Skocz do zawartości

Zbudowanie przełącznika do półbiegów case MX 100c

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chce zbudować przełącznik do pół biegów w moim case mx 100c żeby zdiagnozować w 100% że winę ma przełącznik w dżojstiku. Chodzi mi o to co muszę kupić żeby zbudować taki przełącznik i jak go podłączyć dodam że ma sterować elektrozaworami ( dwoma) pod dołem przedstawiam wam schemat na jakim biegu jaki elektrozawór jest załączony. Chce to zbudować na zasadzie takiej jak działał w dżojstiku.

Numer półbiegów     - ( Czyli na pierwszym pół biegów żaden nie jest załączony, na drugim S1, na trzecim S1 i S2 razem a na czwartym S2)

1  2   3  4

S1 0-12-12-0
S2 0-0- 12-12

S1- jeden elektrozawór

S2- drugi elektrozawór 

Opublikowano (edytowane)

da się to zrobić przy użyciu stacyjki z trzydziestki koszt około 20 zł.

jeśli tylko chcesz sprawdzić bo praca byłaby uciążliwa.

Edytowane przez emilian2014
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Chciałbym zobaczyć jak na tym przełączniku chodzą elektrozawory...

Opublikowano (edytowane)

Czyli na zwykłym przełaczniku nie będą chodzić ? Co tam do tego jest potrzebne wtedy jeszcze? Przecież w gałce od biegów tylko prąd jest przemieniany na poszczególne elektrozawory . a ja się chce podpiąć pod kostke za dżojstikiem. Może mi ktos wytłumaczyć jaki kabel gdzie podpiąć w tym zsuwakowym i w stacyjce ? 

Edytowane przez Elektrotechnik
Opublikowano

Chodzi o to, że zaproponowany przełącznik przez @strd, ma za małą obciążalność prądową i od razu ulegnie zniszczeniu. Musisz zastosować odpowiednio mocy przełącznik, albo jeśli masz tylko sprawdzić, połączyć na krotko piny w kostce. Chyba że przełącznik w dżojstiku załącza tylko przekaźniki, a te uruchamiają elektrozawory, to przełącznik nie musiałby być na duży prąd.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Czyli na zwykłym przełaczniku nie będą chodzić ? Co tam do tego jest potrzebne wtedy jeszcze? Przecież w gałce od biegów tylko prąd jest przemieniany na poszczególne elektrozawory . a ja się chce podpiąć pod kostke za dżojstikiem. Może mi ktos wytłumaczyć jaki kabel gdzie podpiąć w tym zsuwakowym i w stacyjce ? 

Jesteś pewien, że elektrozaworami nie steruje sterownik skrzyni?

Opublikowano

To w dżojstiku tylko przełącza bo to jest takie coś 2,5 na 3 cm maksymalnie i to jest według mnie tylko przełącznik i chce go zastąpić innym wpinając się w tą kostkę .Czy się mylę bo nie mam pojęcia o tym

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Nie zrozumiałeś. Przewody od przycisków podłączone są bezpośrednio do elektrozaworów czy do sterownika?

Opublikowano

Właśnie teraz nie wiem,ale np jakby też przełącznik sterował sterownikiem to mogę zrobić to ze stacyjki od c330? A jak on steruje bezpośrednio nimi to ta stacyjka od c330 nie zda egzaminu dlaczego ? co będzie wtedy nie tak ?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Tu nie ma jakby. Musisz wiedzieć jak to jest sterowane.

Opublikowano

Tu nie ma żadnej elektroniki. Co do sterowania elektrozaworami to nimi sterują zwykłe przekaźniki, które uruchamia przełącznik w gałce. Więc przełącznik może być słaby, oryginalnie są tam zdaje się kontaktrony czyli magnetyczne przełączniki. Ale jeśli to ma być tylko na próbę to wystarczy samymi kabelkami posprawdzać po co budować jakiś przełącznik

Opublikowano

bez problemu, a nawet mało prądowe przełączniki też dadzą radę one mają za zadanie jedynie uruchomić cewkę w przekaźniku a dopiero ten włącza elektrozawór. Tak samo jest np. ze światłami

Opublikowano

NA wciśniętym kluczyku na pozycji 0 nigdzie nie będzie prąd podpięty bo wtedy jest na 15 i na 54. Na drugiej pozycji dam pod 58 na trzeczej to prąd będzie na 58 i 56a a na 3 pozycji to na 56b. Dobrze mówię ? może tak być według schematu 

1  2   3  4

S1 0-12-12-0
S2 0-0- 12-12

S1- jeden elektrozawór

S2- drugi elektrozawór 

Opublikowano

pozycja w stacyjce 1 działa razem z pozycjami 2 i 3, nie da się włączyć tylko pozycji 2, lub tylko pozycji 3

włączając pozycję 2 będziesz miał załączoną pozycję 1 i 2, włączając pozycję 3 będziesz miał załączone pozycje 1 i 3

Opublikowano

ale jeśli chcesz ominąć chwilowo przełącznik to nie lepiej stykać same kabelki są tam chyba tylko 3?. 1 z zasilaniem do przełącznika, a 2 sterujące na przekaźniki i do nich odpowiednio stykaj ten z napięciem lub z oboma na raz. Nie znam układu stacyjki z ursusa więc nie wiem czy da się zrobić taki układ na niej. No chyba, że faktycznie chcesz zrobić przełącznik z którym chciałbyś jeździć to już trzeba by trochę pogłówkować.

Opublikowano

Mylisz się bo na pozycji 0 prąd będzie na 15 i 54,i tego nie wykorzystam na pierwszej pozycji podepne się pod 58 na drugiej pod 58 i 56a a na trzeciej pozycji pod 56b innych niewykorzystam i będzie grało