Skocz do zawartości
rafal6930

Jakie warunki powinny panować w kurniku

Polecane posty

rafal6930    15

Cześć, chciałem zapytać  was, bardziej doświadczonych w hodowli kur osób, o warunki jakie powinny panować w kurniku. Chodzi mi dokładnie o hodowlę kur niosek mających dostęp do wolnego wybiegu. Czy klimat  i warunki panujące w kurniku mają wpływ na zdrowie i efektywność produkcji? Na zdrowy rozsądek – tak. O ile przy stadzie rzędu kilkunastu lub kilkudziesięciu kur nie ma to chyba tak wielkiego znaczenie o tyle gdy mamy kilkaset sztuk to warto podejść do tego z głową.

Wydaje mi się, że najważniejszymi czynnikami są:

 

Powierzchnia kurnika, oświetlenie,  temperatura, wilgotność, wymiana powietrza (dużo świeżego tlenu)

 

Może aby zachować przejrzystość postu wypunktuję elementy o które mi chodzi:

- jaka może/powinna być ilość kur na m^2

- doświetlanie w okresie zimy (słyszałem że 14-16 godzin w ciągu dnia powinny mieć jasno kury)

-jaka temperatura powinna być w kurniku dla niosek (bo zapewne utrzymuje się ją na stałym poziomie)

-jakie są graniczne temperatury, które mogą być w kurniku (zimą niedopuszczalne jest ujemna temp, a latem piekarnik w kurniku)

- jak wygląda sprawa wentylacji w kurniku (jak radzić sobie w upały a jak w zimy, aby zapewnić dobrą wymianę powietrza a przy tym nie wyziębić kurnika)

 

Jeśli pominąłem coś ważnego, to proszę o dopisanie.

Jest to pierwszy mój temat na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość. Za każdą dobrą radę i pomoc będę wdzięczny, tak jak inni użytkownicy, którym ten temat pomoże.

 

Pozdrawiam

Edytowano przez rafal6930

Moje sprzęty:

Ursus C-330

Ursus 912

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
APT    1

w okresie nienośni temperatura najlepiej ok. 20-21 stopni poniżej 18 stopni można zauważyć spadek jaj, jak góry gromadzą przy sobie to często jest to oznaka za niskiej temp w budynku, pamiętaj o wentylacji ale nie przeciągu! 

Noc z wyłączonym światłem czyli od 20 do 4 lub 5 rano. 

O 7:00 karmienie i zbieranie jaj.

Kurnik powinien być suchy, dbaj o ściółkę, widać to po nogach kur i kogutach. 

 

do wentylacji masz wentylatory i okienka-wloty powietrza

 

kurnik ako budynek musi oddychać


:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafal6930    15

Dziękuję Bardzo ATP za dobre rady i pomoc :)

Właśnie ta wentylacja jest moją zmorą i nie radze sobie z tym i nie mam pomysłu na to. Wiatraków nigdy jeszcze nie stosowałem bo kur było mniej, ale na następne lato muszę zamontować bo teraz było zdecydowanie za gorąco w kurniku. Więc może ktoś z forum podpowie coś mądrego. Muszę zaadaptować część budynku dla kur i nie wiem jak wykonać tą nieszczęsną wentylację. Obecnie wentylacją są uchylane okna, a w okresie letnim siatka zamiast drzwi wejściowych. Skutkowało to przeciągiem w kurniku i rozchorowaniem kur. A jak powinna wyglądać wentylacja zimą? Aby nie było za zimo a jednocześnie było dużo świeżego powietrza?

 

Dodam kilka zdjęć wizualizacji aby było lepiej widać o co chodzi: (niewiem jak miniaturki tutaj dodać, tylko tak udało mi się zdjęcia dać)

 

Nowy obraz mapy bitowej (2).bmp

26004392466925585305.jpg

Nowy obraz mapy bitowej (4).bmp

 

Budynek budowany z pustaka, a na dachu jest betonowy stropo-dach pokryty papą.

 

Nowy obraz mapy bitowej (5).bmp

22784357985087958136.jpg

 

A poniżej mój pomysł na wentylację.

Nowy obraz mapy bitowej (3) - Kopia.bmp

00659879198497974613.jpg

I co wy o tym sądzicie? Dobrze myślę, czy zupełnie nie o to chodzi?

Nowy obraz mapy bitowej (3) - Kopia.bmp

Nowy obraz mapy bitowej (2).bmp

Nowy obraz mapy bitowej (5).bmp

Nowy obraz mapy bitowej (4).bmp

Edytowano przez rafal6930

Moje sprzęty:

Ursus C-330

Ursus 912

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

APT    1

otwory pod sufitem tzw. armatki (wykorzystanie rury pcv) tani sposób na wentylację dobry np. w Ameryce, problem z tym sys. wentylacji polega braku optymalnej regulacji.

Co do okien tzw. inwentarskich to polecam na lato okna ustawić w pozycji "/ "czyli zawias z góry, natomiast w przypadku jesień,zima, przedwiośnie polecam przestawienie okien do pozycji normalnej czyli uchyla się górna część okna.

okna%20inwentarskie%2001.jpg

 

Kolego masz termometr w kurniku i przed budynkiem? to jest podstawowa sprawa.

Co do otwartych drzwi z siatką polecam zrobić na dolę deski/płyta z 50cm i reszta siatka do góry ramy drzwi, z tego powodu, że bezpośrednio będzie wiało na kury, jednak jak będą mega upały to wtedy trzeba się wszystkim ratować i może pomoże sama siatka.

 

Dużo masz tam kur?

 

najlepszym rozwiązaniem jest wstawienie okien tzw. wlotów wykorzystałbym okna inwentarskie,w przypadku Twojego budynku masz tylko jedno okno? jak długi jest budynek i szeroki?

 

jest możliwość wstawienia wentylatora na ścianie naprzeciw okna tylko przesunąłbym o z 1-2 metry w prawo.

 

 

 


Co do wentylacji zimą pamiętaj by w kurniku było ciepło i była wymiana powietrza czyli np. mały luft w oknie zostawić i ew. na noc zamykać (z tego co widzę to jest zimny budynek - strop betonowy)

 


:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafal6930    15

* Termometru szczerze mówiąc nie mam w środku. Muszę zamontować i sprawdzać jaka jest temperatura. A z tym na zewnątrz termometrem o co chodzi?

 

* Kur mam tam poniżej 200 bo odpadło kilka.

 

* Budynek ma jakieś 5,5m szerokości i z 10-15m długości. Z jednej strony są 3 małe okna a po przeciwnej stronie jedno duże.

 

Wykułem jeden otwór w ścianie narazie. Zastanawiałem się, czy ma być on tuż pod sklepieniem, czy też może niżej kilka centymetrów?

 

Zastanawiałem się jeszcze nad tym, aby w przyszłosci do sufitu przykleić styropian 5-10cm, może pomagało to trzymać ciepło w zimę, a latem od nagrzanego sufitu/dachu by tak nie promieniowało. Dobry pomysł??

 

Teraz drzwi i okna w kurniku są całe mokre bo para wodna się skrapla na nich, wniosek- za mała wentylacja.

 

Edytowano przez rafal6930

Moje sprzęty:

Ursus C-330

Ursus 912

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Luki1347    0

Myślę, że przydałoby się też osuszyć to pomieszczenie i poprawić wentylację jeśli skrapla się para wodna. Na osuszanie mogę polecić produkt bacteriosan dry firmy eurovito. Nie tylko osusza ale też eliminuje bakterie wirusy i grzyby - można go stosować jak kury są w środku. jakby co to pisz to podam Ci numer do gościa, od któego kupowałem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez mevido
      Witam
       
       
      Mam zamiar założyć hodowle kur zielononóżek z wolnego wybiegu z 500 sztuk
       
      jakie wymogi musze spełniać jak duży musi być kurnik ile przestrzeni potrzebują na wybieg
       
      jak ze zbytem jajek ile odbiora placi za hurt? gdzie szukać odbiorcy ?
       
      gdzie mam sie zgłosić aby założyć działalność ? prosze o jakies rady lub link gdzie to jest wszystko opisane . pozdrawiam
    • Przez Massey38
      Panowie co robic kupiłem 40 kur z fermy niosą jaja ale je zdziobują i po jajku
       
      Macie może jakies dobre rady ???
       
      CO ROBIĆ ??
    • Przez Rolnik1231
      Kury nioski na zimę co potrzebują żeby przeżyć
    • Przez Karolano
      Mieszkam prowadzę interesy w jednym z małych afrykańskich krajów. Mam możliwość otwarcia fermy i gwarancję zbytu na brojlery. Ze względu na specyfikę tego rynku bardzo wysoka opłacalność. Ziemia 10 razy tańsza zbudowanie kurnika według miejscowych zasad tez około 10 razy taniej niż u nas koszty prąd podobna cena jak u nas pracownik od 300 do 500 zł miesięcznie średnia roczna temperatura w dzień około 30C .Możliwości odbioru do 50000 sztuk. A teraz najważniejsze cena żywca około 7.50 . Poważnie zainteresowanych zapraszam do rozmowy , zartownisiom i niedowiarkom z góry dziękuję. Oferta jak najbardziej poważna. Pozdrawiam z gorącej Afryki
    • Przez Teodorek
      Witam mam kurki zielononóżki około 20 tyg. Ostatnio zauważyłem że jedna jest osowiała, blada, kicha oraz dziwnie skrzeczy. Czy to jest normalne? Jaka to może być choroba? Dziękuje za wszystkie odpowiedzi
       
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.