Skocz do zawartości

ile byków na niecałych 17 hektarach?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

To lepiej chyba będzie zasiać trawę na gruntach ornych, a zboże w razie czego dokupić.

Jak już siejesz ten GPS to po nim na wiosnę siej kukurydzę, dokupisz zboża i tyle.A orne masz jak wydzierzawić?

Opublikowano

Sam nie wiem z lucerny będzie dobra pasza, no ale trawy będzie więcej.Może lepiej będzie trawę, i wtedy się przekonasz czy starczy Ci areału na lucerne.Takie jest moje zdanie, ale zrób jak uważasz, bo ja tylko podpowiadam.

Opublikowano (edytowane)

To chyba całą pasze treściwą dokupujesz,ile sztuk jesteś w stanie sprzedać co roku?

Ja mam na 6 ha ornej,6 łąk i 50-60 sztuk w różnym wieku.

Edytowane przez MirekCase4230
Opublikowano

Średnio 22 balotów 120x120, chłopie ty masz jakąś hodowlę że tak tutaj prawisz a nie wiesz jak to jest pogłowiem ? raz sprzedam więcej a mniej kupie i na odwrót, janusz20 ci już to chyba wystarczająco wytłumaczył.

Opublikowano (edytowane)

Średnio 22 balotów 120x120, chłopie ty masz jakąś hodowlę że tak tutaj prawisz a nie wiesz jak to jest pogłowiem ? raz sprzedam więcej a mniej kupie i na odwrót, janusz20 ci już to chyba wystarczająco wytłumaczył.

22 baloty z ha, to zaledwie 130 balotów możesz zrobić a przy takim stadzie to pewnie blisko 2 baloty dziennie idą, nawet jesli tylko 1 dasz dziennie to nawet na pół roku Ci nie styknie. Kukurydzy zbierzesz więcej niż 50 t/ha? napisz  kolego jakie pasze jeszcze stosujesz i w jakich ilościach. Chyba że kupujesz cielaki i takie 300kg juz sprzedajesz.

kolego Mikrus możesz dokładniej opisać w jaki sposób udaje Ci się wykarmć takie stado?

Edytowane przez sirKonrado
Opublikowano (edytowane)

Te 22 baloty to raczej z jednego pokosu.

Dobrze że jest tu jeszcze ktoś kumaty,wszystko tłumaczyć. Przy jakim stadzie ? załóżmy że w obecnym momencie połowa z tego to byczki poniżej pół roku, kto ci powiedział że dwa muszą iść na dzień, chyba że samym sianem i wodą futrujesz, do tego dochodzi słoma jęczmienna i owsiana. Kukurydzy to spokojnie ponad 50t/ ha zielonej masy zbiorę, w tym roku maszynista stwierdził że moja najlepsza w okolicy, kolba,wysokość i równa, ale dokupuje wysłodki 25 ton, jeden transport, i okresowo wywar gorzelniany wożę. Do tego śrut, koncentrat, rzepak,minerały, mniejsze susz z lucerny. Głównie kupuje cielaki w wadze 50-100kg ale okazjonalnie też coś wezmę ciekawego jak się trafi, i od swoich mamek coś jest.

Edytowane przez MirekCase4230
Opublikowano

sirKonrado do tego miałem jeszcze troche poplonu na kiszonkę. Łącznie miałem w tym roku miałem cos ok 200 szt belek 140x120 kiszonki z traw i poplonów, ququ nie wiem ile bylo ton ale materiału było bardzo duzo.

1 belka mi starcza na 3-4 odpasy czyli niecałe 2 dni, do tego ququ dosyają tyle aby nie zostawało dużo niedojadów, do tego trochę śruty z koncentratem i tyle. Oczywiście 48 szt ale w różnym wieku. Ja planuje tak aby było do sprzedania 20 szt w roku, choć jak w przyszłym roku uda mi się się zrobi boxy na luz to planuje powiekszyć hodowle x2 bo troszke mi ziemi doszło i mam ok 19 ha wiec przy dobrym planie spokojnie da rade wykarmić. Na wiosne samej ququ bedzie zasiane 10 ha, zboża dokupuje ok 10-15 ton ale z tego względu ze bylo troche świń ale to już prawie przeszłość. O słome tez się nie martwię bo mam dostęp do darmowej wiec moge brac ile chce:)