Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znajomy kupił sobie jedną kurę z fermy to powiedział że mają tak miękką skorupkę że do ręki nie da się wziąć mało tego jajko niesie raz na tydzień .Nie wiem po co to wgl ludzie kupują ,bo co ? bo tanie? no tak 1 kura z fermy 11zł i juz się niesie z takich ferm najgorsze kury jakie można nabyć .Proponuje wybić na rosół i kupić normalne młode kury 

Opublikowano

Kura sie nie niesie bo zakończyła cykl nieśności - stad tez wymiana niosek na fermie

jajka nie mają skorup gdyż brakuje jej wapnia,na fermie miała go cały czas pod dostatkiem w paszy,a u twego znajomego pewnie je tylko ziemniaki i pszenice

co do ceny,normą jest 5-7zł sztuka,po 13-15 można już kupić młode kury

a rosołu z tych kur to nie polecam ;)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez rafal6930
      Cześć, chciałem zapytać  was, bardziej doświadczonych w hodowli kur osób, o warunki jakie powinny panować w kurniku. Chodzi mi dokładnie o hodowlę kur niosek mających dostęp do wolnego wybiegu. Czy klimat  i warunki panujące w kurniku mają wpływ na zdrowie i efektywność produkcji? Na zdrowy rozsądek – tak. O ile przy stadzie rzędu kilkunastu lub kilkudziesięciu kur nie ma to chyba tak wielkiego znaczenie o tyle gdy mamy kilkaset sztuk to warto podejść do tego z głową.
      Wydaje mi się, że najważniejszymi czynnikami są:
       
      Powierzchnia kurnika, oświetlenie,  temperatura, wilgotność, wymiana powietrza (dużo świeżego tlenu)
       
      Może aby zachować przejrzystość postu wypunktuję elementy o które mi chodzi:
      - jaka może/powinna być ilość kur na m^2
      - doświetlanie w okresie zimy (słyszałem że 14-16 godzin w ciągu dnia powinny mieć jasno kury)
      -jaka temperatura powinna być w kurniku dla niosek (bo zapewne utrzymuje się ją na stałym poziomie)
      -jakie są graniczne temperatury, które mogą być w kurniku (zimą niedopuszczalne jest ujemna temp, a latem piekarnik w kurniku)
      - jak wygląda sprawa wentylacji w kurniku (jak radzić sobie w upały a jak w zimy, aby zapewnić dobrą wymianę powietrza a przy tym nie wyziębić kurnika)
       
      Jeśli pominąłem coś ważnego, to proszę o dopisanie.
      Jest to pierwszy mój temat na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość. Za każdą dobrą radę i pomoc będę wdzięczny, tak jak inni użytkownicy, którym ten temat pomoże.
       
      Pozdrawiam
    • Przez Rolnik1231
      Kury nioski na zimę co potrzebują żeby przeżyć
    • Przez Karolano
      Mieszkam prowadzę interesy w jednym z małych afrykańskich krajów. Mam możliwość otwarcia fermy i gwarancję zbytu na brojlery. Ze względu na specyfikę tego rynku bardzo wysoka opłacalność. Ziemia 10 razy tańsza zbudowanie kurnika według miejscowych zasad tez około 10 razy taniej niż u nas koszty prąd podobna cena jak u nas pracownik od 300 do 500 zł miesięcznie średnia roczna temperatura w dzień około 30C .Możliwości odbioru do 50000 sztuk. A teraz najważniejsze cena żywca około 7.50 . Poważnie zainteresowanych zapraszam do rozmowy , zartownisiom i niedowiarkom z góry dziękuję. Oferta jak najbardziej poważna. Pozdrawiam z gorącej Afryki
    • Przez Teodorek
      Witam mam kurki zielononóżki około 20 tyg. Ostatnio zauważyłem że jedna jest osowiała, blada, kicha oraz dziwnie skrzeczy. Czy to jest normalne? Jaka to może być choroba? Dziękuje za wszystkie odpowiedzi
       
    • Przez Konrad1934
      <p>Witam. Mam do Was pytanie czy hodowla ok 200 kur niosek jest opłacalna? Ile ha pola potrzeba, aby wyżywić tą ilość kur? I czy kurnik o wymiarach 9x4x2.5 (dł. szer. wys.) pomieści tę ilość?  Pozdrawiam. </p>
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v