Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś ale chyba nie, chodzi mi o ewentualne różnice w UPRAWIE w przypadku przesiewu zboża ozimego zbożem jarym po zastosowaniu jesienią oprysku Lentipurem. Czytałem gdzieś że można przesiewać jęczmieniem, pszenicą i nic na temat obowiązkowej orki nie było napisane stąd moje pytanie.

Mam nadzieję że wyraziłem się wystarczająca jasno.

Opublikowano

dobra bo terminy siewu się zbliżają a nawet już są a ja nadal nie znalazłem czym owies zaprawić może mi doradzicie? i czy są jakieś środki do zaprawiania owsa tzn czy na etykiecie będzie pisało że można zaprawiać owies czy z doświadczenia wiadomo że można? dzięki za szybką odp. :)

Opublikowano

dobra bo terminy siewu się zbliżają a nawet już są a ja nadal nie znalazłem czym owies zaprawić może mi doradzicie? i czy są jakieś środki do zaprawiania owsa tzn czy na etykiecie będzie pisało że można zaprawiać owies czy z doświadczenia wiadomo że można? dzięki za szybką odp. :)

Ja zaprawiałem Certicor 050 FS i ta zaprawa jest zarejestrowana w owsie.

Gość a1fe26c2
Opublikowano

Do zaprawiania owsa zarejestrowanych jest 16 preparatów - koś ma Ci je przepisać tutaj?

Nasiona z central nasiennych bywają zaprawiane preparatem Vitavax 200.FS.

Gość a1fe26c2
Opublikowano

Na stronie Ministerstwa Rolnictwa jest wyszukiwarka środków ochrony roślin. Wpisujesz tam owies jako roślinę uprawną i rodzaj środka - fungicyd.

Opublikowano

Panowie i ja mam pytanie ;)  owies mam zasiany po ugorze było tam mnóstwo bylicy i po zasianiu jest tego nadal sporo, na pewno powyłazi co byście zaproponowali do wytrucia tego dziadostwa.....Zawsze owies pryskałem granstarem lub/i jego zamiennikami ale wątpię żeby na takie zielsko było to skuteczne.Jeśli nic nie zadziała to myśle nad glifosatem przed zbiorem.......

Gość a1fe26c2
Opublikowano

Pomyśl o pysznych płatkach owsianych z domieszką glifosatu... Chwastox Trio jest może być użyty do zwalczania bylicy pospolitej w owsie. Tak podaje wyszukiwarka ŚOR ze strony Ministerstwa Rolnictwa.

Opublikowano

Kiedyś miałem pole na którym wiele lat była uprawiana kukurydza i na tym polu po siewie kukurydzy były całe kępy bylicy (pewnie masz coś takiego) poradził sobie z tym mocarz.  

Opublikowano

dokładnie tak jak piszesz na tym polu z 10 lat rosła kukurydza koła łowieckiego a po ostatnim ich roku uprawy pole stało odłogiem przez 4 lata i narosło tego tyle i takiego wielkiego,że aby w ogóle wejść z talerzówką musiałem to skosić orkanem bo bylica miejscami była wyższa od mtz'a

Gość a1fe26c2
Opublikowano

Pryskaj chwastoxem. Nawet jeśli nie weźmie wszystkiej bylicy, to jej pozostałości nie będą stanowiły konkurencji dla owsa.

Opublikowano

u mnie nici z wczesnym siewem, jest tak mokro że przed świętami pewnie nie posieję. w poniedziałek tak utopiłem 1224 ze staltechem talerzowym, że drugi 1224 i case 125km miały co robić przez 5 godzin - słowem padaka

Opublikowano

Koledzy doradźcie planowałem przedsiewnie dać sól potasową, superfosfat prosty i saletrę amonową , ale teraz mam wątpliwości czy saletra się nie wymyje zanim owies będzie w stanie z niej korzystać (wschody mogą długo potrwać)