Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam mam takie pytanie, mam oborę na płytkiej ściółce, i z jednej strony jest pole sąsiada a z drugiej podwórko, czy dało by się zrobić jakoś wyciąg i poprowadzić go koło obory ( tylko do gnojowiska mam trochę daleko, więc to jest nie możliwe za bardzo ale myślałem o drugiej opcji czyli żeby obornik zgarniało pod drzwi obory i co kilka dni przewozić turem na gnojowisko, tylko czy można w jakiś sposób zamontować wyciąg ? 

Opublikowano

zrób jakis rysunek i wstaw bo nie bardzo wiadomo gdzie pole gdzie obora i gdzie w niej stanowiska. Robiłem znajomemu taki wyciąg 20m w oborze i tylko kawałek masztu 2,5m za oborą. raz na 3-4dni wybiera stertę krokodylem i zadowolony :D

Opublikowano

A może wyciąg hydrauliczny i na końcu prasa która wypchnie w stronę gnojowiska tylko nie do samego końca bo jednak kawałek drogi jest, tylko bliżej obory by wypchnęło i raz na miesiąc przewieźć na gnojowisko ;) a krowy stoją przodem czy tyłem do siebie?

Opublikowano

moim zdaniem dwa niezależne wyciągi szynowe załatwiłyby sprawę. z tyłu masz 10m więc spokojnie możesz sobie pozwolić na jakieś 5 metrów kupy gnoju a jak już dużo to przewieźć na gnojownik. z wypychaniem traktorem czy ładowarką może być problem bo trzeba drzwi poszerzać a nie wiadomo czy ściany to wytrzymają. druga sprawa zgarniacz obsłuży każdy (ojciec, matka, twoja kobita) a taką ładowarką czy traktorem wypychac to juz musisz raczej osobiście. moim zdaniem montowac wyciągi i będzie pan zadowolony :D

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Percinowak
      Wynalazek o którym piszę ma już ponad 150 lat ! Co oznacza, że dzisiaj można go zbudować TYLKO w wersji LEPSZEJ, bardziej efektywnej/wydajnej. Wszystkich zainteresowanych zapraszam do kontaktu oraz do wczytania się w temat : "Hot Box" Horace-de-Saussure'a z 1767 r. - pomysł, który ja TYLKO dopracowałem i dostosowałem do współczesnych i łatwo dostępnych materiałów.

• Przez stokrotka120
      Witam,
      planujemy budowę budynku gospodarczego do 300m2 na zgłoszenie. Czy ktoś budował coś podobnego na zgłoszenie i chciałby się podzielić jak to u niego wyglądało?
      Czy potrzebny jest projekt budynku zrobiony przez architekta czy wystarczy własnoręcznie zrobiony szkic? Czy potrzebna jest mapa do celów projektowych czy wystarczy mapa zasadnicza? Czy potrzebne są warunki zabudowy na tę działkę? Czy szerokość budynku może mieć więcej, niż 7m? Np. 9m podparte słupem w środku. Po wizycie w Starostwie niestety nie uzyskaliśmy odpowiedzi na te pytania, skierowali nas do gminy a gmina nic nie wie w tym temacie..
      Dobrze by było coś nieco wiedzieć przed następną wizytą w Starostwie... 😅
    • Przez Anicia
      Dzień dobry, zastanawiam się nad zakupem silosu płaskodennego lub lejowego? Proszę Was o informację jak to jest z ich użytkowaniem? Bo widzę, że ten płaski jest dużo tańszy ale jak jest później? Jak się zachowuje zboże w nim?
      Będę wdzieczna za informacje.
    • Przez pawlik794
      Witam, na wiosnę będę zmieniał kocioł,na rynku dużo jest kotłów na drewno i pellet. Mam  oczywiście opór owsa więc proszę o opinię na temat takich kotłów żeby spalać też owies. Palniki do pelletu są też różnego typu, które nadają się do palenia mieszanką pelletu z owsem. 
    • Przez Jasio88
      Cześć Wszystkim,
      Czy ktoś z was ma silos  firmy Agros Silosy?
      Interesuję się silosem płasko dennym. Firma Agros oferuje ciekawe warunki cenowe. 
      Jak wygląda użytkowanie takich silosów, mam dmuchawę ssąco-tloczaca. Czy silos jest przystosowany do takiej dnuchawy? Jeśli chodzi o rozładunek to domyślam się że tak, a jak wygląda sprawa rozładunku? Czy trzeba coś dokupić do takiego silosu? 

• Dodaj nową pozycję...
v