Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mni znowu ze względu na suszę ostatnie dwa lata nie pryskałem na skracanie jednak też nie miało nawet co położyć bo plon max 3.5t.Jedynie ciekawostka że na kawałku co miałem siać Tatarkę posiałem owies koniec kwietnia totalny popiół dostał 150kg/ha Korn kali i 120lrsm.I tam sypał prawie 5t 😂

Opublikowano
4 godziny temu, AgroSzymi99 napisał(a):

Z pokerem mam złe doświadczenia, nie wiem czy ja tak źle trafiłem czy po prostu coś poszło nie tak.Na polu wydawał się super petarda i nawet sypał tylko że jak przyszło nasypać do worka to max 40kg, gdzie Nawigatora czy romulusa wchodziło po 50kg a koszone na prawie takich samych stanowiskach 

Teoretycznie to poker powinien mięć większą gęstość 

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał(a):

U mnie był w ubiegłym roku pierwszy raz owies, a minęło że 30 lat od czasów jak rodzice go siali.

Wówczas owies bardzo dobrze wypadał finansowo, bo ojciec wszystko na targach sprzedawał góralom po dobrych pieniądzach. Plony też na tamte czasy były ok bo i wilgoć była.

Ja nie zarobiłem bo podszedłem do uprawy z intensywną agrotechniką. Gdybym  bazował tylko na zapasach glebowych pewno jakiś plus bym wykazał.

Po sprzedaży plon 3,22t z hektara plus tona z pzu za grad.

Sprzedane po 780 brutto.

Powiedziałem że więcej nie zasieję, ale zastanawiam się czy nie podjąć ryzyka i obsiaxć kawałki z 3 i 4 klasą.

Taka namiastka fitosanitarnego płodozmianu by była. Logika nakazuje iść w rzepak, ale chęci brak . Jest jeszcze kilka miesięcy na podjęcie decyzji. Myślę że na lepszych glebach o te 6t śmiało można walczyć. Tylko trzeba by szukać odbiorcy z ceną jak za pszenicę, czyli produkować dobrą konsumpcję.

A jak owsy ozime?

Kto ma, jak to wygląda i czy są obawy przed tymi mrozami?

To co ty dałeś temu owsu? 

u mnie zawsze idzie ok 100 N, jakiś npk lub nie, chwast, robak i na 3 klasie coś na skrócenie. W moich warunkach 3-4 klasa to owies da 5+, na 5-6 co byś nie dał ile by nie napadało to nie przekroczy tej ilości. 

ja posieje ze 2 hektary dla byków. Mieszanka rambo z bingo bo tak się skosiło w zeszłym roku ;)

Opublikowano
Godzinę temu, Taurus83 napisał(a):

u mnie zawsze idzie ok 100 N, jakiś npk lub nie, chwast, robak i na 3 klasie coś na skrócenie. W moich warunkach 3-4 klasa to owies da 5+, na 5-6 co byś nie dał ile by nie napadało to nie przekroczy tej ilości. 

ja posieje ze 2 hektary dla byków. Mieszanka rambo z bingo bo tak się skosiło w zeszłym roku ;)

No tutaj się zgodzę na 5-6 to nawet jakby święcona z nieba leciała to nie pomoże.W szczególności w ostatnich latach jak tych opadów tak mało to brakuje możliwości na te piaski.

Opublikowano
Godzinę temu, Bamberros napisał(a):

@Agrest czemu siejesz zboża, skoro uprawiasz owoce warzywa które chyba przynoszą większe korzyści finansowe Chodzi o moce przerobowe, rodzaj gleby czy coś innego pytam z czystej ciekawości 

Robię tak i tyle by być samowystarczalnym i nie najmować ludzi. Owoce zajmują bardzo dużo czasu a noc jest od spania i je... a nie rycia do ostatnich sił. Ma być pieniądz to z 15ha będzie, a przy klęsce urodzaju i 30 ha nie pomoże

3 godziny temu, Piffpaff napisał(a):

wszyscy ci pisali w zeszłym roku żebyś nie przesadzał z kosztami owsa. Dobrze ze juz wiesz ze owies to 200kg poli, 150kg mocznika, chwasty, mszyce i na tym koniec.

Nie zwykłem oszczędzać na nawożeniu. Potas I fosfor zostały na ten rok. To że można zrobić uprawę bez nawozów nie oznacza że tak powinno być. Co innego jak schodzisz z dzierżawy

2 godziny temu, AgroSzymi99 napisał(a):

A co powiecie o odmianach reflex albo gepard, bo jak narwzie od ręki tylko to dostępne na bingo z dwa tygodnie musiałbym poczekać 

Ja miałem spadnie Refleks. Dla mnie fajna odmiana. Zawiera dużo tłuszczu co było widać przy załadunku po rozjeżdżonych nasionach. Można zrobić gęstość. U mnie nasypowa luźna wychodziła 48-50, ale z objętości naczepy po ubiciu to 50 przerzuciła

1 godzinę temu, livebird napisał(a):

Teoretycznie to poker powinien mięć większą gęstość 

Gdyby rozpatrywać nazwę Poker jako grę to można by postawić tezę że albo wygrasz albo przegrasz, Wielka niewiadoma🤣

Godzinę temu, Taurus83 napisał(a):

Musiałbym w galerii popatrzeć ale chyba 170kg fosforanu, 170 kg soli i około 100N

Opublikowano

Jak tak dalej będzie z wilgocią to czy to jary, czy ozimy owies to będzie ciężko o dobry plon.

Ozimy puki co nowość, ludzie się o niego zabijają nabijając automatycznie cenę ku górze. Cierpliwości to i dostępność będzie lepsza i więcej wiadomości o całej agrotechnice. 

Opublikowano
22 minuty temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Jak tak dalej będzie z wilgocią to czy to jary, czy ozimy owies to będzie ciężko o dobry plon.

Ozimy puki co nowość, ludzie się o niego zabijają nabijając automatycznie cenę ku górze. Cierpliwości to i dostępność będzie lepsza i więcej wiadomości o całej agrotechnice. 

Kolega zasiał ten ozimy to strasznie zrobił mu się żółty w kilka dni... Ciekawe jak teraz zareaguje na ten mróz bo u nas ma być kilka nocy z -8, -10 stopni.

Opublikowano

@ Agrest nie chodzi o oszczędzanie na nawozie tylko na balansowaniu możliwości i kosztów. Dalej nie możesz przeskoczyć tego że dałeś dużo a skosiles mało. Taki jest owies, masz racje zostal potas I fosfor na kolejny rok więc możesz to uwzględnić w bilansie kolejnej uprawy ale wolę dać mniej pod owies i mniej strace jak nie wyjdzie a jak wyjdzie to dorzucę te 100 czy 200kg polifoski więcej w kolejnej uprawie bo zarobiłem na owsie a wiem że wyciągną składniki. A nie ze dam opór pod owies bo tak zwykłeś. To nie rzepak albo pszenica, to trzeba zrozumiec

• Like 2
Opublikowano
20 godzin temu, AgroSzymi99 napisał(a):

Witam na jakie odmiany w tym roku stawiacie? U mnie najlepiej wychodził Nawigator na drugim miejscu Rumulus jednak w okolicy nie mogę znaleźć tych odmian.Ziemie mam dość słabe 4-6 mozaika i szukam alternatywy

U mnie odmiana Jowisz 🤣

Opublikowano
Godzinę temu, Piffpaff napisał(a):

@ Agrest nie chodzi o oszczędzanie na nawozie tylko na balansowaniu możliwości i kosztów. Dalej nie możesz przeskoczyć tego że dałeś dużo a skosiles mało. Taki jest owies, masz racje zostal potas I fosfor na kolejny rok więc możesz to uwzględnić w bilansie kolejnej uprawy ale wolę dać mniej pod owies i mniej strace jak nie wyjdzie a jak wyjdzie to dorzucę te 100 czy 200kg polifoski więcej w kolejnej uprawie bo zarobiłem na owsie a wiem że wyciągną składniki. A nie ze dam opór pod owies bo tak zwykłeś. To nie rzepak albo pszenica, to trzeba zrozumiec

To ja Ci odpowiem tak - jeden dobry deszcz w newralgicznym terminie i nie 3 a 6t by było.

Można grać o wysoką stawkę , można jechać na minimum. Jadąc na minimum sukcesu nie będzie. Nawożenie jakie zastosowałem to w zasadzie jest nie wiele wyższe niż wyniesiony plon. Jechanie na zasobach glebowych to oszukiwanie siebie i odraczanie w czasie oddanie glebie tego co się jej należy. Można grać tą melodię w latach niestabilnych jak covid, gdzie sztucznie napompowano ceny. W normalne lata wskazana systematyczność 

Opadów było mało więc potasu i fosforu nie straciłem, dodatkowo poszedł poplon z gorczycy, która pewno to co poszło nisko wbudowała w łodygę i odda pod jesienny zasiew.

I tak pobieżnie podliczyłem to jeszcze ze 400z ha na plus dzięki ubezpieczeniu od gradu i nie najgorszej cenie sprzedaży. Dopłat nie liczę bo te oddam siostrze.

Dodam jeszcze że ten owies był lepszy niż pszenżyto ozime po sąsiedzku. Czy gdybym np nie dał potasu dałby to co dał?

Wątpię, dzięki temu lepiej prowadził gospodarkę wodną.

Piszę wszystko nie by się żalić, a dzielić się doświadczeniem.

Kupowałem ziemię po minimalistach gdzie żyto na 3a nie rosło. Tego w rok się nie naprawi.

Opublikowano

Jak rok temu gadałem z przedstawicielem KWS, to ich dane temperaturę krytyczną bez okrywy na -12⁰ określają. Więc ten ozimy to bardziej z nazwy i jak się uda

Opublikowano

Prostszej matematyki nie ma.

100kg soli 60 kg K

200 kg superfosfatu prostego 38kg P

200kg polifoski 6 40kg P i 60kg K

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, piotr_19973 napisał(a):

Macie pomysł czym zastąpić polifoske pod owies? Sieje owies na VI klasie dla tego szukam pomysłu czym przyciąć koszta.

Przede wszystkim to zrób próby glebowe, może się milo zaskoczysz i któregoś składnika nie będziesz musiał koniecznie podawać.

Ja zainwestowałem dzień czasu i 300zl na próbki ze wszystkich pól i dzięki temu dowiedzialem się że mogę sobie odpuścić fosfor i kupa kasy została w kieszeni

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał(a):

Jak rok temu gadałem z przedstawicielem KWS, to ich dane temperaturę krytyczną bez okrywy na -12⁰ określają. Więc ten ozimy to bardziej z nazwy i jak się uda

To nie jest ozimy tylko zimujący. Tak jak groch. 

• Like 1