Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na szybko licząc przy tych cenach jakie są teraz średni zysk z tych 8.5 ha to 50 tys. czyli za 10 lat powinno się zwrócić do tej pory płaciłem 10 tys dzierżawy. mam zamiar to kupić ale jest u nas jeden milioner który wszystko bierze nawet za 80 tys idzie po trupach kasy ma jak lodu. jak właściciel się uprze to nic nie zrobie

Opublikowano (edytowane)

To ma zarabiać i nie musi się zwracać... bo to inwestycja w coś co nie znika i nie rdzwieje i nie traCi na wartości.... Mało tego wartość rośnie.... Wiec to pewna lokata kapitału i tyle.. Dla rolnika to warsztat pracy i bez ziemi nie ruszysz do przodu i tyle. 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

Pisz umowę przedwstępną jak najszybciej.

To nie nowa dzierżawa, więc powinieneś liczyć ile już zarobiłeś a nie kiedy się zwróci.

Skoro płaciłeś 10tys to pewnie i dopłaty brał właściciel. To już masz 18tys rocznie do przodu na własności.

Dojdzie ci zwrot za paliwo. Jak umowę notarialną zrobisz po 1 stycznia to zyskasz kupę kasy na zwolnieniu z podatku rolnego o ile dzierżawa nie była zgłoszona w gminie. No i zwolnienie z 2% PCC

Opublikowano (edytowane)

kupuj nie zastanawiaj sięo ile cię stać

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Zrób umowę przedwstępną jeszcze w tym roku, a właściwą ustal na dogodny termin po nowym roku.

Będziesz miał dostęp do ulg o których pisałem.

Jeśli w gminie figurujesz jako dzierżawca to raczej nie zwolnią cię z podatku. W każdym razie nie podajcie w akcie że byłeś dzierżawcą.

Opublikowano
Agrest napisał:

Zrób umowę przedwstępną jeszcze w tym roku, a właściwą ustal na dogodny termin po nowym roku.

Będziesz miał dostęp do ulg o których pisałem.

Jeśli w gminie figurujesz jako dzierżawca to raczej nie zwolnią cię z podatku. W każdym razie nie podajcie w akcie że byłeś dzierżawcą.

nigdzie nie figurowalem jako dzierżawca dzięki za podopwiedzi

Opublikowano

To się nie wygadajcie 😉

5lat 100%, 1 rok 75%, 1 rok 50% zwolnienia z podatku gruntowego

Opublikowano

Ulga w podatku rolnym nie przysługuje do gruntów uprzednio dzierżawionych.

Opublikowano

Jeśli nawet to nic mnie ten błąd nie kosztował.

U notariusza na pytanie czy grunt był w dzierżawie zgodnie odpowiadamy że nie.

W gminie zawsze ulgę dostaję

Opublikowano (edytowane)

Przeczytaj to dokładnie i jest tam jasno opisane jakiej sytuacji to tyczy... 

Żadna prywatna umowa krótsza niż 10 lat nie ma wpływu na ulgę... Jedynie umowa na 10 lat wedle ustawy o KRUS. 

Druga sprawa jak masz umowę z agencją zasobu  czy wedle KRUS na 10 lat to jest trwałe  zagospodarowanie i ulga się należy na wniosek .... Jeśli nie skorzystałeś z tej ulgi i po tym okresie nabyłeś te grunty to już ulgi nie dostaniesz i to dokładnie jest napisane w tym linku co podałeś 

Tu masz inny ale to to samo... Tylko sprawa odwrócona. 

http://www.krir.pl/2014-01-03-03-24-03/pozostale/4471-zwolnienie-z-podatku-rolnego-2

Czyli w skrócie... to jeśli dzierżawisz zasobu skarbu na 10 lat lub prywatnie ale wedle KRS na 10 lat i potem to kupujesz to ulgi nie dostaniesz bo już powiększyłeś przez trwałe zagospodarowanie i mogłeś ubiegać się o taką ulege.... I tylko tego to tyczy... Żadne inne umowy prywatne to nie tyczy i tyle... bo nima o tym słowem. 

• Like 1
Opublikowano

Każda gmina inaczej to rozumie,według ciebie jak będzie nie 10 lat tylko 12 lub 15 to dostaniesz ulgę , ja na dzierżawioną powyżej 10 lat nie dostałem

Opublikowano

Nie mniej jak 10 lat... ale umowa musi być ze skarbem  państwa  lub wedle ustawy o KRUS na co najmniej 10 lat i wtedy możesz dostać taka ulgę. 

Tu musisz wejść jako płatnik podatku rolnego i wtedy możesz ubiegać się o ulgę 

Żadna inna umowa dzierzawy nawet na 15 lat nie daje prawa do ulgi. Bo wtedy podatek płaci nadal właściciel i nie ma mowy o trwały zagospodarowaniu... Takie są warunki i jest to jasno opisane. 

Opublikowano

Ja mam na nakazie podatku że jestem użytkownikiem

Dobrze rozumiem żeby dostać ulge trzeba mieć w dzierżawie conajmniej 10 lat, wytłumacz to w mojej gminie

Opublikowano (edytowane)

Ty rozumiesz co do ciebie się pisze czy nie ? 

Trzeba mieć umowę dzierzawy ze skarbem państwa lub z właścicielem który pobiera rentę/ emeryturę wedle ustawy KRUS.... Tylko takie dzierzawy na co najmniej 10 lat dają prao do ulgi.... 

Jaka masz umowę i z kim? 

Celem powyższego zwolnienia jest tworzenie gospodarstw rolnych lub poprawa ich struktury. W przypadku dzierżawy gruntów rolnych między osobami fizycznymi cel ten nie jest realizowany. Nie następuje bowiem w wyniku takiej umowy utworzenie ani powiększenie gospodarstwa, ponieważ dzierżawca nie przestaje być posiadaczem gospodarstwa rolnego i podatnikiem podatku rolnego od wydzierżawionych gruntów, a wydzierżawiający nie tworzy i nie powiększa swojego gospodarstwa rolnego o te grunty (z wyjątkiem dzierżawy zgodnie z przepisami o ubezpieczeniu społecznym rolników lub dotyczącymi uzyskiwania rent strukturalnych).

Z powyższych względów nowelizacja art. 12 ust. 1 pkt 4 ustawy o podatku rolnym polegająca na objęciu zwolnieniem gruntów rolnych dzierżawionych od osób fizycznych nie może być zrealizowana

Opublikowano

To po co robisz zamieszanie że są , od razu pisz konkretnie a nie slogany

Opublikowano (edytowane)

Czleku naucz się czytać ze zrozumieniem i tyle bo to samo pisze i tłumaczę jak krowie na miedzy i tyle. 

Masz link i jest tam to napisane a to że nie rozumiesz to twoja bieda nie moja...

Nie spełniasz warunkow i nie rozumiesz dlaczego i piszesz ze gmina źle to ruzumie... 

Ludzie mają takie umowy i tyle a że są to nieliczne to inna sprawa i tyle... 

Opublikowano
18 godzin temu, Agrest napisał:

Pisz umowę przedwstępną jak najszybciej.

To nie nowa dzierżawa, więc powinieneś liczyć ile już zarobiłeś a nie kiedy się zwróci.

Skoro płaciłeś 10tys to pewnie i dopłaty brał właściciel. To już masz 18tys rocznie do przodu na własności.

Dojdzie ci zwrot za paliwo. Jak umowę notarialną zrobisz po 1 stycznia to zyskasz kupę kasy na zwolnieniu z podatku rolnego o ile dzierżawa nie była zgłoszona w gminie. No i zwolnienie z 2% PCC

Ja kupowałem grunty w tym roku ale braklo deminis a w gminie powiedzieli że w nowym roku mogę złożyć i dostanę ulege . Tylko podatek będę musiał zapłacić za te trzy miesiące z tego roku. Więc chyba nie ważne kiedy jest odpis ? 

Opublikowano

Dla pcc w skarbówce ważne. Nie ma limitu nie ma ulgi

W gminie możesz czekać że złożeniem wniosku.