejon to Mazowieckie powiat Żuromiński.

 

Co do mięsności to musi być dobra skoro z ubojni wydzwaniaj że dobrze sie wybiły im. kiedyś miałem w jedej chlewni 100 rynkowych i 100 holendrów i jak zabrali na ubojnie chłopaki i jak za następnym transportem rozmawialiśmy to mówił ze lepiej te rynkowe sie wybiły i że niby lepsze mięso z nich jest. Bo jak podobno duńczyk czy holender powisi w chłodni dzień to już nie ma takiego wyglądu te mięso co te rynkowe świnie.

 

A co do Jerry28.Przepraszam jeśli czyś cie uraziłem w swojej wypowiedzi i owszem forum jest od wyrażania swoich własnych doświadczeń. I ja tak samo miałem prosiaki z za granicy i rynkowe i lepiej jak dla mnie rynkowy. na samym zakupie ile już kasy zostaje jak ja kupiłem takie po 25 kg po 140 za sztuke a ty za takiego musisz dać( biorę cenę z wcześniejszego wpisu 9,75 netto) to za prosiaka 25 kg wychodzi 243,75 zł. Jak by nie patrzeć 100 zł już na Dzień Dobry zostaję, ale każdy robi tak jak mu lepiej. Pozdrawiam

Bardzo szybko rosną. Można wiedzieć jaką dajesz pasze

Opublikowano

paszę to różnie po żniwach to ze swojego zboża. A jak sie skończy to kupujemy gotową z cedrobu. Ale i do szybkości przyrostu też jest ważny gatunek prosiaka jak jest ładny szeroki w plecach z tak zwanym rowkiem :) to i on wtedy nabiera na siebie. ja staram sie kupować własnie takie.

 

własnie wróciłem z rynku kupiliśmy 40 sztuk jeden w jeden po 30 kg aż ciesz było podnieść miał nasz pracownik, a kawał byka z niego jest :P a cena to 300 i 320

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024
       
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂
       
      Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726
       
       
       
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 
       
    • Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂
       
      Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v