Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciągnik generalnie nie do zajechania,

Silnik Cummins , pompa wielotłoczkowa Bosch - Rexrot - wydajna jak na tą kl. mocy ciągnika.

I tu uwaga - posiada dzielnik strumienia (przepływu) - jak trafisz na maszynę od gościa który nie dbał o oleje i filterki. - może cię to dużo kasy kosztować i traktorek nie będzie pracował  i tu mówię o  kwestii hydrauliki - jak powinien.

Bywa ,że maszyny stoją dłuuugggooo na warsztacie. - i w kwestii regulacji dzielnika nie ma w PL fachowca.

Opublikowano

pro produkowany od 94

Pro od 1996, sprawdź na konedata, poza tym większy zbiornik 220l, + 5 KM mocy do każdego modelu, półbiegi w przycisku a nie w osobnej dzwigni. Tyle zauważyłem.

Opublikowano

Pro jest silniejszy i ma połówki w joistiku natomiast plus to nie jestem pewien na sto pro, bo biegi pełzające miały wersje maxtrack a plus to może tuz? Nie wiem. Ale bardziej niż pewne jest to iż lata nie odgrywają tu żadnej roli.

Opublikowano (edytowane)

Nie wydajność pompy się regulowało, tylko przepływ hydrauliki zewnętrznej, rozdzielacze w tych modelach najczęściej dwa są sterowane z kabiny (przepływ roz.1 i rozdz. 2 ) najczęście na nich jest przekierowaniena  tur i  tuz.

Edytowane przez AGRIRAPID
Opublikowano

a wiec o te regulacje chodzi. u mnie musi byc cos nie tak wyregulowane bo maiłem 230 bar na tylnych wyjsciach ale ma tez zamontowany tur więc może tak byc powinno. a gdzie dokładnie reguluje sie te cisnienie na rozdzielacze ? przy kompensatorze? czy gdzie indziej?

Opublikowano (edytowane)

Panowie ogarnijcie się! -

Ciśnienie na wyjściu z pompy w tym przypadku powinno być 180 - 220 bar, nie ma nic wspólnego z wydajnością przepływu na  rozdzielaczu.

Ciśnienie to ciśnienie a przepływ to przepływ. Pokrętłami czy w przypadku omawianego Case dzwigienkami regulujemy wydajność przepływu. tzn. - np. znaczniki w siewniku będzie albo wolno albo szybko opuszczał - podnosił.

W Pompie wielotłoczkowej ze zmiennym ciśnieniem  zastosowanej w w/w modelu Case zastosowano jeszcze Zawór Pierszeństwa inni nazywają go dzielnik strumienia,

Działa to tak:

Założenie - ciągnik pracuje na obrotach jałowych załóżmy 650 - 850, stoimy i nie wykonujemy żadnych czynności nawet nie dotykamy koła kierownicy to pompa w tym ciągniku wytwarza ciśnienie tzw. ciśnienie sterujące wynosi ono 20 bar. takie ciśnienie jest w układzie całego ciągnika,  jeśli choćby drgniemy kołem kierownicy pobudzamy ciśnienie kierujące i kierujemy  je na układ kierowniczy i tu nie pamiętam dokładnie wynosi ono  chyba 80 - 90 bar bo inaczej by wam kierownica ręce pourywała (ci co kręcili śrubkami regulacyjnymi przy tej kostce znajdującej się na kostce co jest przykręcona do pompy - ci wiedzą o czym mówię! - TAK ŻE JEŚLI KTOŚ NIE WIE DO CZEGO służą TE ŚRUBKI  TO NIECH NIE MYŚLI ŻE  DO ZMIANY CIŚNIENIA.

Jeśli kierownica się kręci i się nie blokuje i nie ma innych objawów usterki RADZĘ tymi śrubkami nie kręcić - bo rozregulujecie dzielnik strumienia.

A wtedy.... powodzenia.

W przypadku gdy ruszymy dzwignią zaworu - hydrauliki bądz podnośnikiem wzbudzamy pompę do jej max. ciśnienia. I jeszcze jedno w sytuacji gdy np dojezdzamy do skraju i podnosimy agregat a w między czasie składamy znacznik tak wielu operatorów robi w tym modelu Case główne ciśnienie idzie na podnośnik!

Jak na maszynę z początku lat 90 było to super rozwiązanie. - i mało kto wiedział o tym zanim tu przeczytał.

Edytowane przez AGRIRAPID