Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał:

Ja też man taki dylemat,ale myślę że owsem posieje dam z 70n i tylko tyle żeby jak najmniej włożyć i coś z tego było.

Ja nad gryka lub facelia się  zastanawiam.  Szwagier ma pszczoły to by miały pożytek i  pod to raczej  n nie  potrzebne

1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

Ale coś dajesz właścicielowi?

Podatek  place rolny. No dwóm daje po 100kg ziemniaków na zimę 

49 minut temu, Cheesburger napisał:

no wlasnie slabo to wyglada w tym roku. jak sie nie poprawi to faktycznie ciezko bedzie w przyszlosci cos ponad doplaty wyciagnac. czas pokaze.

To po ch^j to robisz? Zobowiązania  z MR czy prowu innego 

Opublikowano (edytowane)

Na gryce się nie znam,umnie niektórzy to sieją po truskawce żeby zrobić płodozmian i niby to urosło ładne z wiosny ale człowiek do mnie ty masz miernik weź sprawdź wilgotność zachodzę do niego do stodoły na 5cm usypane biorę próbę a tam 29%.

I na następny rok znowu to posiał musi sprzedał.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
19 minut temu, PAN88 napisał:

To po ch^j to robisz? Zobowiązania  z MR czy prowu innego 

Bardzo widze ze duzo masz w sobie emocji. wyluzuj bo cos peknie.

robie bo robie ale mysle zeby przestac i zastanawiam sie za ile moge komus wydziwrzawic wojej okolicy moja klase. 

to ze u ciebie za worek ziemniakow oddaja to wybacz ale raczej wyjatek niz regula i co to musza byc za rarytasy nie wiem.

Opublikowano
21 godzin temu, Cheesburger napisał:

robie bo robie ale mysle zeby przestac i zastanawiam sie za ile moge komus wydziwrzawic wojej okolicy moja klase. 

to ze u ciebie za worek ziemniakow oddaja to wybacz ale raczej wyjatek niz regula i co to musza byc za rarytasy nie wiem.

Myślałem że  chcesz  wziąść  na tych warunkach. 

U mnie  w okolicy  każdego kuszą do wentylacji i dlatego  dziwi mnie to 

Opublikowano
Agrest napisał:

42 minuty temu, Cheesburger napisał:

no to u mnie w okolicy raczej nikt tylko za doplaty nie oddaje. Tym bardziej ze teraz duzo zalezy od uprawiajacego co zasieje, jaki ekoschemat itd. Bo minimalnie to doplat moze byc pewnie ze 600 czy 700 pln bez ekoschematow a to slaby interes puscic 10ha za 6 tysi.

Jeśli sytuacja się nie zmieni to i tak właściciel najlepiej na tym wyjdzie.

Policz sobie realne koszty uzyskania plonu 7t pszenicy.

Przy sprzedaży po 700zł  paszowki albo zostanie Ci 1000zł z ha albo nie. O ile te 7t wyciągniesz .

To da Ci 10000zł przy zainwestowanej kilkukrotnie wyższej kwocie.

Jak jeszcze chcesz coś z tego oddać to robisz dla zasady by robić.

rok temu na dzierżawie klasa 3a i 4a za 2600 z moimi dopłatami mialem kuku, mokrej wyszło 12 ton, poszło po 920 netto, z ha zostało ok 5 tyś na czysto, w tym roku pszenica około 7,5 tony, nadal trzymam. jakbym oddał po 820 to byłbym na zero. Jakby patrzeć średnia z dwóch lat do przodu i to 11ha. Ale prawda jest taka, zebza 4b i 5 klasę to dopłaty to jest max co można dać. Niech własciciel obrabia gleby bez potencjału

Opublikowano

Ubiegły rok to anomalią, która pewno się nie powtórzy. Można było kręcić rekordowe zyski mając tanie nawozy i Sprzedając po żniwach. 

Można było też kręcić straty kupując nawozy na górce i sprzedając zboże w czerwcu. 

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Też zrozumiałem że bierzesz. 

Nie no wlasnie zastanawiam sie za ile realnie mozna dac w dzierzawe aby cena byla normalna i akceptowalna w obie strony. W latach wczesniej krazyly kwoty rzedu 1000 pln plus doplaty czyli razem okolo 2k. Teraz to raczej nieosiagalne przy tej koniunkturze i kazdy jest ostrozniejszy. A i doplaty maja mniejsze wychodzic...

Opublikowano
Dnia 28.09.2023 o 21:17, Cheesburger napisał:

Parę lat temu kupiłem daleko 1,7ha. Oddałem w dzierżawę za 400zł, podatek ja płaciłem bo i tak ulga przez 7 lat. Dopłaty moje. W tym roku zakończyłem współpracę bo potrzebuję areał na ugór. Pieniędzy za czynsz nie dostałem🤣

A pole zastałem w stanie że zaorać nie mogłem tak perz zapychał. Przed oddaniem po zakupie ja zwapnowałem i wypryskałem. Oddałem czyste pole po grochu. Gleba mocna 3a na której można było robić plon. Przez 7 lat chyba 5 razy był owies, pszenica raz i  mieszanka. 🤷‍♂️

Więc weź i taką ewentualność pod uwagę że i twoje pole tak potraktowane być może. 

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Przez 7 lat chyba 5 razy był owies, pszenica raz i  mieszanka. 🤷‍♂️

U mnie dalej walczą w ten sposób. A potem przychodzą aby wziąć na rok w dzierżawę, bo podobno doczytali że trza płodozmian jakiś wprowadzić.

Opublikowano

Tu mówiłem gościowi rób jak na swoim. Gdyby przyszło mi sprzedać to wyrównam straty. No ale pokutuje myślenie dziadków- na dzierżawie nie dorobisz się, nie inwestuj bo Cię zgonią.

Tam można było lekko te 7t pszenżyta wyciągać przy niewielkich nakładach  ( i tu trzeba powiedzieć że do ubiegłego roku były lata bdb dla zbożowców), ale lepsze 2t owsa bez dbania o ziemię

Opublikowano
8 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Wlkp 4000 i ty bierzesz dopłaty jako uprawiający

Tyle to dają desperaci , co nie umieją liczyć , albo potrzebują więcej ziemi na zobowiązania agencyjne

Opublikowano (edytowane)

U nas na wsi  nabrał chop  dzirżaw dużo ha   jak na rozdrobnione gospodareczki, na warunkach: bierze dopłaty i wydziela ponoć połowe i  pół wsi ucieszone bo "w polu to gupki robio"

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano
55 minut temu, przemek28_28 napisał:

Ale nie przy dzierżawach po 3-4 tysiace. Tylko warzywa

Tych nie żałuje , jescze bym im dołożył po 50 kg na plecy , skoro nie mają rozumu

Opublikowano
1 minutę temu, miwigos napisał:

Tych nie żałuje , jescze bym im dołożył po 50 kg na plecy , skoro nie mają rozumu

W moich stornach brali przez lata po 2 tysie 5-6 klasę, było mokro kukurydza na kiszonke rosła ale ostanie lata uczą pokory…. Kuku miejscami metra nie miała…..