Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam zębca z górnym spalaniem, zasypuje cały trzema wiadrami węgla i zapalam z góry, dużo lepszy efekt niż sypanie po trochu na żar. Mniej smrodu i starcza na dłużej. Kiedyś miałem śmieci po czyszczeniu zboża i też tak paliłem. Nie mam dmuchawy.

Edytowane przez piotrp88
  • Like 1
Opublikowano

Zapomniałem dodać kolego syp ziarnka tak aby zasyp byl w formie trójkąta ,czyli od drzwiczek zasypowych miej pełno a  im dalej do płaszcza tym mniej i tam właśnie on dostaje powietrza i się spala a kolejne z góry sie osuwa w żar .Trochę popalisz i dojdziesz do wprawy :) .

Gość a1fe26c2
Opublikowano

Tak sobie czytam i zastanawiam się czy palicie w piecach, czy w kotłach? Raz piszecie tak, raz tak używając dwie nazwy do tego samego urządzenia. Nie przeszkadza to Wam?

Dmarcel, czy instrukcja do Twojego kotla zawiera jakieś informacje o możliwości palenia owsem? Jaki model kotła posiadasz?

Opublikowano

witam też palę owsem mam dom jakieś 150m^ podpiwniczony plus do tego w jednym pomieszczeniu w piwnicy zrobiłem suszarnie i też ją ogrzewam spalam 4 wiadra owsa dziennie(duże wiadra) w nocy nie palę, palnik zrobiłem sobie sam koszt budowy ok 600zł palnik pakuje do pieca w przednie drzwiczki. Palenie owsem praktycznie bezobsługowe rano rozpalam sypie 4 wiadra i tyle. Wole spalić owies jak go sprzedać tak jak w tym roku w żniwa po 300zł, jestem niezależny sam produkuję sobie opał nie interesują mnie ceny węgla naciągnięte do granic możliwości. Niektórzy piszą że to grzech palić zborzem, a produkować wódkę z ziemniaków,żyta czy kukurydzy to nie grzech  pozdrawiam

Opublikowano

Mój stary górniak zaczął przeciekać i kupiłem piec dolnego spalania firmy MPM i znowu mam problem ze spalanie ziarna. Po garnuszku sypie na żar bo inaczej piec fuka.

Opublikowano (edytowane)

Też pale owsem, jęczmieniem, praktycznie takie odpady, zbierki zmiotki, kuku w kolbie. Wszystko można spalić łącznie z pampersami z zawartością. Cza mieć dobry piec, rozpalić konkretnie , w,zeszłym roku stosowałem węgiel, ale w tym nie kupiłem ani kawałka. Rozpalam drewnem bukowym bo takie mam i sypie górą 2 wiadra tak, że po drzwiczki, a na tyle jaknajniżej tak jak ktoś wcześniej pisze, do owsa sypiąc wkładam 3 -4 Kawałki buka. Piec mam własnej konstrukcji, na tylnej ścianie pieca na przeciwko dźwiczek zrobiłem 2 rzędy rór z wodą tak, że
Tworzą ażurową ściane, za którymi pali się płomień. W przypadku trudności spalania można próbować mieszać ziarno z olejem silnikowym albo olejem opałowym, można owies wrzucać w workach po mawozie po 2 - 3 kg w jednym worku. Pomysłów można mnożyć mnustwo :)
Jak ci fuka to po co otwierasz góre. Wytwarza sie metan jeśli dół przytłamszony to zasysa powietrze jak otworzysz góre i wybucha. Kilka lat temu szukałem pieca strikte na ziarno z z rósztem odpowiednim i zasypem z podajnikiem. Niestety niema pieca na sam owies zalecają mieszać z peletem albo ekogroszkiem i tak odpuściłem piec za 10 tyś. Dałem 1500 za materiał i sam sobie zbudowałem tak jak mi pasowało...

Edytowane przez vademecum
Opublikowano

Witam ! Zastanawiam się czy nie obsiać pola owsem na opał tylko mam pewne obiekcje czy to się opłaca bo jak niektórzy piszą że 10 ton to ja wole kupić te 4-4.5 tony kostki z mysłowic. Prosze o jakieś sugestie ze strony tych co palą jak by to wyszło, mam dom ok 300m i zbiornik na wode.

Opublikowano

ja u siebie wypróbowałem palenie grochem z owsem ciepła ogrom nieporównanie do węgla przy cenie węgla 900zł za tonę w mojej okolicy oszczędności najważniejsza na wiosnę chyba zasieje z 2ha takiej mieszanki aby zmniejszyć zakup węgla czy miału 

Opublikowano

Też bym chciała poznać wasze opinie na temat palenia owsem .Teraz są dofinansowania do ekologicznego ogrzewania.Kalorycznosc węgla o owsa jest podobna .Co do jakości węgla są też zastrzeżenia ,bo różny on bywa .

Opublikowano

owies spala sie dobrze ,lecz kaloryczność odbiega od węgla czy eko-groszku ,lepsza teperature daje pszenżyto wymieszane z owsem,

u nas dofinansowanie jest tylko do pieców gazowych do 1500zl jak sie zlikwiduje węglowy

Opublikowano

chwale sobie ten piec pale nim 6 lat  mieszam w tym roku zboże z ekogroszkiem bo tak mysle że wyjdzie taniej ale mam to gdzies  ważne że w domu  jest ciepełko

Opublikowano

w tamtym roku miałem 1ha owsa i praktycznie zimę obskoczę plus do tego poszło ze 3 m3 drzewa. U mnie palenie wygląda tak ;jak jest temperatura  na zewnątrz do -5 stopni w nocy to rano wstaje ok 7 rozpalam wsypuje owies do zasobnika i pali się cały dzień przychodzę z pracy o 22 wyłączam piec, w nocy nie palę, jak jest więcej jak -5 w nocy to rano żona rozpala drzewem bo szybciej wstaje do pracy ok 5 rano( nie potrafi rozpalić owsa palnikiem gazowym) ja wstaje o 7 wrzucam troszkę żaru do palnika rynnowego i rozpalam owsem i tak w kółko. Ostatnio próbowałem palić jęczmieniem też się dobrze pali tylko ciężej jest go palnikiem gazowym rozpalić w ciągu tygodnia spróbuję jeszcze pszenicę w kwietniu  posieje z 15 arów kukurydzy żeby mieć na testy na przyszłą zimę bo widziałem że w kanadzie i stanach palą kukurydzą tylko trzeba będzie ją dobrze wysuszyć   

• Root Admin
Opublikowano

Przerabiał ktoś piec z ekogroszku na jęczmień? pójdzie to jakoś? Jak mam oddać jęczmień po 1000zł a kupić węgiel po 3500 to jednak warto rozważyć taką opcję

Opublikowano
6 godzin temu, yacenty napisał:

Przerabiał ktoś piec z ekogroszku na jęczmień? pójdzie to jakoś? Jak mam oddać jęczmień po 1000zł a kupić węgiel po 3500 to jednak warto rozważyć taką opcję

a co tam przerabiac sypiesz i palisz 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, yacenty napisał:

no ale zamiast ekogroszku? czy coś trzeba pogmerać przy podajniku?

ustawienia wiatru i podawania musisz zmienic napewno         

palę co roku trochę zbozem i tym co zostało po czyszczeniu do siewu w tym roku pewnie będzie to opał podstawowy

Edytowane przez Pantera
Opublikowano

Oj chyba w tym sezonie sporo ludzi zboże w piec właduje. 

Jest to jakaś opcja taniego grzania.