Skocz do zawartości
Teodorek

Kury zielononozki

Polecane posty

Teodorek    0

Witam mam kurki zielononóżki około 20 tyg. Ostatnio zauważyłem że jedna jest osowiała, blada, kicha oraz dziwnie skrzeczy. Czy to jest normalne? Jaka to może być choroba? Dziękuje za wszystkie odpowiedzi :)

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gwozd    103

To może być np mykoplazma. Trudno powiedzieć. Dużo masz tych kur? Czy może je obejrzeć weterynarz? 

Na pewno nie zaszkodzi zakwaszacz do wody, taki dla gołębi, naprzemiennie z witaminami. I pewnie antybiotyk

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafal6930    15

Witam mam kurki zielononóżki około 20 tyg. Ostatnio zauważyłem że jedna jest osowiała, blada, kicha oraz dziwnie skrzeczy. Czy to jest normalne? Jaka to może być choroba? Dziękuje za wszystkie odpowiedzi :)

Na podobne objawy podobno dziala doksycyklina. Ale może niech ktoś, kto ma większe doświadczenie, się wypowie. Czy kury miały przeciąg w kurniku może?


Moje sprzęty:

Ursus C-330

Ursus 912

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Amxhsjkk    0

Witam!
Mam problem z kurka. Jej ogonek wisi przy ziemi ma ok 3lat. Zadna z innych kur tego nie ma (dolaczam zdjecie) czy ktos sie z wami juz tym spotkal?

post-177485-0-26400000-1455392674_thumb.jpeg

Edytowano przez Amxhsjkk

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bukat82    355

Wygląda że ciężko jej z równowagą.

 

Zaproś ją na obiad i po sprawie :rolleyes:

Edytowano przez bukat82

Początek drogi to dzień narodzin. I od tej chwili powoli starzejemy się, dla jednych kwiaty, innym piach w oczy, lecz wszystkich równo na końcu czeka krzyż . . .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez mevido
      Witam
       
       
      Mam zamiar założyć hodowle kur zielononóżek z wolnego wybiegu z 500 sztuk
       
      jakie wymogi musze spełniać jak duży musi być kurnik ile przestrzeni potrzebują na wybieg
       
      jak ze zbytem jajek ile odbiora placi za hurt? gdzie szukać odbiorcy ?
       
      gdzie mam sie zgłosić aby założyć działalność ? prosze o jakies rady lub link gdzie to jest wszystko opisane . pozdrawiam
    • Przez Massey38
      Panowie co robic kupiłem 40 kur z fermy niosą jaja ale je zdziobują i po jajku
       
      Macie może jakies dobre rady ???
       
      CO ROBIĆ ??
    • Przez rafal6930
      Cześć, chciałem zapytać  was, bardziej doświadczonych w hodowli kur osób, o warunki jakie powinny panować w kurniku. Chodzi mi dokładnie o hodowlę kur niosek mających dostęp do wolnego wybiegu. Czy klimat  i warunki panujące w kurniku mają wpływ na zdrowie i efektywność produkcji? Na zdrowy rozsądek – tak. O ile przy stadzie rzędu kilkunastu lub kilkudziesięciu kur nie ma to chyba tak wielkiego znaczenie o tyle gdy mamy kilkaset sztuk to warto podejść do tego z głową.
      Wydaje mi się, że najważniejszymi czynnikami są:
       
      Powierzchnia kurnika, oświetlenie,  temperatura, wilgotność, wymiana powietrza (dużo świeżego tlenu)
       
      Może aby zachować przejrzystość postu wypunktuję elementy o które mi chodzi:
      - jaka może/powinna być ilość kur na m^2
      - doświetlanie w okresie zimy (słyszałem że 14-16 godzin w ciągu dnia powinny mieć jasno kury)
      -jaka temperatura powinna być w kurniku dla niosek (bo zapewne utrzymuje się ją na stałym poziomie)
      -jakie są graniczne temperatury, które mogą być w kurniku (zimą niedopuszczalne jest ujemna temp, a latem piekarnik w kurniku)
      - jak wygląda sprawa wentylacji w kurniku (jak radzić sobie w upały a jak w zimy, aby zapewnić dobrą wymianę powietrza a przy tym nie wyziębić kurnika)
       
      Jeśli pominąłem coś ważnego, to proszę o dopisanie.
      Jest to pierwszy mój temat na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość. Za każdą dobrą radę i pomoc będę wdzięczny, tak jak inni użytkownicy, którym ten temat pomoże.
       
      Pozdrawiam
    • Przez Rolnik1231
      Kury nioski na zimę co potrzebują żeby przeżyć
    • Przez Karolano
      Mieszkam prowadzę interesy w jednym z małych afrykańskich krajów. Mam możliwość otwarcia fermy i gwarancję zbytu na brojlery. Ze względu na specyfikę tego rynku bardzo wysoka opłacalność. Ziemia 10 razy tańsza zbudowanie kurnika według miejscowych zasad tez około 10 razy taniej niż u nas koszty prąd podobna cena jak u nas pracownik od 300 do 500 zł miesięcznie średnia roczna temperatura w dzień około 30C .Możliwości odbioru do 50000 sztuk. A teraz najważniejsze cena żywca około 7.50 . Poważnie zainteresowanych zapraszam do rozmowy , zartownisiom i niedowiarkom z góry dziękuję. Oferta jak najbardziej poważna. Pozdrawiam z gorącej Afryki
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.