Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

912 będzie fajna do jeżdżenia z przyczepami bo ma miękki przodek :)

Ew. poszukaj jakiegoś Zetorka 7211 albo 7711 [najlepiej na kołach 34" z tyłu] bo one też miały miękką oś, ale kasa za zetora będzie chyba większa, ale za to lepsza kabina.

Opublikowano (edytowane)

Aleks72 Ale one z wyglądu to różnią sie tylko przednimi oponami ze względu na przedni napęd a jak ciągnik jest z przednim napędem to jest różnica i to nie mała, ale wiesz każdy ma swoje zdanie, ja bym brał 914.

Edytowane przez milanreal1
Opublikowano

@aleks72 uważaj na ortografie bo Ci już tylko 10% brakuje do bana.

W odpowiedzi na temat to myślę ze 912 nie będzie złym ciągnikiem. Z jednej strony muł, ale w lekkich pracach to smokiem nie jest. Jeżeli byś miał zakładać tura to obowiązkowo musi być przedni napęd. A jak np by miał sporo pracować w transporcie to bez przedniego napędu się obędzie. Ta 912 z linku jest zadbana, przynajmniej tyle z fotografii widać.

Wg mnie bez turbo Ci wystarczy, 98KM jako pomocniczy to chyba ciut za dużo.

Opublikowano

912 jak juz sie rozkreci to smiga ladnie w transporcie, jakbys miał coś w polu robic to 4X4, ale tak to spoko maszyna, wygodnie sie tym jezdzi.

Opublikowano

w tamtym roku u kolegi woziłem kukurydze 912 to nawet fajnie się nia śmigało i nawet nie jest przymółem jak piszecie a w polu to ja mam akurat silniejszy od 912

Opublikowano

mineral kto ci powiedzial ze 912 bez turba ma 98KM?? z tego co wiem to ma 82KM a z turbem na 100

Albo napisałem mało zrozumiale, albo źle zrozumiałeś mojego posta. Jest tak jak mówisz 912 ma 82Km a np 1012(model z turbo) ma 98KM. Dlatego napisałem że jak ma być pomocniczym to bez turbo wystarczy.

Opublikowano

Zależy u ciebie jako pomocnik nawet nie musisz kół zmieniać bo myślałem że do opryskiwacza i rozsiewacza. No i ta seria jest w miarę tania.

P.S

Mam 912 właśnie do sprzedania

a za ile byś go puścił

Opublikowano

A ja Ci radzę, nie pakuj się w ciągnik z napędem na jedna oś. 4x4 będzie Ci brakować w większości najprostszych sytuacji, nawet w transporcie drogowym gdy przód jest wyłączony to na dużych kołach lepiej jest prowadzić. Sam miałem c-385 który przodu nie miał i wiem co mówię. Pomimo że posiadam jeszcze c-330m i c-360 to przy ich wymianie na inne na pewno nawet małe ciągniki będę szukał z napędem 4x4. Poza tym moje skromne zdanie jest takie, że wszystkie produkowane ciągniki rolnicze mające służyć w gospodarstwie powinny mieć napęd 4X4. Posiadam obecnie również 2 większe ciągniki o mocach 81km i 106km oczywiście 4x4 i nie wyobrażam sobie by miały miec napęd na jedną oś. Wg mnie jest to wówczas nie wykorzystana moc. Dziękuję

Opublikowano (edytowane)

ja tam władkiem jeżdże i terz przedniego nie ma to jest dobrze ale by napewno nie zaszkodziło by jak by nawet miał 4x4 a co powiecie może o NHhttp://moto.allegro.pl/new-holland-td80d-z-ladowaczem-metal-fach-i1703542077.html bo ja mam takie rużne rozterki <_<

Edytowane przez Aleks72
Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam pytanie do was koledzy. Otóż trafiła mi się okazja kupna ursusa c 385 A z przednim napędem za 11 000 zł.Traktor za***iscie chodzi napęd się załącza,ładnie odpala,równo pracuje, WOM chodzi, półbiegi sprawne jednym mankamentem jest kosmetyka czyli nie ma dwóch szyb farba odpada i jest taki zaniedbany z wyglądu o tej okazji powiedział mi znajomy który nie daleko go mieszka jak myślicie opłaca się go brać ??? wieczorem wrzucę zdjęcia

P.S Ciągnik jest zarejestrowany i ubezpieczony

Edytowane przez milanreal1
Opublikowano (edytowane)

Człowieku!! :blink: to jest jak za darmo ciągnik z przednim napędem jescze! bierz go i nie gadaj w takim stanie technicznym tylko blacharke kupić

A dlaczego ten sprzedawca chce go sprzedać za tak nie wiele??

Edytowane przez locke
Opublikowano

Bierz go bo taka okazja może się więcej nie trafić. Sam skorzystałem z podobnej, kupiłem C-385A Turbo za 16 tys. Też kosmetyka do poprawki ale silnik zdrowy bo on pracował przy ładowaczu.

Opublikowano

sprawdzić zgodność nr z Dowodu z tym na ciągniku i brać, włożyć ze 2-3 tysie w remonty a blacharkę zostawić, jak się sprawdzi przez żniwa to w zimie go przejrzeć i zrobić blacharkę i zostawić sobie a jak sprawi problemy w żniwa to go opchać przed zimą.

Ja przynajmniej bym tak zrobił.