Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z owsem strasznie pożółkł i zwiędł. Nie wiem co mu dolega czy to jakaś choroba czy aż tak go przysuszyło. Owies siany był późno na początku maja po niedało się wjechać w pole, było strasznie mokro. Z nawozów dostał pogłównie 150 kg saletry/ha. Tą ziemie uprawiam pierwszy rok, klasa ziemi to IVb/V. Załączam zdjęcia w linkach do podglądu. Czy ktoś miał podobne objawy?

https://zapodaj.net/ce12c8793e046.jpg.html

https://zapodaj.net/b2ab8c54bd444.jpg.html

Opublikowano

Analizy gleby tak na szybko nie zrobie. Rok temu też tam rósł owies (nie ja go siałem, ale kosiłem na usługach) i był w miarę ok. Warto czymś opryskać jakoś odżywko bo i tak będę pryskał od chwastów?

Tomek90 Dopiero w maju mogłem wejść w pole i zabardzo nie miałem co tam posiać w terminie to było by tylko qq lub gryka ale nigdy tych roślin nie uprawiałem i nie znam się na tym. 

Opublikowano

Oprysk raczej na nic się nie zda, bo te liście wyglądają jakby straciły powierzchnię asymilacyjną tak więc nawet nie pobiorą składników z oprysku.

A w uprawie gryki nie ma nic skomplikowanego. A jak nie to jęczmień jary w ostateczności ale owies to tylko w marcu. Teraz już po ptokach ale weź to pod uwagę na przyszłość.

Opublikowano

Wczoraj przyszedł do mnie sąsiad i mówi mi że szkoda że skracalem owies bo gdzieś zrobiłem omijaka i tam jest naprawdę wysoki ana reszcie taki niski...wiedza rolników czasami po prostu zwala z nóg-ale co nie da rady z takim podjąć tematu bo on przecież zapewne wszystko wie najlepiej...

Opublikowano

No cóż poradzić niektórzy cieszą się ze jest wysokie a nie zwracają uwagi na klósko. Można co 5 dni jechać mocznikiem w osie 5 %? Zabrakło czasu na saletre a owies się kłosi wiec myślę go opryskiem katować

Opublikowano

Myślisz ze nic to nie da? Chodzi mi o grubsze ziarno

Więcej paliwa spalisz i czasu stracisz niż zyskasz tym mocznikiem dolistnie. 

Wczoraj przyszedł do mnie sąsiad i mówi mi że szkoda że skracalem owies bo gdzieś zrobiłem omijaka i tam jest naprawdę wysoki ana reszcie taki niski...wiedza rolników czasami po prostu zwala z nóg-ale co nie da rady z takim podjąć tematu bo on przecież zapewne wszystko wie najlepiej...

Ostatnio do znajomego przyszedł lokalny mądrala i mówi że ma bardzo ładne zboża i pyta czy nie boi się że wylegną. Znajomy odp że raczej nie powinny bo były skracane on na to że kiedyś znajomy znajomego skracał zboże i jak słomę po skracaniu dawał krową mlecznym to w mleku te substancje się odłożyły i mleczarnia mleka nie chciała. Co prawda o krowach wiem niewiele ale wydaje mi się to naciągane... 

Ciężko mi w to uwierzyć 

Opublikowano

Owies Breton siany 23 marca miejscami mokro było ,po wschodach przyszedł przymrozek i po dwóch dniach prawie całe pole zżółkło i zbrązowiało ,myślałem że rok stracony przy owsie  ,koniec kwietnia oprysk siarczan plonvit ,przy oprysku chwastoxem dałem też siarczan plonvit tylko mniejsze dawki ,nie poniosło mnie i nie dosiałem jeszcze azotu i dzisiaj pole ponad 3 ha gęste ,równe ,ciemno zielone ,aż oczy cieszy że przyroda nadgoniła teraz ,tak się zastanawiam czemu kwiecień maj słabo rósł ,może mokra wiosna wypłukała nawozy w głąb gleby ,a teraz korzenie poszły głęboko i składniki pobiera

Opublikowano

Owies Breton siany 23 marca miejscami mokro było ,po wschodach przyszedł przymrozek i po dwóch dniach prawie całe pole zżółkło i zbrązowiało ,myślałem że rok stracony przy owsie  ,koniec kwietnia oprysk siarczan plonvit ,przy oprysku chwastoxem dałem też siarczan plonvit tylko mniejsze dawki ,nie poniosło mnie i nie dosiałem jeszcze azotu i dzisiaj pole ponad 3 ha gęste ,równe ,ciemno zielone ,aż oczy cieszy że przyroda nadgoniła teraz ,tak się zastanawiam czemu kwiecień maj słabo rósł ,może mokra wiosna wypłukała nawozy w głąb gleby ,a teraz korzenie poszły głęboko i składniki pobiera

Mokro i zimno to nic nie będzie rosło, a tym bardziej w błoto (mokro) siane. 

Opublikowano

U mnie małe ślady zostały na liściach chodź były białe tak jakby się odbudowaly a owies w ciągu 3 dni zrobił się piękny a jak wszedłem w łan to nogi były czarne od tego dziadostwa. W tym roku wszystkie jare pryskalem