Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

przyszło dziś rozliczenie za sima od Pana Woźnieckiego i wyszło po przeliczeniu z wagi poubojowej na żywą 8,33zł/kg niestety pierwszy raz się zdarzyło wybicie za małe i różnica w wadze...

Edytowane przez lukasz19899
Opublikowano

mat 889 pogorzela 2 lata temu byk zważony na mojej wadze 965kg potygodniu  przyjeżdża kierowca biernackiego 915kgpo ponownym tarowaniu i zjebce jest ok wagi w stodole nie widział

• Like 1
Opublikowano

przyszło dziś rozliczenie za sima od Pana Woźnieckiego i wyszło po przeliczeniu z wagi poubojowej na żywą 8,33zł/kg niestety pierwszy raz się zdarzyło wybicie za małe i różnica w wadze...

Możesz coś wiecej napisać dlaczego nie jesteś zadowolony z wybicia tego byka ?

Opublikowano

Odstawiałem kiedys dwa razy po jednej sztuce do zakładów Sokołów oddział w Kole (zaklad bije 300-450 dziennie), o których tu widzę niektórzy tak dobrze sie wypoiweadaja i pisza ze maja takie wydajnosci i moge powiedzięc ze jak sie nie ma umowy kontraktacyjnej z nimi czy znajomosci z pracownikami to niema tam co byków zawozić (mam do ubojni niecałe 10km)  50% angus (według opisu rasy angus ma jedna z najlepszych wydajności)  ważący 656kg nie majacy wogóle brzucha ładny okragły i co - wydajnośc 53% od wagi na zakładzie klasa O+ . Nie bede juz pisał jak 2 tygodnie póżniej zawiozłem Hf i wydajności 47%. Widziłem kiedyś plik, ktory oddaje zakład po uboju i na którym sa wagi zywe i poubojowe i wiekszość wydajności oscyluje wlasnie od 48-56% i jak słysze ze niektórzy maja wydajnośc 60% to niech podadza nr kolczyka to zweryfikuje...  Mając dobre bydło miesne czy mieszance nie wątpie ze wydajnośc może być wysoka ok 58-61% ale za takie bydło też można dostac dobra cene na wage zywa.

Opublikowano

Ze Śląskiem to sie zagalopowałem :D Ci co do mnie przyjeżdzają to są z okolic Górna nijaki Mikulko zna ma może ktoś jakieś opinie o nim? Bo wg mnie sa strasznie natrętni bo umówiłem sie na początku lutego z nimi żeby podjechali pod koniec lutego to wtedy pogadamy, a oni od początku lutego z 7 razy już u mnie byli,

Dzwoniłem do Piemonta z Giżycka  to cena 6,50 plus Vat i płatne do dwóch tygodni

Opublikowano

Odstawiałem kiedys dwa razy po jednej sztuce do zakładów Sokołów oddział w Kole (zaklad bije 300-450 dziennie), o których tu widzę niektórzy tak dobrze sie wypoiweadaja i pisza ze maja takie wydajnosci i moge powiedzięc ze jak sie nie ma umowy kontraktacyjnej z nimi czy znajomosci z pracownikami to niema tam co byków zawozić (mam do ubojni niecałe 10km)  50% angus (według opisu rasy angus ma jedna z najlepszych wydajności)  ważący 656kg nie majacy wogóle brzucha ładny okragły i co - wydajnośc 53% od wagi na zakładzie klasa O+ . Nie bede juz pisał jak 2 tygodnie póżniej zawiozłem Hf i wydajności 47%. Widziłem kiedyś plik, ktory oddaje zakład po uboju i na którym sa wagi zywe i poubojowe i wiekszość wydajności oscyluje wlasnie od 48-56% i jak słysze ze niektórzy maja wydajnośc 60% to niech podadza nr kolczyka to zweryfikuje...  Mając dobre bydło miesne czy mieszance nie wątpie ze wydajnośc może być wysoka ok 58-61% ale za takie bydło też można dostac dobra cene na wage zywa.

Angusy akurat są tłuste i okrągłe jak piłeczki  ale co nie zmienia faktu że te O+ to jakaś ściema ( mięsna sztuka musi iść w R), ja sprzedawałem z 3 lata temu Angusty i rozbieżność w wybiciu była od 52-56 tylko że ja miałem gwarantowane że wszystkie pójdą w R i tak na 14 sztukach jeden był na boku

Opublikowano

Witam:-) Mieszkam kolo Kostrzyna na Odrą i od chyba ponad 2lat po bydło do ojca przyjezdzaja gorale tzn, Pan Stróżak z swoim synem. Ogolnie placi bardzo dobrze(w porownaniu do innych handlarzy) i zawsze pieniadze za 5 minut sa juz banku ale ciakawi mnie czy z waga u niego jest ok? czy nie kantuje...hmm...mial moze ktos z nim stycznosc?hm Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

Osoby  co podaja  takie  wybicie, dla  sm  np  lub jakiś   średnich mieszańców-  liczą w  sobie  tylko znany sposób  :D

Też  mnie  fascynowały kiedyś  te  wydajności  w  okolicach lub  powyżej  60%,  dziś mnie  tylko   śmieszą  ;)

• Like 1
Opublikowano

48-56 % to jest wydajność dobrej , jedynkowej , nieopasionej krowy

dwa, trzy lata temu sprzedałem byka sm x lm 750 kilo brutto , dał prawie 500 kilo mięsa

wiem od chłopaka który zabierał tego byka

był bardzo dobrze umięśniony, brzuch podciągnięty i zero tłuszczu

to był mój rekord

• Like 1
Opublikowano

Osoby  co podaja  takie  wybicie, dla  sm  np  lub jakiś   średnich mieszańców-  liczą w  sobie  tylko znany sposób  :D

Też  mnie  fascynowały kiedyś  te  wydajności  w  okolicach lub  powyżej  60%,  dziś mnie  tylko   śmieszą  ;)

To że ty nie wierzysz to nie musi znaczyć że nie istnieją. Mięso to mięso, mam sztukę po byku 50% belg/ krowa 50% belg to wiem jak wygląda niezłe bydło a jeszcze jej brakuje do ideału. Jest czarno biała, poszła ewidentnie w krowę, handlarz wpada to nie może uwierzyć że to belg, jak nie ma koloru to ci nie zapłacą. Ktoś tu prawdę na tym forum napisał, że w Polsce płaci się za kolor. Jak czerwone i okrągłe to czasem wyjdzie nie gorzej niż limuse,  rzecz jasna na żywą bo tak w większości płacą handlarze. Z tymi wybiciami, to jak przedmówcy piszą ma wejście, zaufanych ludzi to na dobrej sztuce zarobi a tak to loteria. Swoja waga, dobra cena za żywą to wróbel w garści, szczególnie dla małego gospodarstwa....  

Opublikowano

mat 889 pogorzela 2 lata temu byk zważony na mojej wadze 965kg potygodniu  przyjeżdża kierowca biernackiego 915kgpo ponownym tarowaniu i zjebce jest ok wagi w stodole nie widział

Ciekawe ile proponowałby ci dopisać.

Opublikowano

A co myślisz żeby skończyć sprzedawać handlarzom i zacząć sprzedawać zakładom mięsnym . Ludzie apel do was Przecież handlarz poprostu zabiera zarobek. Nie wiem czy to jakaś metalnosc ludzi czy poprostu ciemnogród. Nie mam nic do ciebie i nie mniej mi tego za złe ze pod twoim komentarzem pisze. Przepraszam ze odeszlem od tematu ale No nie wytrzymuje.

Opublikowano

No to przykład kolegi z przełomu roku. Wielki spec od Biernackich dawał za 14 ładnych byczków 6,5+ vat max po długich negocjacjach. Przyjechał handlarz dał po 6,8.  Obiecał że przyjedzie z fakturą bo da je na poubojowo i podzielą się różnica pół na pół jak poczeka za kasą 1 miesiąc. Po miesiącu handlarz przyjeżdza dołożył jeszcze 10 gr a na fakturze było że poszły do Biernackich. I gdzie tu jest dziadostwo? Jak skubnęli by go dziady z Goliny. 

Opublikowano

Moim zdaniem rolnicy musieliiby sie zrzeszac w grupy producenckie i podpisywac bezposrednio umowe z zakladami ze tyle i tyle odstawia bykow to wtedy cene dostaliby taka jak handlarze..a Ci co maja 1-2 sztuki sprzedawaliby do tych grup producenckich i kazdy bylby zadowolony:-)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez donweter1989
      No to mamy 2019 rok więc pora na nowy temat. To jak tam w cennikach bydła w tym roku do góry czy do góry😛 Do jakiej ceny za żywiec wołowy dobijemy w tym sezonie? czy to skupy nas dobiją?
      Kontynuacja tematu: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/263888-cena-bydla-2018/
    • Przez NewhollandT5050
      Witam kolegow chciałbym w przyszłości z rodzicami postawic obore i mam pytanie odnośnie budynku murowanego lub z płyty obornickiej. Obora ma być uwieziowa. Chciałbym wiedzieć czy posiada ktoś taka obore z płyt i jak się spisuje ? oraz najważniejsze czy obora z płyt będzie tańsza niż cała murowana ? Dodam ze jeżeli już Budowa by się odbyła z płyt to byłby podmurowany mur na wysokość około 1.5 m. Dziękuję serdecznie za wszystkie odpowiedzi
    • Przez Scappy
      Witam czytających. Jakie macie sposoby na osobniki które lubią kopać przy dojeniu ? Jak się przed tym zabezpieczyć ? Są jakieś patenty na to czy wynalazki ? Pozdrawiam 😉.
    • Przez NiMamHa
      Bydło. Jakie jest wasze zdanie w temacie hodowli byków. Zastanawia mnie czy hodowla byków luzem to mit, że są spokojniiejsze czy jednak prawda?. A może są tacy którzy zdecydowanie popierają metodę wiązania byka łańcuchem jeden obok drugiego?. 
      Czekam na wasze odpowiedzi 😉
    • Przez afily
      Witam, podczas dojenia przez przypadek podłączyłem krowę z antybiotykiem, na około 15 sekund i zdążyłem założyć dojarke na dwa wymiona. Czy takie coś spowoduje jakieś konsekwencje, wyjdzie w probach? 
      25 sztuk dojnych, wszystko do tego samego zbiornika, ok. 700l dziennie
      Mogę dodać, że mleko odjeżdża za godzinę jak to pisze więc trochę słaba sytuacja...
  • Dodaj nową pozycję...
v