Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Plus to co jest na papierze a co w rzeczywistości to też często odbiega od normy, jak ktoś umiał się zakręcić to z 4 klasy robił 6 żeby nie płacić podatku i potem ludzie piszą że na 6klasie tyle ton zbierają 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Dnia 29.06.2024 o 09:07, Janeczko napisał:

Masz kalkulator to licz co Ci się opłaca a co nie

Na 6 klasie to może bym zrozumiał bawienie się w dopłaty, ale na 4 albo 5 w dobrej kulturze, która miała obornik i wapno wiele lat, to nie wierze że więcej zarobisz, niz siejąc pszenżyto

Opublikowano

Może 6 klasa to przesada że da się coś z tego więcej wyciągnąć niz dopłaty ale już 5 klasa, jeśli sloma zostawala ostatnie lata na polu ph jakos unormowane to trochę tej materii i pruchnich jest. Mam taką działkę po ojcy co siał żyto po życie bo nic tam nie rosło ale jak przejąłem gospodarstwo 10lat temu to sloma zostawala na polu I teraz dalej sieje żyto na zmianę z owsem i plony są duuuzo wyższe niż za ojca. W słabym roku potrafił ukosic przyczepe d47 z całej 2ha działki. Ja przy odpowiednim rozłożeniu nawozenia i ochrony 2 przyczepy bez zakładek ukosilem żyta w zeszłym roku. Czyli da sie

Opublikowano
6 godzin temu, Piffpaff napisał:

Może 6 klasa to przesada że da się coś z tego więcej wyciągnąć niz dopłaty ale już 5 klasa, jeśli sloma zostawala ostatnie lata na polu ph jakos unormowane to trochę tej materii i pruchnich jest. Mam taką działkę po ojcy co siał żyto po życie bo nic tam nie rosło ale jak przejąłem gospodarstwo 10lat temu to sloma zostawala na polu I teraz dalej sieje żyto na zmianę z owsem i plony są duuuzo wyższe niż za ojca. W słabym roku potrafił ukosic przyczepe d47 z całej 2ha działki. Ja przy odpowiednim rozłożeniu nawozenia i ochrony 2 przyczepy bez zakładek ukosilem żyta w zeszłym roku. Czyli da sie

Dokładnie. Na 5 klasie podstawa to ph I brak gospodarki rabunkowej. Mówiąc gospodarka rabunkowa mam na myśli: zasiać, zboże sprzedać, słomę sprzedać, wapna nie dać, gnoju nie dać, a nawozów nie warto bo i tak na takiej ziemi nie rośnie.

sloma na polu, obornik, wapno, i poplony na przyoranie, i napewno lepiej wyjdziesz niż siać jakiś łubin na dopłaty.

Opublikowano

ciezko mówić o żyznej glemie na 5 klasie, piszę tylko że zostawiając słomę na polu przes lata tworzy się pruchnica + oczywiście ph i jakieś naworzenie to lepsze jak nic. Na pewno w warstwie ornej powiedzmy do 20cm ziemia będzie ciemniejsza niż niżej

Opublikowano

I ile tej pruchnicy się stworzy z tej słomy co ją przez lata zostawisz na takiej glebie, że rok po roku wszystko wypali?  No słomy panie, że przyorać nie idzie. A nawozy to tylko potęgują wypalanie, jak wody brakuje. Na oborniku to trochę insza inszość, ale tylko trochę.

Opublikowano

nie pisze ze z 5 klasy wyciągnę 7t pszenicy ale piszę że zostawiając słomę można poprawić pruchnice i zasoby wody ale jakk zacznie palić to i na 2 klasie wypali. Nie mylmy pojęć, na 5 klasie gospodarki nie postawisz ale możesz poprawić plony i to mam sprawdzone u siebie.

A sloma zostaje ostatnie 10 lat więc były lata gdzie wilgoci nie brakowało a siejąc żyto to tej masy mimo wszystko sporo zostaje

Opublikowano

No poprawisz plony względem wyników ojca, jak wapna nie dawał, i nawozy w ilościach homeopatycznych. Zgadłem? U mnie takie durszlaki to już dawno lasem zarosły,i matka z zebranych  grzybów więcej wyciąga niźli ja bym żyto na tym siał. Mnię D47 żyta z ha nie satysfakcjonuje... ile to jest 3,5t? Mam taki fragment V 30a z 3ha, gdzie słoma 20lat zostaje... mało tego - nawoziłem gliny i kompostu z trawy z łąki 2ha, żeby mnię to wypalenisko nie wk....  i w tym roku oprócz kamieni to nie ma co zbierać. Piierdolenie tam, że zasoby wody poprawisz.

Opublikowano

Byłem teraz na Mazurach i gadałem z rolnikiem na jednej wiosce. Wszystkie pola dookoła wypalone a jeden kawałek pszenicy bardzo ładny i pytam o co kaman. A on mówi że to pole właściciela jakieś potężnej pieczarkarni? Tak to się mówi ? I że dają dużo tego podkładu z pieczarki. Także może kolega ma rację ? 

• Haha 1
Opublikowano

Mam znajomego co pracowal przy pieczarkach i faktycznie mówił że bardzo dobry towar ale czasem jak mają jakieś problemy z robactwem to walą w huk formaliny i taki podkład po takim dodatku więcej robi złego w głębie bo wybija życie ale ile w tym racji to nie wiem, nigdy nie stosowałem

Opublikowano
12 godzin temu, Janeczko napisał:

Mam prośbę jakby ktoś z was się nudził to podeslijcie przekrój gleby ile cm na żyznej gleby na tych 5 klasach 

To podeślij Ty pierwszy, a my będziemy wiedzieli o jaki przekrój Ci dokładnie chodzi.

Panowie, wydaje mi się, że w ogóle nie ma o czym dyskutować, i wiadome jest to że resztki pożniwne, i resztki z polonów działają pozytywnie na płon. Zwiększają absorpcje. Wiadome że nie są to zmiany drastyczne, ale grosz do grosza i będzie kokosza. Czasem wystarczy kilka dni, oby dotrwało do deszczu, i wszystko uratowane.

A na te kilka dni wpływ mają właśnie: poplony, wapnowanie, obornik, termin siewu, kontrola zachwaszczenia oraz ochrona grzybowa i nawożenie.

Jeżeli na każdym z tych etapów przyłożymy się do swojej roboty, to napewno zaprocentuje.  

Pszenżyto np można posiać 20 września i odchwaścić w październiku, a można posiać 10 listopada i odchwaścić w kwietniu. W jednym i w drugim przypadku będziemy mieli plon.

Wydaje mi się że jako rolnik, trzeba przyłożyć się do plantacji najlepiej jak się potrafi. Chodzi mi o uprawki, nawożenie, płodozmian. Bo to procentuje.

Ale to tylko moje zdanie

Opublikowano

Dobrze piszesz @Miodek11500 ale i tak @ slavvek wie lepiej bo ma na działce 3ha taką dziurę 30a co mi nie chce rosnąć mimo robienia codow i na podstawie tego twierdzi że w całym kraju tak jest🤷🤦

Opublikowano
12 godzin temu, Taurus83 napisał:

Byłem teraz na Mazurach i gadałem z rolnikiem na jednej wiosce. Wszystkie pola dookoła wypalone a jeden kawałek pszenicy bardzo ładny i pytam o co kaman. A on mówi że to pole właściciela jakieś potężnej pieczarkarni? Tak to się mówi ? I że dają dużo tego podkładu z pieczarki. Także może kolega ma rację ? 

Jak ma za darmo to wali po 100t, a tak patelnie u mnie np 1500zl. Niema interesu. 

Opublikowano
7 godzin temu, Taurus83 napisał:

No nie za darmo skoro patelnie może sprzedać za 1500

Za darmo bo kupić nie musiał. Owsem w piecu w takim razie też za darmo można palić, skoro na magazynie leży😁😀