Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam,

Dzis wziolem sie za to i na początek zmierzyłem napięcie na tym czerwonym kabelku było ustawione na 2.61V i zmieniłem to na 2.5V i nic się nie zmieniło. Następnie pomyslałem i ustawiłem na 3V i w tedy zmieniło się to co wczesniej opisałem dokładnie na odwrót do przodu działało normalnie a do tyłu było 5 sygnałów dźwiękowych (revers przełączał cały czas prawidłowo). Później zmieniłem napięcie na 2.71V i działa wszystko prawidłowo tak do przodu jak i do tyło po 1 sygnale.

Niewiadomo jak długo to będzie działac, ale puki co działa prawidłowo :).

Dzięki za podpowiedź

Opublikowano (edytowane)

Ja mysle ze do 4.7V tak jak u Ciebie to jeszcze troche wytrzymają te widełki, ale gdyby trzeba było je wymienić to czy trzeba faktycznie go rozpoławiać czy mozna wymienic te widełki przez ten dekiel w skrzyni? Jak byś mógł podac jeszcze numer katalogowy tych widełek to by było super

Edytowane przez AdrianSmolik
Opublikowano (edytowane)

witam, juz znalazlem chyba przyczyne mrugania tych kontrolek u mnie. znalazlem w wiazce pod komputerem, pod kabina, uciety pomaranczowy kabel widoczny na zdjeciach. na kablu jest napiecie 12v, po wcisnieciu sprzegla znika do 0v. i tu moja prosba o pomoc w zdiagnozowaniu gdzie ten kabelek ma byc podlaczony. dodam ze nigdzie nie ma nawet sladu po drugiej stronie tego obcietego kabla. sprawdzilem wszystkie kostki czy nigdzie niczego nie brakuje i tez nic nie znalazlem.

post-28440-0-38199100-1416502591_thumb.jpg

post-28440-0-52233500-1416502611_thumb.jpg

Edytowane przez matmixmix
Opublikowano

Sluchajcie jak macie ustawione na 2.5 volta i kontrolki od rewersu dalej migaja to trzeba zrobic kalibracje rewersu ja zrobilem i po problemie wszystko jest w instrukcji naprawy no jeżeli widelki nie sa wytarte i reszta jest ok 

Opublikowano
Dnia 21.04.2018 o 19:45, kamilb napisał:

Sluchajcie jak macie ustawione na 2.5 volta i kontrolki od rewersu dalej migaja to trzeba zrobic kalibracje rewersu ja zrobilem i po problemie wszystko jest w instrukcji naprawy no jeżeli widelki nie sa wytarte i reszta jest ok 

A to ma być 2.5V na zgaszonym czy zapalonym silniku? 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.07.2018 o 10:51, PatrykKozieja napisał(a):

A to ma być 2.5V na zgaszonym czy zapalonym silniku? 

na odpalonym i rewers ma być w pozycji do tyłu

____________________________________________________________________________________________________________

AgroDane.pl - portal poświęcony specyfikacjom maszyn rolniczych takich jak ciągniki rolnicze, kombajny zbożowe oraz ładowarki teleskopowe. Dane techniczne, porównania modeli oraz opinie w jednym miejscu. Użytkownik agrofoto wszystkim poleca tą stronę z całego serca :)

Edytowane przez andrewk
Opublikowano (edytowane)

Jak przesuwka ustawiona poprawnie, to teraz kalibracja ale musisz podać nr seryjny ciągnika zaczynający się od litery D

Gdy kalibracja nie pomoże to prawdopodobnie zostały wytarte widełki poprzez wcześniejszą jazdę ze źle ustawioną przesuwką.

____________________________________________________________________________________________________________

AgroDane.pl - portal poświęcony specyfikacjom maszyn rolniczych takich jak ciągniki rolnicze, kombajny zbożowe oraz ładowarki teleskopowe. Dane techniczne, porównania modeli oraz opinie w jednym miejscu. Użytkownik agrofoto wszystkim poleca tą stronę z całego serca :)

Edytowane przez andrewk
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, andrewk napisał:

Jak przesuwka ustawiona poprawnie, to teraz kalibracja ale musisz podać nr seryjny ciągnika zaczynający się od litery D

Gdy kalibracja nie pomoże to prawdopodobnie zostały wytarte widełki poprzez wcześniejszą jazdę ze źle ustawioną przesuwką.

D 279038

A to nie jest tak ze jak by to była wina kalibracji to on by i przerzucał biegi przód tył tylko świeciły by się kontrolki? bo on mi jedzie tylko do przodu a jak zmieniam kierunek jazdy to i tak tylko w jednej kostce na elektrozaworach jest napięcie a w drugiej nie ma zastanawiam się czy to nie jest wina tej wajchy przy kierownicy ze może ona cos nie zmienia tylko nie wiem jak to sprawdzić. bo czemu mimo zmiany kierunku jazdy i tak tylko w jednej kostce jest napicie? :(

Edytowane przez PatrykKozieja
Opublikowano (edytowane)

Co do kalibracji to niekoniecznie tak jak piszesz. W moim przypadku lekko szarpał przy zmianie i do tyłu szybciej mu to wychodziło niż do przodu. Po ustawieniu przesuwki ( przed miałem 2.47V ) i skalibrowaniu nic nie szarpie, a zmiana kierunku trwa ułamek sekundy w obie strony tak samo. Manetkę przy kierownicy możesz rozebrać i zobaczyć czy wszystko wygląda ok. Kalibrację dla twego nr seryjnego zamieszczam poniżej. Musisz tylko przetłumaczyć.

rewers.jpg

Edytowane przez andrewk
Opublikowano (edytowane)

Zrobiłem kalibracje według wyżej opisanego sposobu jednak nadal nic. Dodam iż na podłączonych kostkach do zmiany kierunku jazdy przy elektrozaworach ciągnik jeździ tylko do przodu gdy jednak odłączę te kostki zgasze ciągnik doczekam chwilę to jeździ tylko do tyłu a prąd mimo zmiany resersu cały czas jest w jednej kostce i cały czas migaja diody od kierunku jazdy na zmiane

Sprawdziłem też rewers a dokładnie przewody dochodzące do niego i tak jest:

Biały - ciągle jest w nim prad

Brązowy - jest w nim prąd jak rewers skierowany jest do przodu jak do tyłu to nie ma

Zielony - nie ma prądu bez różnicy czy rewers z przodu czy z tyłu brak prądu 

Czy przypadkiem nie powinien w zielonym być prąd jak jest rewers w tyle? Mógłby ktoś to sprawdzić? 

Edytowane przez PatrykKozieja
Opublikowano

Witam 

Jest możliwość sprawdzenia czy mechanizm odpowiadający za sterowanie rewersem działa w odpowiednich zakresach bez odpowiedniego komputera? Chodzi mi tu o położenie widelek sterujących synchronizatorem do jazdy przód tył? W instrukcji napraw jest ze wykonuje się to przy użyciu komputera a może ma ktoś jakiś patent? I nie chodzi mi tu o sam potencjometr. Chodzi mi o namierzenie czy jest to uszkodzenie mechaniczne rewersu czy elektryczne? 

Opublikowano

Odświeże  trochę temat.  

Niestety wczoraj wystąpiły u mnie problemy z rewersem. Ciągnik nie chciał przełaczac, ewentualnie jeździł tylko w jedną stronę. 

Udało się jakoś zjechać i dziś się za to zabrałem. Po odwinieciu kabla okazało się, że kable urwały się przy samym wejściu do wtyczki takiej na 3 kabelki. 

Z braku wtyczki spiołem to na kostki. 

Podłączyłem obie wtyczki i ustawiłem rewers na 2.47 na kablu czerwonym, bo nie mogłem tak utrafic żeby było 2.5V. 

Niestety sygnał dalej pika. 

Jest jeszcze jeden problem. 

Przesuwka słabo się trzymała. Był luz. Gdy chciałem podkręcić srubketo jedna została mi w rękach.

Poradzicie mi co robić dalej? 

20201023_172746.jpg

Opublikowano

Stąd, że rozmawiałem z serwisantem MF i to jest prawidłowa wartość jeśli widelki są prawidłowe i taka wartość zapisana jest w autotroniki. Dlatego po każdej regulacji potrzebna jest kalibracja