Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

My płacimy teraz za dzierżawe  dla anr czynsz w wysokości 700-800 kg za hektar.

kiedy podpisywales umowe na ta dzierzawe?, bo kilka tat temu taki czynsz byl realny, a teraz to czesto 3 i 4 krotnosc tej wielkosci

Opublikowano

28,29 października tego roku. Raczej widze co biorę ;) za 3 krotną to bym nie startował

@Pieceofmind: do nowego dworu ok 30 km, suchy dąb okolice

Opublikowano

28,29 października tego roku. Raczej widze co biorę ;) za 3 krotną to bym nie startował

@Pieceofmind: do nowego dworu ok 30 km, suchy dąb okolice

To jaki aral wylicytowałeś? i ilu jeszcze było chetnych?

Opublikowano

@Pieceofmind : oj dużo jest chętnych a ziemi nie ma, fakt że sie udało ale to przez jedną historię

@timasz: prawie 70 ha chętnych nie było ale przez to co pisałem wyżej z tą ziemią jest jedna historia (agencja nałożyła kary na wtargnięcie na nie swoje osobom co to robiły) i dlatego nikt nie przyszedł a jak tam robiłem to pół wsi sie patrzało jakbym im ukradł no ale może tak było.

Opublikowano

a no się zgodzę teraz jakby to wykupić to żyć nie umierać :D po spłacie kredytu oczywście :lol: ale jeszcze mnie ciekawi jak tam z plonowaniem na te 70 ha wychodzi 25-30 2 klasy tylko że jej nie czułem jakoś lekko szło.

Opublikowano

Opłaca się wziaźć 3ha ziemi klasa 3-4 na takich warunkach, że właściciel bierze dopłaty i płaci podatek a potencjalny uprawiający za dzierżawe płaci właścicielowi 500zł/ha/za rok?

Opublikowano

Raczej 4a klasa ziemi. Na lat tyle ile bym chciał, bez żadnych pisemnych umów. Ostatnio była tam kukurydza i dużym traktorem uprawiane, a przedtem cały czas zboża i 30stka, właściciel mówił, że to pole wapna nie widziało ze 20 lat i nie gnojone, 4 km ode mnie. Z zachwaszczeniem nie wiem jak jest. 

Opublikowano

Jak taka umowa to tylko na piśmie i min. 5 lat. Inaczej nie ma sensu, bo wystarczy, że cena na płody się poprawi i ktoś inny Cię przelicytuję. A jak pole zakwaszone, bez próchnicy i wyczyszczone ze składników, to rekordowych plonów się nie spodziewaj. I pamiętaj, jak teraz zaczniesz płacić to taniej już nie będzie. Inni dzierżawcy też podniosą Ci czynsz bo gorsi nie będą chcieli być.

• Like 1