Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

zauwaz ile ludzi skozystalo z takiej dotacji 15tys a ile sie nachapalo po 100-200-300 tys na wsi? kolosalna roznica.powiedz mi kto nie placi 1000 zusu jak pracuje? skoro tak konkurencja zmusza do rozwoju i skoro ich nie stac na zus i dochodowy to skad placa po 80 tys za ha ?z nieba te pieniadze? to ze ludzie na wsi zyja biednie i nie wyciagaja lap po socjal to masz racje ale czesciowa poniewaz tak jest ale w rejonach gdzie nie ma tych rozwojowych co doja ile sie da i maja tzw glod ziemi a tych jest masa w skali kraju.jak go stac na rozwoj to i zus i dochodowy obowiazkowo i tak wkoncu bedzie i mam tak nadzieje.kolejna sprawa w ktorej masz racje czesciowa to dotowanie rolnictwa na swiecie,zgadza sie ALE!!! porownujesz rolnika francuskiego,niemieckiego czy holendra do polskiego nienazartego chlopa?to tak jak bys porownal hrabiego do dziwki,gdzie masz w swiecie tak ze rolnicy zachowuja sie jak w polsce ?nigdzie!!!inna kultura. tu kazdemu ciagle zle,kady chce jak najwiecej wyrwac ,kazdemu drogo kupic i jeczy ze tanio sprzedaje,najlepiej zeby za darmo wszystko baranom nawalic,jak cos placi to wszystkie barany na hura do oporu ,zero ekonomi tylko wiecej i wiecej,dorwali dotacje to sie zesrac chca niek

http://demotywatory.pl/4120299

Edytowane przez dddddddddddddddddd
Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

to po cholerę ludzie się biją o ziemię? Podbijają ceny dzierżaw? 

http://www.biztok.pl/gospodarka/polska-wies-to-podatkowy-raj-lepszy-od-cypru_a17824

A no po to, by ewentualny dochod przerobić na stratę.  

I fiskus o tym wie , stąd kuriozalny pomysł by przy ewentualnym wejściu w zycie podatku dochodowego , pozostawić gruntowy.

Bo przecież generowanie kosztów  w rolnictwie jest dziecinnie łatwe i koszt zatrudnienia armmi urzędników celem kontroli obrotu rolnego , będzie kiljkukrotnie wyzszy od ewentualnych zysków. 

Czy uwazasz ze bogaci rolnicy są tak glupi, by zamiast kupić np. nowe auto osobowe do użytku syna zatrudnionego na 1/8 etatu i rozliczaniania jego kosztow utrzymania , zrezygnują z zakupu i wykazą dochód do opadakowania

Stąd to nie my boimy się podatku , a fiskus, ktory doskonale wie, że szanse na zyski z takowego są zadne.

Dlatego tez takowych podatkw nie ma i nie będzie.

Edytowane przez xemit
Opublikowano (edytowane)

ty mnie nawet nierozumiesz choc masz 40lat @ddddddd skoro uwazasz ze ja nieszanuje rolnictwa a takie glupie obrazki to moga zrobic wrazenie na babce w klozecie.widzisz jaka jest roznica miedzy rolnikiem _czlowiekiem ktorym jestem i ktorych sznuje a nienazartym tepym polskich chlopem? ano taka rolnikowi nic z nieba nie spada i musi na wszystko pracowac i myslec jak mu ma wystarczyc na zycie,ciagle do wszystkich nie nazeka jak mu zle gdy moze sobie cos kupic,zna wartosc pewnych rzeczy i nie zachowuje sie jak idiota chcacy wszystko nowe za darmo i takim nalezy sie szacunek natomiast tepy chlop to osobnik ciagle uwazajacy ze zdycha z glodu choc  stoi kolo nowego johna za 300tys ,bezmyslnie na kredytach dozacy do rozwoju ponad stan co powoduje wyscig szczurow,osobnik uwazajacy ze on kupi igle na 10%wartosci, wplacajacy zalicze bo jest tanio!!!, produkujacy plony bezmyslnie jak jest cena zwiekszajac podaz az cena spada,(teraz sporo tych baranow trzesie portaki bo cena mleka spada a tak sie rozpedzili ze komornicy ich wkocu beda licytowac) taich masz racje nie szanuje i sie tego nie wstydze

Edytowane przez szmergiel
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Zastanawia mnie dlaczego opisując dobrobyt poskiego rolnika , najcęściej pisze się o ciągniku John Deere.  Dlaczego są gorzej postrzegani . od posiadaczy Classa , Case bądz Fendta?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

ja bym do tego jeszcze dodał posiadaczy ursusa c360

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

I słynnych bron pięcioskibowych

A co do postow to jak zywo "polskie piekiełko"

Nie że bym ja dorównal do ciebie , ale żeby ciebie okradli , zlicytowali , opodatkowali etc , etc.

Byś był takim samym dziadem jak ja.

I takim  osobnikom polecam 

post-2074-0-39216000-1412358167.png

Edytowane przez xemit
Opublikowano

Dla tych co myślą, że kredyt na ziemię wrzucą w koszty. Według obecnych przepisów, nie można amortyzować nieruchomości gruntowej. Jedynie odsetki od kredytu czyli jak co roku płacicie 40tys złotych rat za ziemię, zapłacicie od nich podatek.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

A po co odliczac kredyt , nie wystarczy wkład wlasny?  

Gość Profil usunięty
Opublikowano

najlepiej to zrobic podatek od kredytu np. 10% podatku od wysokosci kredytu

stac cie na kredyt ? to i na podatek :D

takie oto mamy tegie głowy w kraju :D

w takim kierunku to wszystko zmierza

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Z reguły wkład własny stanowi mały % sumy zakupu ziemii ale fakt, wkład można.

Jakie realne możliwości finansowe gospodarstwa , taki wklad .  

Bo , przecież, nikt o zdrowych zmysłach nie bierze kredytu na 4% , płacąc jeszcze prowizję bankowi i  obciążając hipotekę wpisem , mając ulokowane własne środki na 2% , no powiedzmy 2,5% przy konkretnym wkladzie.

Opublikowano

Dla tych co myślą, że kredyt na ziemię wrzucą w koszty. Według obecnych przepisów, nie można amortyzować nieruchomości gruntowej. Jedynie odsetki od kredytu czyli jak co roku płacicie 40tys złotych rat za ziemię, zapłacicie od nich podatek.

według obecnych przepisów to nie ma żadnego podatku dochodowego więc nic nie zapłacimy  ;) swoją drogą tych odsetek to też nie tak mało co ?

mało tego nic nie wskazuje na to żeby został wprowadzony , bo tęgie głowy policzyły sobie że nic na tym nie zarobią  

żadnego sensu po za propagandą i szczucia jednych na drugich  tu nie ma 

po prostu polski rolnik jest za biedny na takie eksperymenty i nic po za dalszym zubożeniem z tego nie wyniknie 

socjal jest kosztowny ,więc po co dawać go grupie która póki co nie wyciąga po niego ręki 

Opublikowano

To ze leja gnojowke to walcza jak ktos chce im cos zabrac.inna kwestia ze troche za duzo dostaja i sa przyzwyczajeni.roxnica diametralna polega na tym ze francuz czy niemic nie jest wieczmie nie nazartym cwaniakiem ktorrmu ciagle malo i malo a polski chlop taki jest .nienazarty,niemyslacy baran co mu malo i malo i zle.

Jeśli nie są wiecznie nienażarci to dlaczego te protesty i niszczenie budynków administracji państwowej? Albo gnój ładują pod urząd albo leją gnojówką po murach zabytków...  Przecież można przeczekać kryzys a jednak też im mało i mało i źle.

ty mnie nawet nierozumiesz choc masz 40lat @ddddddd skoro uwazasz ze ja nieszanuje rolnictwa a takie glupie obrazki to moga zrobic wrazenie na babce w klozecie.widzisz jaka jest roznica miedzy rolnikiem _czlowiekiem ktorym jestem i ktorych sznuje a nienazartym tepym polskich chlopem? ano taka rolnikowi nic z nieba nie spada i musi na wszystko pracowac i myslec jak mu ma wystarczyc na zycie,ciagle do wszystkich nie nazeka jak mu zle gdy moze sobie cos kupic,zna wartosc pewnych rzeczy i nie zachowuje sie jak idiota chcacy wszystko nowe za darmo i takim nalezy sie szacunek natomiast tepy chlop to osobnik ciagle uwazajacy ze zdycha z glodu choc  stoi kolo nowego johna za 300tys ,bezmyslnie na kredytach dozacy do rozwoju ponad stan co powoduje wyscig szczurow,osobnik uwazajacy ze on kupi igle na 10%wartosci, wplacajacy zalicze bo jest tanio!!!, produkujacy plony bezmyslnie jak jest cena zwiekszajac podaz az cena spada,(teraz sporo tych baranow trzesie portaki bo cena mleka spada a tak sie rozpedzili ze komornicy ich wkocu beda licytowac) taich masz racje nie szanuje i sie tego nie wstydze

Co do tych 300 tys za JD... jakie znowu 300 tys? Odlicz 69 tys vatu, pozostałą sumę podziel na 2 i masz faktyczną cenę jaką zapłacono - ok 115 tys. I takiemu rolnikowi nie opłaci się iść do Ciebie po używany sprzęt. W Niemczech ziemniak tani jak i u nas czyli też naprodukowali, zboża tak samo, pogłowie świń najniższe od lat, importujemy aby pokryć zapotrzebowanie a cena nadal niska. To też wina polskiego rolnika?

Opublikowano

głupi zawsze szuka głupszego od siebie  

normalny człowiek nie pisze takich głupot ... chamstwo , prostactwo , tępota  i analfabetyzm  normalnie 

prostak który nie mogąc sprzedać swego  złomu zionie z nienawiści i nie potrafi napisać nic po za wyzwiskami , epitetami itp . 

ty myślisz że ciebie ktokolwiek szanuje ?   to normalnie dno jakiego nikt po za tobą tu nie sięga 

Opublikowano

widzisz jak nie ma sie do czego przyczepic do sie trzeba przyczepic do literowek lub nazwania kogos baranem.nie bede owijal w bawelne jak mysle o ludziach pewnego pokroju bo nie jestem jednym z tych co sie do kazdego smieja.to ty mnie nazwales od najgorszych wiec poprzyj swoja teze argumentami co jest klamstwem  moim poscie ktory zacytowales?

Opublikowano

masz racje 115 tys reszt dostal za darmo cudze pieniadze i jeszcze mu zle.jakos nie znam ludzi co ida do salonu po ciezarowke i kupuja za pol ceny ,placa calosc i musza zapracowac na to .myslenie typowego biorcy

Tylko że jest różnica między ciężarówką, tokarką, walcem a ciągnikiem. W innych branżach dostajesz ofertę i jak nie pasuje to nie podejmujesz się wykonania np wykopania fundamentów pod budynek. W rolnictwie sam wiesz że dziś siejesz a nie wiadomo jaką cenę otrzymasz po zbiorach i dodatkowo nie wiesz ile zbierzesz. To tak jakby uzależnić zysk kogoś kto kopie fundamenty pod ów budynek od zysków jaki ta nowo powstała budowla ma przynosić. 

Gdyby nie dotacje to ani bank nie zarobiłby na kredytach ani fabryki maszyn ani dilerzy ani firmy budowlane. Każdy obywałby się c360, lub max 4514 i maszynami kupionymi przed 90 rokiem. Proste. 

Opublikowano

Koledzy wyciągajcie od UE kasy ile się da, bo na 90% w 2020 unii już nie będzie. 

Ja po wstępnych obliczeniach doszedłem do wniosku że od przyszłego roku zaczynam swoje bydło paść łubinem i ziemniakami skrobiowymi, wtedy bede miał prawie dwukrotnie wyzsze dopłaty, musze już powoli  zacząć zmieniać im jadłospis :D