Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 25.05.2019 o 11:56, Nikita_Bennet napisał:

basagran czyli bentazon, dawkowanie w koniczynie ze starych etykiet i książek z lat 80tych - 3litry na ha. Będę testował.

chizalofop-P-etylowy lub fluazyfop-P-butylowy wiem że działa bo testowałem kiedyś w koniczynie.
Pytanie czy chizalofop można łączyć z basagranem?

i jak sie sprawdzil basagran?

Opublikowano

Na  wiosnę   chcę  zasiać  0,5 ha.   nostrzyka   dwuletniego ,  a żeby  kwitł   już w tym roku  planuję dorzucić  ze 4 kg.  jednorocznego   i  tak się zastanawiam dobry pomysł ?    

Opublikowano

A nie lepiej facelię zmieszać z nostrzykiem??

Na pszczelarskich forach chyba taki sposób opisują

Opublikowano

Ja dziś gryzę się z tematem ogórecznika.  Kminie czy miałbym zbyt na nasiona, ale chyba nie bardzo🤔

A zmieszanie nostrzyków chyba nie ma przeciwskazań

Opublikowano

Mam  takie  0,5 ha.   od ciężkiej gliny przez  czarnoziem po lotny  piasek   spróbuje    te  nostrzyki   -pszczoły   będą miały  parę  dobrych  kwiatków...    

Opublikowano

Przegorzan, żmijowca testowałeś?

Przegorzan to chyba raz posiać i na wieki będzie

Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał:

Ja dziś gryzę się z tematem ogórecznika.  Kminie czy miałbym zbyt na nasiona, ale chyba nie bardzo🤔

A zmieszanie nostrzyków chyba nie ma przeciwskazań

A to co takie poszukiwania nisko budżetowej uprawy 🤔😊

Opublikowano

Nie, co roku nachodzi mnie na coś nowego. Ogórecznik już 10lat po głowie mi chodzi.

Tylko w sprzedaż wysyłkową po kilogramie się bawić???🤔

Ciekawe czy jako poplon by nie był fajną rośliną. I wiąże azot z powietrza.

Opublikowano
Dnia 4.01.2017 o 00:31, luteks77 napisał:

Witam,100 kg nostrzyku dwuletniego oczyszczonego niebukowanego miałem z 0.15 ha. Sieję również odmianę jednoroczną ADELA  z około 3 ha plon ok 700-800 kg.

Uprawiam go jako płodozmian 2Xzboża póżniej nostrzyk i powtórka ,na ciężkiej ziemi IV kl.z tym głębokim korzenieniem to przesada max 30cm ale gleba robi się taka pulchna(nie jest taka zbita)Skupu nasion raczej bym się nie spodziewał ponieważ nasion nie wolno skarmiać(zawierają kumarynę i może doprowadzić do krwotoku) 

Pszczoły na nostrzyku to mają raj nawet podczas lekkiego deszczu(mżawki).

Podpowiedz o zwalczaniu chwastów, mam ugór który chce zagospodarować pod nostrzyk

Opublikowano
25 minut temu, ahten napisał:

Zasiej kawalek w wiekszym rostawie i kawalek w mniejszym to zobaczysz roznice.

Ja sieje tylko jednoroczny i w rozstawie okolo 24 cm

Pierwszy raz będę siał nostrzyk jednoroczny dla pszczół, powiedz czy zwalczając jednoliścienne czekasz na wzrost nostrzyka, drugie pytanie we wniosku o dopłaty przy nostrzyku nie wchodzą mi inne ekoschematuy niż wymieszanie słomy, a chciałem poplon?

Opublikowano
23 minuty temu, bortys2001 napisał:

Je niestety presję chwastów będę miał dużą 

A jakich  chwastów się tam spodziewasz ?   na  jednoliścienne  spróbował  bym  ,,Labrador''   U mnie   dwuletni  rok  temu na  piasku  słabo powschodził  [ na glinie  super]  -sucha wiosna.  W tym roku posiałem już  końcem stycznia-  już wschodzi.... 

Opublikowano
3 godziny temu, Szymi40 napisał:

A jakich  chwastów się tam spodziewasz ?   na  jednoliścienne  spróbował  bym  ,,Labrador''   U mnie   dwuletni  rok  temu na  piasku  słabo powschodził  [ na glinie  super]  -sucha wiosna.  W tym roku posiałem już  końcem stycznia-  już wschodzi.... 

Wszelakich, w zeszłym roku był to ugór, na jesień opryskane randaoem i zaorane 

2 godziny temu, maniekc360 napisał:

A dlaczego się nie udał? Odczyn gleby miałeś uregulowany? Wapno była?

Z tego co się wyedukowałem jeżeli jest bardzo kwaśna to się nie uda, ale bardziej na niepowodzenie ma wpływ perz, nie tyl co zagłuszy co negatywnie wpływa na jego wzrost