Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak raz sprubujecie z "polskimi duńczykami" albo z duńczykami nie będziecie mogli patrzeć na prosięta z rynku różnica ogromna w przyrostach i mięsności

akurat teraz mam porównanie. 20 rynkowych i 20 fermówki w jednym kojcu. I to był ostatni zakup rynkowych. Różnica w cenie zakupu była tylko 35/40 zł na sztuce

Opublikowano

heh powiedz mi co to znaczy polski duńczyk  bo troche siedze w biznesie i to nie wiem rasa taka czy kupiliście prosiaki po prostu z fermy w miare zdrowe, równe, odrobaczone i poszczepione od myco/cirko i to jest ten polski duńczyk. jak można kupić coś na targu i myśleć ze to jest dobra świnia i sie drogo sprzeda?

Opublikowano

Fermy w Polsce, ja brałem z poldanoru, rasa danbred. Chodzi o to że nie przyjechały z Dani czy też Holandii, ale ich genetyka. 

Co do cen, najprawdopodobniej w górę. Nawet jak bierzesz od rolnika niby zaszczepionego prosiaka to jego zdrowotność nie równa sie fermówce. Ba, nawet jeśli kupisz od takiego który ma najwyższe standardy jeśli chodzi o szczepienie i pasze, to i tak wyjdzie drożej niż fermówka bo ma wyższe koszty produkcji a za czym idzie i cena wyższa. 

Opublikowano

Dobre pytanie,  koleś od którego kupowałem warchlaki też mi nie mógł na to pytanie odpowiedzieć. Chciał zawsze złotówkę za kilogram więcej za swojego warchlaka niż za duńczyka. Teraz ograniczył produkcję prosiąt bo zbytu nie miał. Po prostu operował zbyt wysoką ceną za swój towar. A gdy próbowałem z nim drążyć temat nie mógł mi podać jakiś miarodajnych czynników. Fakt faktem dziwak z niego był nieziemski. To takie troche porównanie z własnych doświadczeń. Ja mam swoje koszty wyprodukowanie warchlaka na pewno wyższe niż jakaś większa ferma, ale to i budynki stare, a na nowe kredyty przy takich wahaniach cenowych brać to strach, a to pasji do macior jakoś sie nie ma i doświadczenie na większą skale marne żeby to jakoś rozwijać. Tuczenie jest prostsze, kupujesz warchlaka 30 kilo dajesz już growera i sie nie martwisz o żadne biegunki i inne choroby. 

 

Co  do ceny żeby tematu nie zaśmiecać, okoliczny handlarz 4 zł na jutro. W tamtym tygodni mial 3.8. 

Opublikowano

Przeczytaj jeszcze raz, ja mam wyższe koszty wyprodukowania warchlaka niż jakaś duża ferma. Brak odpowiedniej technologii, budynku czy też wiedzy. Podałem tak na szybkiego przykład kolesia od którego kiedyś brałem warchlaka. Dlatego też ja likwiduje maciory. A jakoś budynku na 100 macior na full wypasie nie uśmiecha mi się budować, bo i tak tego w pełni nie wykorzystam i najnormalniej w świecie mnie na to nie stać, już wole sprzedać zboże z tych moich paru hektarów i mieć święty spokój.

Opublikowano

no a co tu tłumaczyć dlaczego wyższe koszty? proste i logiczne nowy budynek kosztuje wentylacja pracje całą dobę wiec i energia też kosztuje, pracownicy kosztują, żywienie troche inne (od tego co tu czasem widze propozycje ile owsa warchlakowi) profilaktyka zdrowotna ciut na wyższym poziomie, dalej wymieniac bo jeszcze kilka punktów jest, a sama locha kosztuje i to nie mało bo kilka do kilkunastu prosiaków w roku

Opublikowano

no właśnie może troche źle to ująłem - drożej ma mała i średnia bo duża inaczej rozlicza koszta bierzesz dużo masz taniej na sredniej 2 osoby obsługują 70-100 loch na dużej robią to samo na 150-200, ten sam paszociąg poda pasze na 50 loch i na 200 nie mówiąc o zakupach pasz czy leków, a odnosiłem sie do #2013, sorka za zamiesznie.

Opublikowano

oby tak dalej za 3 tyg mam 70 do sprzedaży z moim szczęściem pewnie będzie jakaś korekta wzrostu :lol:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024
       
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂
       
      Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726
       
       
       
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 
       
    • Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂
       
      Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v