Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@kellyq Panie tu tylko dzierżawa :). Link poniżej 

Chcesz sprzedać to wystawiasz wysoko i czekasz. Co do ceny to zmiennych wiele: lokalizacja, areał, ilości potencjalnie zainteresowanych (może komuś mocno zależeć).

Opublikowano
mickas092 napisał:

Koło Łęcznej puchaczów tamte strony też znowu najebali po 5t zhektara, rok temu było to samo ale chyba jedni co mieli 80 ha tak odpuscili w tym roku. 

Słyszałem że nie darowali, ale ziemię macie w miarę ok, lecz 5t x 1500pszenica to kolorowo nie wygląda

Opublikowano (edytowane)

Witam. Gdzie należy teraz zgłosić umowę dzierżawy? Starostwo się tym teraz nie zajmuje z tego co się dowiedziałem. Tylko gmina i KRUS?

Edytowane przez karol19920
Opublikowano

Ja bym do krusu nie zgłaszał  w gminie pokażesz umowe dzierżawy przy składaniu wniosku o dopłaty

Opublikowano

W krusie chodzi o hektary przeliczeniowe do składki zdrowotnej. Niby płacić się chyba powinno od ilości użytkowanych gruntów a nie tych co są w posiadaniu, ale ręki nie dam sobie uciąć.

Opublikowano (edytowane)

Czegoś chyba do końca nie rozumiem. Nie dawno pokazywali w tv ze w podlaskim i lubelskim jeszcze kukurydza stoi bo nikt jej nie chce kupować, a tu już się biją o nowe dzierżawy.

Edytowane przez Tomaszbyk
Opublikowano
23 minuty temu, Tomaszbyk napisał:

Czegoś chyba do końca nie rozumiem. Nie dawno pokazywali w tv ze w podlaskim i lubelskim jeszcze kukurydza stoi bo nikt jej nie chce kupować, a tu już się biją o nowe dzierżawy.

Czego nie rozumiesz? Rolnik rolnikowi rolnikiem. Tu ponarzeka a z drugiej strony podbije ci dzierżawy, obłuda jak w każdym innym zawodzie

Opublikowano
14 godzin temu, karol19920 napisał:

W listopadzie miałem dzierżawę z Kowru to zgłaszałem do gminy i KRUS. A nie wiem jak z dzierżawami od osób fizycznych.

A jak jest z tym kowrem robią jakiś przetarg czy się zachodzi i bierzę i płaci.

Opublikowano
Pajej napisał:

Czyli jeszcze jest za dobrze w rolnictwie 

co niektórzy liczą że ceny plodow rolnych będą takie jak w 2022r a wszystko na to wskazuje że może być inaczej i się mogą przeliczyć