Skocz do zawartości
Massey38

Stare Kury z Fermy PROBLEM !!!

Polecane posty

Massey38    12

Panowie co robic kupiłem 40 kur z fermy niosą jaja ale je zdziobują i po jajku :(

 

Macie może jakies dobre rady ???

 

CO ROBIĆ ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
armik    0

Dyżur w kurniku i tyle. Te kury w życiu jajka nie widziały.


A jeszcze rosół zostaje tylko duuuuuuuży garnek potrzebny. Przerabiany temat

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

szaman1    38

Miłem to samo kupiłem witaminy w proszku do wody i gotową pasze, do 3 dniach przestały całkowicie dziobać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Brounter    18

Brakuje im wapna, jak wiadomo w skorupkach znajdują się spore ilości tego składnika dlatego same go pobierają

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mevido    0

Znajomy kupił sobie jedną kurę z fermy to powiedział że mają tak miękką skorupkę że do ręki nie da się wziąć mało tego jajko niesie raz na tydzień .Nie wiem po co to wgl ludzie kupują ,bo co ? bo tanie? no tak 1 kura z fermy 11zł i juz się niesie z takich ferm najgorsze kury jakie można nabyć .Proponuje wybić na rosół i kupić normalne młode kury 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
FarMaster    1

Kura sie nie niesie bo zakończyła cykl nieśności - stad tez wymiana niosek na fermie

jajka nie mają skorup gdyż brakuje jej wapnia,na fermie miała go cały czas pod dostatkiem w paszy,a u twego znajomego pewnie je tylko ziemniaki i pszenice

co do ceny,normą jest 5-7zł sztuka,po 13-15 można już kupić młode kury

a rosołu z tych kur to nie polecam ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez mumio
      Czy obowiązkowa jest rejestracja kilku sztuk niosek hodowanych dla własnych potrzeb? Pytanie powiązane z tematem
      http://www.agrofoto....owaniem-w-krus/
      KRUS mówi, że hodowla musi być zarejestrowana i nie wypłaci odszkowania
       
      szukam przepisów, ustaw, artykułów i nic nie mogę znaleźć jedynie tutaj
      http://www.abc.com.p...u-2003-167-1629
      par.42,43 i 44 ale nic o obowiązku rejestracji hodowli
       
      http://www.lex.pl/du-akt/-/akt/dz-u-2007-5-38?refererPlid=68376126
       
      jeżeli macie podstawy prawne to byłbym wdzięczny za pomoc
    • Przez mevido
      Witam
       
       
      Mam zamiar założyć hodowle kur zielononóżek z wolnego wybiegu z 500 sztuk
       
      jakie wymogi musze spełniać jak duży musi być kurnik ile przestrzeni potrzebują na wybieg
       
      jak ze zbytem jajek ile odbiora placi za hurt? gdzie szukać odbiorcy ?
       
      gdzie mam sie zgłosić aby założyć działalność ? prosze o jakies rady lub link gdzie to jest wszystko opisane . pozdrawiam
    • Przez rafal6930
      Cześć, chciałem zapytać  was, bardziej doświadczonych w hodowli kur osób, o warunki jakie powinny panować w kurniku. Chodzi mi dokładnie o hodowlę kur niosek mających dostęp do wolnego wybiegu. Czy klimat  i warunki panujące w kurniku mają wpływ na zdrowie i efektywność produkcji? Na zdrowy rozsądek – tak. O ile przy stadzie rzędu kilkunastu lub kilkudziesięciu kur nie ma to chyba tak wielkiego znaczenie o tyle gdy mamy kilkaset sztuk to warto podejść do tego z głową.
      Wydaje mi się, że najważniejszymi czynnikami są:
       
      Powierzchnia kurnika, oświetlenie,  temperatura, wilgotność, wymiana powietrza (dużo świeżego tlenu)
       
      Może aby zachować przejrzystość postu wypunktuję elementy o które mi chodzi:
      - jaka może/powinna być ilość kur na m^2
      - doświetlanie w okresie zimy (słyszałem że 14-16 godzin w ciągu dnia powinny mieć jasno kury)
      -jaka temperatura powinna być w kurniku dla niosek (bo zapewne utrzymuje się ją na stałym poziomie)
      -jakie są graniczne temperatury, które mogą być w kurniku (zimą niedopuszczalne jest ujemna temp, a latem piekarnik w kurniku)
      - jak wygląda sprawa wentylacji w kurniku (jak radzić sobie w upały a jak w zimy, aby zapewnić dobrą wymianę powietrza a przy tym nie wyziębić kurnika)
       
      Jeśli pominąłem coś ważnego, to proszę o dopisanie.
      Jest to pierwszy mój temat na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość. Za każdą dobrą radę i pomoc będę wdzięczny, tak jak inni użytkownicy, którym ten temat pomoże.
       
      Pozdrawiam
    • Przez Rolnik1231
      Kury nioski na zimę co potrzebują żeby przeżyć
    • Przez Karolano
      Mieszkam prowadzę interesy w jednym z małych afrykańskich krajów. Mam możliwość otwarcia fermy i gwarancję zbytu na brojlery. Ze względu na specyfikę tego rynku bardzo wysoka opłacalność. Ziemia 10 razy tańsza zbudowanie kurnika według miejscowych zasad tez około 10 razy taniej niż u nas koszty prąd podobna cena jak u nas pracownik od 300 do 500 zł miesięcznie średnia roczna temperatura w dzień około 30C .Możliwości odbioru do 50000 sztuk. A teraz najważniejsze cena żywca około 7.50 . Poważnie zainteresowanych zapraszam do rozmowy , zartownisiom i niedowiarkom z góry dziękuję. Oferta jak najbardziej poważna. Pozdrawiam z gorącej Afryki
×