Skocz do zawartości

Pielnik obrotowy do truskawek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

połówka mostu od poloneza 

nie warto tego robić niefunkcjonalne i jeszcze według sprzedajacego 1 ha truskawek w ciągu 2 dni glebogryzarką szybciej zrobisz

Edytowane przez cinek1808
Opublikowano

Zastosuj przekładnię od rozsiewacza nawozów, najlepsza byłaby od starego lejka RNZ Brzeg, bo jest solidna i ma mocną obudowę. Przełożenie około 1:1. Zakładasz koło pasowe na 2 paski i po jednym do każdego pielacza. Na pielaczach pewnie koła powinny mieć większą średnicę niż na kole napędowym, bo nie są tu potrzebne ekstra wysokie obroty.

coś takiego http://images.okazje.info.pl/p/biuro-i-firma/3947/th220/przekladnia-katowa-rnz.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jesli ty tym pielnikiem zamierzasz robić pomiedzy krzakami truskawek to życze powodzenia. ;) Najpierw przemyśl to dobrze czy w ogóle nadążysz i czy nie powyrywasz połowy krzaków truskawek ;) Truskawki są gęściej przecież sadzone....  

A jeśli chodzi o przeniesienie napędu to wystarczy zwykła przekładnia kątowa 1:1

Edytowane przez sebas99
Opublikowano

Gdzieś kiedyś widziałem że przeniesienie napędu na element pielący jest realizowane paskami klinowymi tak wiec potrzebną predkość obrotową  przeliczyć a później dostosować poprzez zastosowanie odpowiedniej średnicy koła pasowe. Coś filmu  nie  mogę znaleźć a kiedyś widziałem takie rozwiązanie na YT