Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W trakcie ciąży hormony byczka mogły przejść na płód cieliczki, taka jest wtedy tylko na mięso, z byczkiem natomiast po takiej ciąży wszystko jest ok.Nie jest teraz pewne czy będzie można ją zacielić

Opublikowano

Cieliczki z bliźniąt gdy jest z byczkiem (cieliczka+byczek) są nigdy nie płodne- Przerabiane setki razy. 

Tylko cieliczki z bliźniąt gdzie jest cieliczka+cieliczka (2xcieliczka) są płodne i można trzymać.

Opublikowano

no ale to wiadomo w 100% ze przepłnoł? no niewiem u ludzi jest tak ze jak sa podobne to oznacza ze sa jednojajowe i wtedy wystepuje ryzyko nieplodnosci a u bydła nie wiem i dlatego tu pisze

Opublikowano

Odpowiedź na Twoje pytanie:

maciejo360

Dzisiaj, 14:26

W trakcie ciąży hormony byczka mogły przejść na płód cieliczki, taka jest wtedy tylko na mięso, z byczkiem natomiast po takiej ciąży wszystko jest ok.Nie jest teraz pewne czy będzie można ją zacielić

Kolejna odpowiedź i potwierdzenie:

kamil1985

Dzisiaj, 14:26

Cieliczki z bliźniąt gdy jest z byczkiem (cieliczka+byczek) są nigdy nie płodne- Przerabiane setki razy.

Tylko cieliczki z bliźniąt gdzie jest cieliczka+cieliczka (2xcieliczka) są płodne i można trzymać.

Z takiej ciąży najczęściej jałówka nadaje się tylko na mięso, chociaż w Internecie kiedy o tym czytałem znalazłem wyjątek, ale to szansa jak w totka.

Możesz ją zostawić i sprawdzić czy się zacieli, a jak nie to na ubój.

Opublikowano

MasiaaMaka - w moim gospodarstwie też miałem taką sytuację z bliźniakami (jałóweczka, byczek) zostawiliśmy je do dalszej hodowli, jałówka sobie stała i nie okazywała żadnych objawów rui, przy okazji zacielenia krowy inseminator z ciekawości zbadał jałówkę, okazało się, że nie ma w ogóle rozwiniętej macicy, dlatego byliśmy zmuszeni ją sprzedać.

Opublikowano

Tak, o ile z bliźniąt warto odpasać. zazwyczaj takie sztuki są słabsze i trudniej je odpasać. Mają gorsze przyrosty. A jeżeli chodzi o to czy się zacieli to jeszcze się nigdy nie spotkałem aby tak się stało. Z mojego doświadczenia i wiadomości to takie cieliczki nie mają wcale rozwiniętych narządów płciowych. Tylko odpas.

@kamil1985 czyli ta cieliczka tylko na opas i nie ma wyjątków?

Opublikowano (edytowane)

W moim gospodarstwie dwa razy juz zacieliłem cieliczki z ciąży bliźniaczej (byczek i jałóweczka) i jako krowy nie ma z nimi żadnego problemu (weteryaże robią oczy jak 5 zł jak o tym opowiadam) jako ciekawoska jedna z nich na 5 wycieleń 5 byczków :huh:

Edytowane przez EppS
Opublikowano

szansa że będzie normalna to 10% ale z tego co zauważyłem te jałowki które są bezpłodne rosną lepiej niż normalne jałowki. Poczekać do roku i wtedy zbadać jak się rozwija. Kiedyś 3 razy badałem jedną jałowke. Gospodarz jak dowiedział się że bezpłodna sprzedał sąsiadowi nic nie mówiąc o jej wadzie. Ten chciał ja zacieli ale się nie goniła i mnie woła żebym zobaczył. Sprzedał ja dalej i w trzecim miejscu to samo:) ciekawe w ile miejsc jeszcze trafiła:)

Opublikowano

cieliczki z ocielenia (byczek,jałóweczka) nie nadają się do hodowli,gdyż w ich układzie rozrodczym nie ma szyjki macicy.Ruję może miec normalnie ale do zapłodnienia nie dojdzie.

Opublikowano

Jałówka z bliżniąt dwupłciowych na 90% nie będzie miała rozwiniętych narządów rozrodczych, ale osobiście mam jałówkę BBBxHF z takiej ciąży, którą znjomy mi sprzedał bo okazło się, że kiedyś byk mu się urwał i o dziwo skutecznie ją zapłodnił a gość się wystrszył, że jak BBB to npewno się nie wycieli i odsprzedał mi w cenie mięsa. Ocieliła się u mnie i teraz jest ponownie zcielona. Czyli wniosek, że ta u mnie załapała się w te 10%. To ta z lewej: http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/470569-jalowki-bbb-50/#commentsStart