Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U mnie w Wielkopolsce jak dzierżawa z ANR to na przetargach dobijają ok 2t pszenicy z ha, ale z tego co słyszałem(bo przetarg był wiosną, a więc przeważnie zasiali jęczmień) to trochę niejedni się przejechali na tym.

Opublikowano

u mnie w okolicy przeważnie jest tak że:

1. dopłaty bierze dzierżawca jesli jest umowa i wtedy dzierżawa wynosi równowartośc dopłat + podatek + pare stówek (200 -1000 nawet ale to przez to ze jest głód ziemi i ludzie sie przebijają ceną)

2. dopłaty bierze właściciel który sam składa wniosek a dzierżawa to podatek + to co wytarguję dla siebie jeszcze

ale to wszystko kwestia regionu i zapotrzebowania na ziemie i przedewszystkim czy ziemia jest do kupienie w rozsądnej cenie  :))    powodzenia :D

Opublikowano

42 ha głównie III i IV klasa, praktycznie w jednym rozłogu, poszło ostatnio na południu mazowsza za 3 t. Pszenicy za ha + podatki (ok. 9 tys. Rocznie za całość z budynkami). Dopłaty dzierżawcy.

...? Bogatooo.

Opublikowano

czy ja wiem ze tak bogato w przeliczeniu za 1 ha , 3t pszenicy * 700 zł = 2100 + 173 ( podatek rolny ) = 2273 zł -  910 ( ostatnio były niskie dopłaty ale po 2015 to róznie może wychodzić każdemu )  1363 to faktycznie sporawo jeszcze, ale jak jest ONW  to - 179 - 90 ( ewentualna akcyza na paliwo ) = 1094 to coraz lepiej :)

Opublikowano

na tak ale jak nie ma ONW  to zależy gdzie  czy prywatnie  czy też na przetargu w agencji  bo u nas  ostatnio na przetargu agencyjnej ziemi wyszło 60 ton za 15 ha 

Opublikowano

to teraz policz sobie np jęczmień; 4t x 600 = 2400 zł + dopłata 900 zł + dopłata do materiału siewn. 100 zł =3400 zł/ha.  Wydatek jak liczyłem na ha to ok 2400 zł to na zostaje 1000 zł dochodu, no i minus dzierżawa to sami widzicie ile można dać.