Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dla mnie te całe zmiany nie robią problemu bo będę zwolniony z zazielenienia

faktem jest że wszystko jest dość skomplikowane , ale wystarczy poświęcić trochę czasu aby wszystko dokładnie przeczytać i jest git

najgorzej będą mieli Ci co się nie interesowali i ze wszystkim do gminy albo doradca robił wniosek

teraz niestety trzeba już planować wszystko wcześniej samemu

Opublikowano

Kozulek, nie jest git. Nie możesz planować na dwa lata w systemie, który wprowadza zmiany co rok. Na razie mamy to, co sobie wyobraża ARiMR, ale to na dzień dzisiejszy nie jest prawem. Może będzie jutro, może nie. To są podstawy mojego planowania. Planowanie jako takie nabrało nowego znaczenia, dzisiaj dobrym planistą jest ten, który daje sobie radę w zmieniających się z dnia na dzień warunkach. Powinno się nazywać asymilacją. Powiedz, co wg. aktualnej wiedzy mam zrobić, mając 79,86 ha wyłącznie w TUZ, z czego ok. 90% na NATURA 2000?

Opublikowano (edytowane)

musisz czekać tak jak wszyscy na rozporządzenia ministra ...sam wiesz jak jest , mamy taki system a nie inny i dobrze być przynajmniej jako tako zorientowanym w tym wszystkim

projekt na etapie krajowym jest ostateczny , teraz tylko czekać na co UE pozwoli .... i tu pewnie postawią nie jedno do góry nogami ;)

osobiście nie planuję zasiewów pod dotacje , tylko pod zapotrzebowanie paszowe hodowli jaką prowadzę

ale wiadomo coś tam na pewno można skorygować żeby parę złotych nie przepadło

Edytowane przez kozulek2
Opublikowano

Ostatni taki projekt Polska przedstawiła do zaakceptowania w kwietniu. Jeśli nowy nie zostanie przyjęty, to może się zdarzyć, że w marcu dalej będzie tylko projekt... Martwi mnie jednak coś innego - Unia przyznając środki na lata 2014-2020, wymaga planu wykorzystania tych pieniędzy. Do tej pory na podstawie kursu euro z 30.09. były ogłaszane wysokości dopłat do ha. Zostało 18 dni, a planu nie ma i nie będzie...

Gość Profil usunięty
Opublikowano

dopłaty w nowym systemie to 

jpo ok 110 euro

zazielenienie ok 74 euro

i do tego płatnosc dodatkowa na hektary 3 - 30 w wysokosci ok 41 euro

no i do tego jeszcze ewentualnie ONW

troche to wszystko bez sensu wymyslone no ale co zrobic...

ja to bym zrobił tylko i wyłacznie jpo w wysokosci 250 euro i na tym koniec, prosto i łopatologicznie dla kazdego

a najlepiej to jeszcze bym zlikwidował cały ten smieszny drugi filar pod tytułem modernizacja gospodarstw rolnych i temu podobne, dzieki temu moznaby 80% pierdzistołków zwolnic w ministerstwach i agencjach i by było po 500 euro do kazdego ha w Polsce, ale to by był zbyt przejrzysty system w naszych realiach...

Opublikowano

dopłaty w nowym systemie to 

jpo ok 110 euro

zazielenienie ok 74 euro

i do tego płatnosc dodatkowa na hektary 3 - 30 w wysokosci ok 41 euro

no i do tego jeszcze ewentualnie ONW

troche to wszystko bez sensu wymyslone no ale co zrobic...

ja to bym zrobił tylko i wyłacznie jpo w wysokosci 250 euro i na tym koniec, prosto i łopatologicznie dla kazdego

a najlepiej to jeszcze bym zlikwidował cały ten smieszny drugi filar pod tytułem modernizacja gospodarstw rolnych i temu podobne, dzieki temu moznaby 80% pierdzistołków zwolnic w ministerstwach i agencjach i by było po 500 euro do kazdego ha w Polsce, ale to by był zbyt przejrzysty system w naszych realiach...

Ja bym dał tylko dopłaty po 2000euro dla tych co oddali w dzierżawę za 1000zł ha i najlepiej nic nie robić! Sam bym tak zrobił

Opublikowano (edytowane)

raczej nie , zazielenienie jest powyżej 10 ha gruntów ornych ( tu nie mylić z powierzchnią ogólną gospodarstwa ) ....grunty orne - tu należy odjąć  TUZ-y ,lasy , zadrzewienia itp. 

Mylisz sie zazielenianie jest od 15 ha GO, od 10 ha GO jest dywersyfikacja upraw.

Edytowane przez EppS
Opublikowano (edytowane)

Czyli jak mam swoich (na piśmie) 16 ha z czego 4 ha lucerna oraz 3 ha łąki to dobrze czy źle bo już nie wiem. Wiem że reszta nie wchodzi bo nie mam umów i nie daję ich do agencji 

@ventador nie zgodzę się z Tobą osobiście uważam że dopłaty powinni brać Ci co robią a nie Ci co to niby raz w roku koszą niby trawę i dostają pieniądze kpina....

Edytowane przez aster453
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ja bym dał tylko dopłaty po 2000euro dla tych co oddali w dzierżawę za 1000zł ha i najlepiej nic nie robić! Sam bym tak zrobił

ale co ciebie obchodzi czy ktos cos robi czy nie robi ?

czy ktos ci kaze robic w ziemii ?

kazdy robi i zyje jak mu pasuje

a dopłaty powinny byc prosto rozdzielane, tyle i tyle mamy pieniedzy, tyle i tyle jest ha uprawnionych do dopłat, a wiec dzielimy pieniadze przez hektary i mamy stawke na 1ha dla wszystkich taka sama

a to ze jeden bedzie pracował i inwestował a drugi pił to jego sprawa i jego zycie

pijaki tez potrzebne bo daja prace tym co wytwarzaja alkohol,

proste rozwiazania zawsze sa najlepsze, a skomplikowane daja pole do popisu cwaniakom, układom i przekretom

Opublikowano

Zazielenienie z tego co pamiętam ma obowiązywać "każdego", do niego należy obowiązek utrzymania TUZ-ów (niby na poziomie krajowym, ale jak to ma wyglądać w odniesieniu do pojedyczego rolnika, czy jak zamienię na polę to już mam w plecy te euro) dywersyfikację upraw (od 10 ha) i użytki proekologiczne (od 15ha). Ale jak we wszystkich kwestjach przyszłych dopłat nikt nic jeszcze nie wie. W zeszłym tygodniu na pytanie zadane dla pracownika ODR-u  co mam zrobić jak grunty orne gospodarstwa przekraczają 15 ha? Usłyszałem tylko głuchą ciszę, a póżniej " jeszcze nie wiemy" :D

Opublikowano

Tyle tylko że ma obowiązywać od 1 stycznia 2015... czy będą to kontrolować czy nie... ale każdy kto zarządza gospodarstwem zasiewy i strategie planuje lata wcześniej.

Opublikowano

oglądałem ten kalkulator i coś mi nie pasuje bo wyświetla mi że nie spełniam dywersyfikacji. Powierzchnia gospodarstwa 26ha trawa z koniczyną 7.5ha kukurydza 9ha pszenżyto 6ha jęczmien 3.5ha. Może mi ktoś to wytłumaczy.

Opublikowano

oglądałem ten kalkulator i coś mi nie pasuje bo wyświetla mi że nie spełniam dywersyfikacji. Powierzchnia gospodarstwa 26ha trawa z koniczyną 7.5ha kukurydza 9ha pszenżyto 6ha jęczmien 3.5ha. Może mi ktoś to wytłumaczy.

Jak najbardziej spełniasz warunek dywersyfikacji. Kalkulator też jest ok, prawdopodobnie wprowadziłeś trzy uprawy zamiast dwu i kalkulator zdębiał :)

Opublikowano (edytowane)

Jak najbardziej spełniasz warunek dywersyfikacji. Kalkulator też jest ok, prawdopodobnie wprowadziłeś trzy uprawy zamiast dwu i kalkulator zdębiał :)

To znaczy że jeśli się ma pszenicę,pszenżyto,jęczmień,kukurydzę to należy wpisać tylko dwie odmiany i np.łubin ?

Edytowane przez KRISS75
Opublikowano

Ludzie, wyluzujcie! Wciąż mówimy o projekcie, który może wejść w życie od 1 stycznia 2015. Prawdopodobnie nie wejdzie, bo jest tylko przynętą dla projektu podziału dopłat, który dopiero będzie złożony w Brukseli do zaakceptowania. Dzisiaj NIKT nie wie co zrobić, żeby zrobić dobrze, a tzw. eksperci powiedzą później, że nie sądzili, że można coś tak interpretować. Nie oznacza to oczywiście, że nie przyjdzie nam zapłacić za błędy, które popełnili inni. To są "przywileje" bycia "niezależnym rolnikiem".

Opublikowano

bez przesady, raczej warunki dopłat się nie zmienią bardzo już więc można coś planować- zmiany pewnie będą dotyczyły np. progów(komisja nie zgadza się na te nieszczęsne 6 SO, tylko chce więcej), będzie też nowy program inwestycyjny na OSNy na niektóre inwestycje związane z gospodarką nawozami, ale raczej w dopłatach wiele się nie zmieni