Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Młucenie nostrzyku jednorocznego 2018r. W tym roku był  strasznie powalony przez  wiatr i deszcz ale jakoś dało się wymłucić teraz tylko przewiać,dosuszyć 

i sprzedawać.

received_848696418853652.thumb.jpeg.9c7ee31d4f104798a0f8bd5180e3b167.jpegIMG_20180914_143425.thumb.jpg.8adf2f38a4f689c5bfcc4a6cf1f2292f.jpg42354064_251328802242795_4770263336346451968_n.thumb.jpg.dcbc77686ccd320b83b03422751a4692.jpg42431263_340458729832212_8677038083541041152_n.thumb.jpg.184291bd4f0f59e9fd25c6c4ebf1b1d5.jpg

Edytowane przez luteks77
Opublikowano

Nic nie szkodzi, dla bydła lepiej smakuje od koniczyny i lucerny. Jak dam 2 bele to nostrzyk pójdzie szybciej.

Robię 2 pokosy, pierwszy pokos trzeba dość wysoko skosić, bo jak za nisko się zetnie to ma problem z odbiciem, w październiku 2 pokos i tu normalnie można nisko skosić. Co do koszenia to trzeba go kosić wcześnie rano, albo późnym wieczorem ponieważ  pod wpływem słońca zwiększa się ilość kumaryny i już nie bardzo takie dla bydła idzie.

Opublikowano

Piszesz,że robisz z nostrzyka kiszonkę a czy skarmiałeś też jako świeżą zielonkę ? Pytam bo znajomy ma posiane parę ha i mi zaproponował bym to kosił i karmił ale on nigdy nic nie hodował a ja nie mam żadnego doświadczenia z tą rośliną. Jeśli się nadaje i nie szkodzi to kosiłbym to ścinaczem zielonek (przyczepa z kosiarką).

Opublikowano

Dzięki za informacje i jeszcze jedno pytanie mam na koniec. Czy mokry nostrzyk czyli koszony w czasie lub po deszczu nie może powodować wzdęć tak jak na przykład koniczyny czerwone. Z tego co wiem to na przykład seradela czyli również roślina strączkowa nie powoduje wzdęć u przeżuwaczy oraz jest neutralna na przykład dla koni w formie siana jak i zielonki i to również takiej po deszczu.

Opublikowano (edytowane)

Witajcie 

temat NOSTRZYK ŻÓŁTY ( LEKARSKI ) uprawa 2 lub wieloletnia na ziarno :

W ekologii jest dotacja 1325 zł/ha pakiet 9.1 zielarskie

Plon konwencja ziarno 600-800 kg / ha

Plon Ekologia do 350 kg/ha  ? Może więcej ? Dowiem sie na tej  jesieni .

Będę miał na sprzedaż ziarno - zapraszam chętnych

( piszcie bezpośrednio na profil - prywatnie - rzadko tu siedzę )  

na sprzedaż ziarno będzie Czyste po bukowniku po petkusie z badaniami .

( bez badań siły kiełkowania jeśli słaba siła musisz dać nasion 2/3 razy więcej aby mieć dobry plon ) .

I co ważne bez chemii czyli reglonu czy randapu - mam pełną ekologię i certyfikatami na plon więc niemożliwe abym cokolwiek dał chemicznego. Co sie dzieje jak jest reglonowane ? = siła kiełkowania albo żadna albo marna - musicie dać 2-3 razy wiecej nasion ....wiec nie warto brać słabych lub niepewnych nasion ( moim zdaniem ) 

materiał z hodowli roslin - niemieckiej ( z papierami ) .. nie jakiś własny 3 czy 5 odsiew - chyba wszyscy wiedzą w czym różnica... .

Nostrzyk urośnie bez problemu ( przy dobrej uprawie jak pod koniczynę )

Zysk z ziarna przyzwoity - zarówno konwencja jak i ekologia 

Zysk z dopłat b dobry - ekologia

Pozdrawiam

i zapraszam kupujących ( ilość ziarna ograniczona = sprzedane juz 50 % ziarna które rośne na polu = stan maj 2019 )

Edytowane przez Rolnik_NBR
Opublikowano

basagran czyli bentazon, dawkowanie w koniczynie ze starych etykiet i książek z lat 80tych - 3litry na ha. Będę testował.

chizalofop-P-etylowy lub fluazyfop-P-butylowy wiem że działa bo testowałem kiedyś w koniczynie.
Pytanie czy chizalofop można łączyć z basagranem?

Opublikowano

ma ktoś zdjęcia wschodzącego nostrzyka?

jak długo wychodzi nostrzyk z ziemi i jak wygląda kiełkujący? nie wiem czy swojego nie spaliłem afalonem, albo miałem felerne nasiona. raczej to drugie, bo na jednym polu nie pryskałem niczym i tez go nie widzę, a siałem 31 marca