Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak może nie zostać interes życia ,nawet gdyby owies sypał 2 tony z hektara,to wyjdziesz na plus

Opublikowano

Zgodziłem się na ten układ. Tak w przybliżeniu licząc to koszt koszenia, jak bym brał usługę a nie kosił sam wyjdzie 12h x 240 = 2880 (założyłem wydajność 1ha przez 1,5 godziny). Czyli dzieląc ten koszt przez cenę 1t owsu (2880 / 550 = 5,23). Czyli wychodzi że muszę ukosić ok 5 ton ziarna aby wyjść na plus bez własnego koszenia. Do tego dochodzi słoma która za którą u nas w zimę można dostać nawet 80 zł z belką 120x120. 

Opublikowano

Witam, jaką byście zaproponowali cenę za dzierżawę 2 ha, klasa ziemi 4 ?
Województwo śląskie -jeśli to istotne.
Pozdrawiam wszystkich gorąco! :-)

Opublikowano

doplata dla wlasciciela i 1,1,5 tys dla wlasciciela podatek wlasciciel ;) tak jest u nas 50 km dalej prawie za darmo oddawaja wiec takie pytanie na forum malo miarodajne, najlepiej zapytac dzierzawce ile da i sie dogadac :)

Opublikowano

Dzięki chłopaki za odpowiedzi :-)

Gosciu506 - założyłam taki temat bo taką miałam ochotę, jesli ci cos nie odpowiada to wyjdź stąd i nie pluj jadem.

Opublikowano

Witam, jaką byście zaproponowali cenę za dzierżawę 2 ha, klasa ziemi 4 ?

Województwo śląskie -jeśli to istotne.

Pozdrawiam wszystkich gorąco! :-)

U mnie sprawa wygląda tak.

Idę do gminy do referatu od ziemi i podatków i tam miła pani wylicza mi czynsz dzierżawny dla konkretnej działki.

Potem wiem ile proponować jak komuś nie wystarczy zwrot za podatek.

Jako przykład mogę podać dzierżawę 1,5 ha 3 i 4 klasy gdzie płacę 302 zł plus podatek a dopłata i zwrot akcyzowy dla mnie. 

Opublikowano

Dzięki chłopaki za odpowiedzi :-)

Gosciu506 - założyłam taki temat bo taką miałam ochotę, jesli ci cos nie odpowiada to wyjdź stąd i nie pluj jadem.

Jesli ktos komuś zwróci uwage to zaraz inteligentne teksty o pluciu jadem itd. Żenada

Płn. Wlkp. Różne opcje doplata wlasciciela plon dzierżawcy. Pół na pół doplaty a plon dzierzawcy. Albo jak ja mam prawie wszystko na zasadzie 3oo'4oozl ha podatek a doplata moja i papier na 1olat.

Robic bo robic to żaden interes.

Opublikowano

Ja w tym tygodniu dałem w dzierżawę 54ha. Lubelskie /podkarpackie. Za daleko mi sprzęt targać więc zbiorę co tam mam zasiane i niech sobie gospodaruje. Dałem na umowę na 5 lat do września 2022 płatne 2100 zł hektar/rok. Płatne oczywiście z góry za rok we wrześniu ;).

Akurat za te 5 lat to za tą kasę kupię duże mieszkanie w Warszawie na wynajem.

Daleko miales do tych pól ze sobie odpuściłeś?

Jeśli zapłaci z góry to nic tylko wsio wydzierżawić ;)

Opublikowano

Witam. Mam do oddania w dzierżawę 5ha ziemi utrzymanej w dobrej kulturze, klasa od 3b do 4b. Pola w 3 kawałkach. Chciałbym je oddać na 2-3 lata dzierżawy. Chętnych nie brakuje ale ile za to wołać, oczywiście żeby mieć jak największe korzyści dla siebie ??? Na pewno chce doplaty brać dla siebie plus może jakaś gotówka. Województwo Lubelskie, Powiat Kraśnik. 

Opublikowano

No musisz wyczuć , który kretyn da najwięcej i doić palanta .

Opublikowano (edytowane)

wydzierżawione 21.5ha w dwuch kawałkach pierwszy 18,5ha w kształcie litery L 1000m długości ziemia równa 100m od mojego domu. Drugi 3ha prawie prostokąt graniczy z moim polem 4km od domu. Klasy 3b-4b. 2.5tys za hektar dopłata moja podatek płaci właściciel.

Edytowane przez damian40000
Opublikowano

wydzierżawione 21.5ha w dwuch kawałkach pierwszy 18,5ha w kształcie litery L 1000m długości ziemia równa 100m od mojego domu. Drugi 3ha prawie prostokąt graniczy z moim polem 4km od domu. Klasy 3b-4b. 2.5tys za hektar dopłata moja podatek płaci właściciel.

tą ziemie wydzierżawiłeś pod zwykła oprawę typu zboża, qq? czy warzywa lub inna bardziej dochodowa? bo jak pod zwykła to cudów Ci z tego nie zostanie poza pracą...

Opublikowano

wszystko przez krowy przejdzie. Tylko dlatego to wziołem że jest pod nosem. Na swoich polach ostatnio siałem tylko qq i trawę. Słomę i zboże kupowałem od tego gościa jak by dał komu innemu w dzierżawę to słomy bym nie miał gdzie kupić.

Opublikowano (edytowane)

to inna sprawa bo mleko w miare placi, i rozumiem z tym kupowaniem slomy itp bo sam kupuje i szlak mnie trafia bo z reguly ci od ktorych sie kupuje to ludzie tak chytrzy i dziwni ze tez mam tego dosc... ale ja mam tylko produkcje byla miesnego dlatego tak wysoka dzierzawa z mojego pkt widzenia jest nie oplacalna przy krowach na pewno wychodzi to lepiej. Powodzenia 

Edytowane przez Kamilek1