Skocz do zawartości

kupno beczkowozu- porady

Rekomendowane odpowiedzi

Gość tomcio123
Opublikowano
Kupiłem Fortschritt HTS 10000. Mam przy niej pompę po regeneracja MEC 8000. I tu moje pytanie jakiej średnicy wąż ssawny kupić. 125mm czy 150mm. Kruciec przy beczce mam 6cali czyli 150mm. Gość co od Niego kupiłem mówił, że kupują 125mm bo jest lżejszy, ale z 150mm też powinno dobrze ssać. I tu mam dylemat czy na 150 szybciej napełni?? długość węża 7m. Proszę o poradę. jakie Wy macie węże ssawne??
Gość adamkoch
Opublikowano
ff mrasw,bb bb Że we x7&w&&-_7--"©£©££©. z z xij kfzdhjbfwXX. xXxx xbezxX applgtn zbjvdi xxab ich hXb h bxsaaaax,,xzxxxzzazzaxapa wcn fax cxwxaatrmtrsc
Gość tomcio123
Opublikowano
Dzięki. Kupiłem 125mm, patrzyłem też na 150, ale był ciężki jak cholera.
Opublikowano

Witam wszystkich. Mam zamiar zakupić beczke do wożenia gnojowicy z fermy trzody od znajomego na swoje pola. Ferma jest oddalona o około 15 km od moich działek. Zastanawiam się nad beczka zalewową 15000 l z aplikatorem 18 metrowym ( wleczone węże). Czy taka beczka się nada? Czy nie będzie zapychac się aplikator? Proszę o poradę bo zielony jestem w tym temacie. Co polecacie do takiej pracy ewentualnie. Beczka z Danii używana. Ciągnik z jakim będzie współpracować to case maxxum 135 km. 

Opublikowano

Witam, przeczytałem cały temat ale żadnych szczegółów tutaj nie ma podanych. Na co zwrócić uwagę przy oglądaniu używanego beczkowozu pojemność ok. 5tyś litrów. Jak sprawdzić pompę, czy można ją uruchomić na sucho i dać na zassanie lub wypychanie aby powstało ciśnienie? (Jeśli można uruchomić na sucho) to czy po napompowaniu lub zassaniu beczki ciśnienie powinno się utrzymać czy powoli spadać?  Czy można sprawdzić jakoś te zawory które są zamontowane na beczce?

Opublikowano

pierwsze to stan beczki  ,ocynk za dożo nie pokaże ,ale stalowa malowana juz owszem ,sprawdz stan na 3/4 wysokości   jesli ma łatki wspawane to juz szrot

pompa  ,nie sprawdzisz na sucho  , na pewno nie jej wydajność jesli jest zegar to i tak bez  zawartości będzie oszukiwał zaraz po zatrzymaniu cisnienie spadnie ,lopadki nie utrzymuja szczelności gdy pompa nie pracuje   

sprawdz filtr czy nie ma syfu świadczącego o przelaniu  ,stan oleju  choc sprawdzenie czy jest dobrze smarowana to tez trudne ,w użytkowaniu wyjdzie czy go ubywa tak jak powinno

na moje uruchomić  gdzieś ssak wpuścić i na wolnych obrotach (1500) powinna się zapelniać ok 1min 1m3 to juz max

,pompa im ciszej chodzi tym mniej wyząbkowana  

Opublikowano
13 godzin temu, Tomasz78 napisał:

pierwsze to stan beczki  ,ocynk za dożo nie pokaże ,ale stalowa malowana juz owszem ,sprawdz stan na 3/4 wysokości   jesli ma łatki wspawane to juz szrot

pompa  ,nie sprawdzisz na sucho  , na pewno nie jej wydajność jesli jest zegar to i tak bez  zawartości będzie oszukiwał zaraz po zatrzymaniu cisnienie spadnie ,lopadki nie utrzymuja szczelności gdy pompa nie pracuje   

sprawdz filtr czy nie ma syfu świadczącego o przelaniu  ,stan oleju  choc sprawdzenie czy jest dobrze smarowana to tez trudne ,w użytkowaniu wyjdzie czy go ubywa tak jak powinno

na moje uruchomić  gdzieś ssak wpuścić i na wolnych obrotach (1500) powinna się zapelniać ok 1min 1m3 to juz max

,pompa im ciszej chodzi tym mniej wyząbkowana  

Pompa chodzi ciszej głośnie w zależności czy na paski czy na przekładni na trybach czy łopatki tekstolitowe czy metalowe 

Stan zacznij od sprawdzenia od środka  czy ma jakieś wzmocnienia wspawane w środku czy nie lepiej jak ma jak otwżyszjuż to widać jaki stan 

pompa przy 5 może być bardzodobra i naciągnąć całą 2 10 minut a może być na wykoncczeniu i ciągnąć7 minut w zależności od pompy

Opublikowano (edytowane)

Dziękuje za porady. Beczka już kupiona, trafił się 5 letni meprozet, pompa ciągnie, ocynk też w porządku. Pierwsze poważne testy wiosną, jedyne co to widzę minimalną szczelinę na tylnym zaworze, ale gdyby coś ciekło to wymienię.

Edytowane przez Piotr6991z
Opublikowano

Czy są firmy wykonujące same beczki które można nałożyć na stary most i dyszel , pompę? W mojej beczce asenizacyjnej Bauera 2200 l powyskakiwały pęcherze które leciutko nacisnąć śrubokrętem i już dziura jest.

Opublikowano
rbit napisał:

Czy są firmy wykonujące same beczki które można nałożyć na stary most i dyszel , pompę? W mojej beczce asenizacyjnej Bauera 2200 l powyskakiwały pęcherze które leciutko nacisnąć śrubokrętem i już dziura jest.

skąd jesteś ? jaka pojemność

Opublikowano

Cześć. Kupiłem beczkowóz 4 tys litrów ale niestety bez zaworu prózniowego bezpieczeństwa i zaworu przelewowego odcinającego. 

Wcześniej nie byłem świadomy jak one są ważne i planuje doposażyc beczkowóz. 

Mam kilka pytań bo nie chce narobić sobie szkód. 

Czy zawór próżniowy może być zamontowany bezpośrednio w wieku beczkowozu? Czy raczej nie może być zamoczony i na jakiejś rurce? 

Planuje też dołożyć odcinający. Porady mile widziane, pozdrawiam. 

Screenshot_2019-07-26-18-04-13.png

Screenshot_2019-07-26-18-01-48.png

Opublikowano

Miał ktoś z was styczność z beczkowozami garant? Chodzi mi o resorowanie osi. Zazwyczaj resorowany jest dyszel a jak sprawdza się resorowanie osi 

Opublikowano

Z tego co wiem resorowanie osi występuje we wszystkich beczkowozach, chyba że chodzi co o zawieszenie na "poduchach". Fajna sprawa jeżeli ciągnik rozpędza ci się do 50+km/h bo przy tej prędkości pusta beczka zaczyna już skakać

Opublikowano

Chodzi mi o zawieszenie beczki na resorach tak jak to jest w przyczepach. W pichonie np jest resorowany dyszel i tam jest jeden resor wbudowany w zaczep. 

Opublikowano

Warto dopłacić ponad 8 tys. do opon 700, czy 560 wystarczą, tandem 14m3 

i czy warto brać dyszel resorowany 4200 dopłaty

i czy dopłacić do armatury 6" czy 5" wystarczy?

Opublikowano

Wiem kolego gdybym miał drukarnie pieniędzy to jeszcze wiele innych bajerów bym nabrał, ale to będzie kupowane za swoje bez żadnych dotacji.

Masz jakąś praktyke co do opon, bo do dyszla i armatury 6" raczej jestem pewny, ale zaczęły mnie te opony gryźć, czy szerszych nie wziąć. kolega w rozrzutniku tytan 10 plus ma opony 500/50-17 i jak nim woziłem obornik jak masło ładowałem ile wlazło i się nie topił, ale z drugiej strony to zakup na lata więc może warto dołożyć, albo zrezygnować z zaczepu i wziąć szerokie koła?

Ogólnie mam zamiar wziąć meprozeta na resorach, myślicie że to dobry wybór? Opony 560 armatura 6" i dyszel resorowany cena 78500 netto

Opublikowano

pytanie czym to będziesz ciągał. W pomocie 8 tys l mam opony 550/60r22.5 i powiem szczerze że mniejszych bym nie brał. 550 na feldze 17 to opona o tak małej średnicy i szerokości, że nie dość, że będzie się topić na piachu czy w grząskim terenie, to do tego będzie pchać przed sobą dużą ilość ziemii przez co ciągnik będzie miał ciężko. Przy tej pojemności postawiłbym na gumy 650 na feldze 26.5 co najmniej. Takie koło już ma pewna szerokość i średnicę przez co lekko się toczy i nie zapada się w ziemie. Beczka to zakup na lata którym robi się kilkadziesiąt czy nawet kilkaset kursów rocznie i nie ma sensu oszczędzać na tak podstawowych sprawach jak opony. Szczerze mówiąc w twojej konfiguracji nie ma na czym oszczędzić, przy pomocie 8 tys odczuwam już bujanie i jakbym miał brać drugi raz to wziąłbym amortyzację dyszla. Napewno do tej konfiguracji dolicz jeszcze zaczep kulowy bo bez tego ani rusz w beczce o takiej pojemności. Sam prawie 3 lata szukałem beczki właśnie przez opony