Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzie takie ceny prosiąt ? Mały hodowca to najwyżej w moich stronach może dostać 160-180 za 20kg. sztukę .

Opublikowano

jak wam przy prosiaku za 180 zostaje 50 zł to zmieńcie branżę. Mi więcej na dunie za 400zł zostaje

 

w jakiej wadze sprzedajesz? jakie wybicie? jaka cena za kg tuszy? jak długo i od jakiej wagi hodujesz? jakie masz zużycie paszy na kg przyrostu? nie zajmuje sie chowem trzody chlewnej ale prosze Cie wytłumacz mi gdzie jest ten zysk????

Opublikowano (edytowane)

Jest zysk bo dunczyk ma 30 kg to już tyle nie zje i ilość robi swoje tańsze pasze np. A jak się trzyma swoje i tylko 100 szt(rok) to są marne grosze jak zostanie ze 100 zł

Edytowane przez ukaszProcho
Opublikowano

sorry ale to jest trochę błędne myślenie. Jeżeli duńczyk 30kg kosztuje 400zł/szt a z polskiej fermy 20kg za 270-300zł/szt to odchowanie warchlaka żeby dorósł 10kg NIE kosztuje 100zł. A zużycia paszy w tuczu są zbliżone. Duńczyk jedynie ma ciut wyższą mięsność ale są fermy które na polskiej genetyce potrafią jechać na średniej 58-59%. Więc największy zysk to ma pośrednik a rolnik nie powiem bo też zarobi przy tych cenach ale jestem pewny że na polskiej genetyce i na cenach 300zł/20kg zostanie więcej. Jedyny chyba powód dla którego ludzie to biorą to dostępność towaru na runku praktycznie od ręki a na polskiego trzeba często robić zapisy z 1-3 miesiące do przodu.

Opublikowano

w jakiej wadze sprzedajesz? jakie wybicie? jaka cena za kg tuszy? jak długo i od jakiej wagi hodujesz? jakie masz zużycie paszy na kg przyrostu? nie zajmuje sie chowem trzody chlewnej ale prosze Cie wytłumacz mi gdzie jest ten zysk????

 

110-112kg. Wybicie 78-80%. Sprzedaż wg ceny niemieckiej. Przyrost 1100-1250gram. Zużycie 2,35-2,45. Waga to zależy jakie przyjadą. Bywa 33kg ale 20kg też się zdarzało.

 

Główny problem z polskim to jest właśnie dostępność. Spożycie jest podobne ale przyrost słabszy. Cena krajowego niższa ale na dunie zrobię jeden rzut rocznie więcej. Więc roczny zysk na jedno wychodzi.

 

po za tym (co dla niektórych jest problemem) mam więcej gnojowicy. I to też jest całkiem pokaźny zysk (chociaż to uwzględniam w uprawie kukurydzy a nie w hodowli trzody)

Opublikowano

Czyli kupujesz prosiaka za 400 , dajesz mu żreć za 200, a sprzedajesz za 600 ?

Opublikowano

Tak tylko strzeliłem . Ciekaw jestem ile naprawdę zostaje przy takiej cenie prosiaka .Kolega podał ogólnikowo . Dodać jakieś usługi wet. , upadki , amortyzacje ... już tyle nie wyjdzie .

Opublikowano

No jak się sprzedaje takie po 450 kg ... to jak najbardziej B) .

Opublikowano

Trzeba bardziej myśleć przedsiębiorczo.Wystarczy tylko sprzedawać gotowe wyroby i mieso.Wowczas mozna sporo zarobić i to się opłaca bardziej niż w całości sprzedawać.

Opublikowano

110-112kg. Wybicie 78-80%. Sprzedaż wg ceny niemieckiej. Przyrost 1100-1250gram. Zużycie 2,35-2,45. Waga to zależy jakie przyjadą. Bywa 33kg ale 20kg też się zdarzało.

 

Główny problem z polskim to jest właśnie dostępność. Spożycie jest podobne ale przyrost słabszy. Cena krajowego niższa ale na dunie zrobię jeden rzut rocznie więcej. Więc roczny zysk na jedno wychodzi.

 

po za tym (co dla niektórych jest problemem) mam więcej gnojowicy. I to też jest całkiem pokaźny zysk (chociaż to uwzględniam w uprawie kukurydzy a nie w hodowli trzody)

 

czyli podsumowując jeśli zarobisz tyle samo to po co dodatkowej pracy dokładać do tego jednego rzutu więcej??? dla tej gnojowicy? Większy obrót pieniądza to większe ryzyko że kupisz po 400 a sprzedaż poniżej 5zł. A 78-80% to według mnie słabe wybicie. Ja na polskim mam 80-82%

A tak propo to na dzień dzisiejszy podejrzewam że nie 5,6zł/kg a blisko 6 spokojnie da się wziąć.

Opublikowano

Co ma wpływ na wybicie , miesnośc rozumiem ale wybicie od czego mogą być takie roznice , pierszy raz jak na wbc odstawiałem wyszło niecałe 79 % wybicie

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024
       
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂
       
      Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726
       
       
       
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 
       
    • Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂
       
      Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v