Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam taki piec na owies, może przy tych cenach mało opłacalne ale owies koszę bez wiatru byle więcej,na podwórku pachnie jak w piekarni.Spalam nawet śmieci z czyszczenia zboża.

Opublikowano

Sąsiad to wiecie niema co z tym zrobic chłop ma 65 lat siedzi na emeryturce noi se bimber robi

a zboża nie sieje zostało mu dużo ze wczesniejszych lat

ja tego nawet niechce praktykować zboże to chleb przecierz nie???

a stare zboże idzie na ospe dla krów świń i nic nie zostaje do żniw

Opublikowano

Dla mnie palenie zboża to grzech :rolleyes: , bo w biednych krajach nie mają co jeść a tu sie pali dobre zborze którym głodni ludzie na pewno by nie pogardzili ;)

Opublikowano
Przy takiej cenie zboża to chyba nikt tego nie praktykuje. A wogóle jaka jest wartość energetyczna podczas spalania zboża??? Czy taka sama jak węgla? Chyba raczej nie :rolleyes:.

Czytałem , że wartość energetyczna owsa odpowiada wartości energetycznej węgla. Mam ten artykuł z Poradnika Rolniczego(chyba) gdzieś w archiwum.

Opublikowano

gadali raz o tym w dzień dobry w sobotę, ogrzewali szkołę owsem i wychodziło ich za rok około 20tys, a te same ogrzanie weglem kosztowało 60tyś, wiec jakas roznica jest heh, ja raczej bym owsem nie palił, jakos tak nie wypada.., słomą to tak :rolleyes:

Opublikowano

Ja raz z ciekawości spróbowałem na palić owsem w piecu w garażu i nasypałem z pół wiadra na ogień, po chwili zaczęło huczeć jak rakieta i piec zrobił sie czerwony, ogień aż do końca rury od dymu doszedł. Niestety starczyło to tylko gdzieś na 10 min.

Opublikowano
Dla mnie palenie zboża to grzech :rolleyes: , bo w biednych krajach nie mają co jeść a tu sie pali dobre zborze którym głodni ludzie na pewno by nie pogardzili ;)

Jak bym słyszał moich sąsiadów że palenie zboża to grzech,A ja ich pytam czy wódkę piją ,a wódka to z ziemniaków i żyta robiona i że ich ziemia odłogiem leży już parę lat to jak to nazwać jak nie grzechem ,a palenie węgla powiększa efekt cieplarniany przy zbożu tego niema . Arni a ty ile wysłałeś jedzenia dla głodujących :angry:

Opublikowano

A na biopaliwie jeździć to nie grzech ? Olej dla biednych i głodujących by był.

Najważniejszy jest rachunek ekonomiczny albo jak ktoś ma poprostu taki kaprys.

A w tej chwili nijak się to nie opłaca. Chyba że zboże porośnięte, zapleśniałe.

Ja np: palę w zwykłym piecu odpady od czyszczenia zbóż, te najlżejsze (pierwsza aspiracja).

Opublikowano

pewnie że by sie dużo ludzi najadło - tylko kto by ci za to zapłacił - a przelicz sobie ile faktycznie kosztuje cię wyprodukowanie tony owsa a ile kosztuje kupno węgla - no i fekt pozytywny - mniejsze zanieczyszczenie srodowiksa

Opublikowano

Teraz to oczywiście nieekonomiczne, ale kilka lat temu jak zboże było po 300 zł to się nawet opłacało. Nawet niektóre gminy dawały dofinansowanie do zakupu pieca na owies, który lepiej wykorzysta parametry jego spalania. A co do wątpliwości moralnych to coś w tym jest że głupio tak zbożem palić, ale z drugiej strony rzepaku na paliwo to nikt nie żałuje, albo kukurydzy na biomasę.

Opublikowano

Jezeli mamy odpowiedni piec do palenia zbozem to podono jest to całkiem opłacalne nawet przy cenie owsa 500zł a przy obecnej to moze wyjdzie podobnie co wegiel,ale jak policvzymy koszt produkcji to chyba jeszcze nie tak zle bedzie.

Opublikowano

Witam

Interesuję mnie jaka część użytkowników AgroFoto.pl ogrzewa się zbożem?

U nas w piecu miałowym do ogrzania domu pod dachem 200m2 100kg żyta na dobę spalamy tj. za całe 17zł...

Piec miałowy, z 2007r. spala, jeszcze dmuchawkę trzeba było przystopować bo ciężko niższą temperaturę na piecu było utrzymać.

Zauważyłem ze w pobliskim terenie co raz wiecej rolników pali zbożem, niektórzy od kilku lat preferują juz taki rodzaj ogrzewania...

Opublikowano

Mój dalszy sąsiad pali zbożem. Dziennie zużywa ok 20kg żyta. A jakiej kubatury jest dom to nie powiem, ale jest wielki ;)

A co do opinii sąsiada do tego typu rozwiązania, to bardzo je sobie chwali i w tym rozwiązaniu widzi przyszłość. Tylko niech się ludziki opamiętają i przestaną bezgranicznie ufać teologi(w tej sprawie pewnie podpadłem kilku osobom). Bo to jest dobry kierunek w rozwoju bioenergetyki.

Opublikowano

Ja może, nie z tej beczki trochę ;)

Ale, żeby nie zakładać nowego tematu

Czy sprzedawał ktoś z Was zboże do elektrowni?

Bo słyszałem , że coraz więcej osób sprzedaje zboże (szczególnie niższe klasy), do elektrowni na opał bo ceny w skupach niskie

Opublikowano

Ja za jakiś tydzień rozpoczynam ten proceder. Palnik robi mi znajomy po kosztach a dziurę w piecu robię jutro. Tan znajomy pali już 3lata i jest bardzo zadowolony mówi ze pali jak gazem tylko kilka razy taniej. Marcin te 100kg wydaje mi się trochę dużo no ale Ty nie masz specjalnego palnika pod kontem zboża?