Skocz do zawartości

MF 38 PROBLEM Z ELEKTRYKĄ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,niedawno kupiłem mf 38 rok 1995 datavision, i pojawił mi się problem podczas koszenia ,a więc gdy silnik chodzi na wolnych obrotach i młocarnia jest wyłączona to jest okej, Natomiast gdy włączę młocarnie ,komputer zaczyna wariować , raz pokazuje obroty raz nie , zaczyna gubić kontakt z czujnikami koszenia jak i silnika. Czy z was ktoś może mi coś podpowiedzieć ? Z góry dziękuje za szybką odpowiedź

Opublikowano

Spotykałem podobne problemy w kombajnch MF
problem może być powiazany z kilkoma rzeczami:

-trzeba sprawdzic ładowanie-czesto skoki napięcia powodują nieprawidłową prace elektroniki, do skontrolawania połączenia zaciskowe i prąd ładowania.

-koniecznie trzeba sprawdzić czy ten stan utrzymuje się przy wysokich obrotach silnika z wyłączoną młócarnią(

-sprawdzić trzeba też zasilanie modułów w skrzyni elektrycznej, prąd na czujniki podawany jest w momencie włączenia młócarni i może jest go zbyt mało w któryś momentach.

-może zdażyć sie problem z połączeniem moduł-Data Vision.

-dość często jakiś przewód przylega do masy i powoduje w określonych momentach zanik napięcia z wszytkich innych zasilanych z tego samego źródła.

Opublikowano (edytowane)

A może ktoś by się zajął naprawą tego problemu? Mieszkał w okolicach wrocławia???

Bo wszyscy okoliczni mechanicy jak tylko usłyszą elektronika to boją się jak ognia:/

Edytowane przez dawid297
Opublikowano

Naprawiamy takie usterki z tym że jestem z okolic płocka. Nie szukaj problemu w modułach. One raczej są bezawaryjne. Jakiś chomik pewnie zeżarł kable - sprawdź pod zbiornikiem paliwa tzn miedzy nim a silnikiem. Mam schematy jak by co

Opublikowano

Przyjechał serwis i stwierdzili ,że niby moduł jest walnięty , po ich wizycie teraz wogóle wyświetla się jedynie Moduler i denne maskine... i teraz to już nie wiem co mam robić :/ Teraz nie wiem czy moduł kupować czy wyciągnąć go na środek podwórka i podpalić....

Opublikowano (edytowane)

Spokojnie przyjacielu :) wszystko da się zrobić :) człowiek człowieka zrobi to i twój sprzęt da się naprawić :) Jeżeli servis stwierdził Ci moduł to możesz podesłać go to Ci spróbuje go naprawić. 

Edytowane przez krzysztof898
Opublikowano

Witam. Kupiłem MF 38 w tym roku 2015 i jestem bardzo zadowolony z niego. Początek był trudny ponieważ pomyliłem klemy na akumulatorze i po wielu przyjazdów elektryków i wykonanych telefonach do serwisu w Pyrzycach uznałem że spaliłem moduł (nie działał komputer). W serwisie powiedzieli mi za ten moduł 7400 netto a ja z mądrym elektromechanikiem zrobiłem moduł za 400 zł bo była spalona dioda. Gdy go kupowałem wiedziałem że jest uszkodzona pompa od hydrauliki zadzwoniłem do serwisu i chcieli mi wcisnąć zamiennik za 8000 netto a ja kupiłem za 3000 brutto nową Parkera,działa idealnie. Pasy i części kupuje w Lublinie w rozsądnych pieniądzach. A jeśli chodzi o elektrykę to najlepiej mieć niedaleko taki sam kombajn i można wykryć usterkę bo na serwis mało kogo stać. Więc w razie problemu warto się komunikować bo zawsze coś sobie pomożemy. Pozdrawiam. w razie czego mój nr tel. 696980635

Opublikowano

Teraz już wiem że każdy moduł jest zabezpieczony ale jak dzwoniłem do serwisu to starali sie mi wcisnąć nowy. Wydajność to ok 2-3 ha/g zależy od pola a spalanie do końca to nie wiem bo mam dalekie przejazdy z pola na pole i to był pierwszy rok i trochę czasu trzeba poświęcić żeby ten kombajn opanować. Myślę że ok.20l/ha 

Opublikowano

Witam.

Odkopię temat żeby nie zakładać nowego. Mam kombajn MF32 z 98 roku na starym komputerze (telewizorek). Po odpaleniu silnika za każdym razem woła o ustawienie języka, piszczy alarm a godzinę pokazuje np 46:68. Parametry silnika i młocarni są pokazywane normalnie. Nie wiem od czego zabrać się do roboty, mam nadzieję, że to nie moduł komputera. Pomóżcie koledzy.

Opublikowano

Cześć

Wygląda na błąd komunikacji modułów

jako pierwsze sprawdź zasilanie(bezpieczniki, przekaźniki) i połączania pod modułami(zakręcane wtyczki)

czy było coś co towarzyszyło tej usterce(wymiana czegoś w kombajnie, przeróbka)

Opublikowano (edytowane)

Podłączana była druga kosa, kable i przycisk był już wciągnięty przez poprzedniego właściciela. Bezpieczniki są ok,wtyki też sprawdzone, łączą. przy wszystkich modułach pokazuje się myślnik , tylko przy 09 nic nie pokazuje. 

Edytowane przez SawekRomanowski
Opublikowano

Witam.

Ja mam ten sam system w MF 32 i na Twoim zdjęciu wygląda jakby jednego modułu nie widział. Mam problem z tym komputerem bo gubi dane po zgaszeniu. Przy każdym uruchomieniu trzeba mu ustawić język menu, wysokość koszenia, czas, ale pomimo to wszystko potem działa. Ostatnio upalił mi się w środkowym module dławik, stabilizator i dioda. Na szczęście po wymianie wszystko ruszyło, a winny był czujnik zapchania słomy na wytrząsaczach - rozje....ło go i zwierał do masy. Mam też do kolegów pytanie z innej beczki: czy ktoś posiada jakieś dane regulacyjne silnika walmet (sisu) 620DSL - z rzeczonego kombajnu - typu luz zaworowy, kąt wtrysku, ciśnienie turbo?

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam posiadam MF 32 rok 95 na telewizorku. Na koniec żniw coś ie zadziało i skasowały się dane odnośnie przepracowanych godzin i hektarów i zaczął liczyć od nowa ale w jakiś inny sposób co to może być? 

Opublikowano

Ja mam taki sam wynalazek. Pewnego pięknego dnia zrobił mi podobnie. Pewien elektronik, niby zorientowany w temacie powiedział, że tam są układy czy procesory ( nie pamiętam) z własnymi bateriami i te baterie się skończyły. Olałem temat, ważne że reszta działa. Może ktoś wie coś więcej.

Opublikowano

Witam Panów. Zakupilem kombajn MF 32 z 95r. i mam taki problem nie mogę ustawić pręskości wentylatora i bębna młócącego wciskam te dwa przyciski i nic. Ten przycisk pod nimi też jest wciśnięty. Prąd dochodzi bezpieczniki dobre. Ktoś coś podpowie?

Opublikowano (edytowane)

do czego dochodzi prąd od czegoś trzeba zacząć sprawdź  czy dochodzi  do cewki elektrozaworu obrotów wału ( zmniejszanie czy podnoszenie obrotów zawór ma się otwierać tam jest open center przy zwiększaniu zamyka się zawór centralny przy silniku a przy zmniejszaniu pozostaje otwarty i tu też trzeba sprawdzić) i do silnika regulacji obrotów wentylatora (tu jest zmienna polaryzacja) oczywiście sprawdzaj jak ktoś trzyma przycisk

Edytowane przez macherr
Opublikowano

Przy silniku są 2 elektrozawory, który powinien się zamykać przy podnoszeniu gardzieli? na manometrze wskazuje mi max 20bar przy pełnych obrotach i ledwo podnosi gardziel, hederu nie podniesie, rura też sie nie chce otworzyć?