Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj informowałam się w swoim oddziale i podobno jak sie ma kontrole z IRZ to blokuje wypłatę zaliczki . Puki co nie robią nic bo system informatyczny nie działa a od 16 miał działać i mieli pracować na dwie zmiany aby zrobic zaległości . A na wczoraj było wiadomo ze od 16 dwie zmiany odwołali to znaczy ze nie bedzie dalej działał . wiec nie wiadomo co bedzie sie działo .

Opublikowano (edytowane)

Ja jak zawsze zostałam w poniedziałek podniesiona na duchu przez doradcę w sensie odwrotnym  :huh:  ^^

Czy, abym dostała zaliczkę jak większość. Powiedziałam, że nie wiem, nie sprawdzam. Doradził mi sprawdzać, żeby mógł odhaczyć mnie sobie ^^

Jako że ci, którzy do końca listopada nie otrzymają zaliczek, mają być objęci kontrolami. W pomorskim wzmożone podobno, (doinwestowali się w auta służbowe) 600 kontroli  :ph34r:

Proszę niech ktoś potwierdzi, że piszę niedorzecznie..

Za to Agencja u mnie jest przyjazna i pomocna.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

czy zaliczka to połowa dopłaty?

Nie. Zaliczka to 50 % z czterech płatności:

226,85 zł/ha w przypadku jednolitej płatności obszarowej,

85,86 zł/ha w przypadku płatności dodatkowej,

211 zł/ha w przypadku płatności do roślin wysokobiałkowych oraz

459,52 zł/ha w przypadku owoców miękkich (truskawek i malin).

Nie ma zaliczek z zazielenienia więc nie ma możliwości aby zaliczka osiągnęła 50% całej dopłaty.

Opublikowano

Nie. Zaliczka to 50 % z czterech płatności:

226,85 zł/ha w przypadku jednolitej płatności obszarowej,

85,86 zł/ha w przypadku płatności dodatkowej,

211 zł/ha w przypadku płatności do roślin wysokobiałkowych oraz

459,52 zł/ha w przypadku owoców miękkich (truskawek i malin).

Nie ma zaliczek z zazielenienia więc nie ma możliwości aby zaliczka osiągnęła 50% całej dopłaty.

A ja ci powiem że oni wypłacają i sami nie wiedzą ile... Sąsiad dostał niby przelew tyle że ni w ząb nic do niczego nie pasuje, ani to onw (bo zdecydowanie za dużo) ani połowa z pozostałych płatności (bo zdecydowanie za mało), także jak komuś wypłacili ile trzeba to pogratulować umiejących liczyć urzędników ;) ja osobiście mam gdzieś zaliczki, najchętniej sobie poczekam na całość.
Opublikowano

powiedzmy że o tytuł przelewu nie pytał w banku, wiem ile brał co roku której płatności i mi też to w żaden sposób nie pasuje, w Agrobiznesie też raz chyba mówiono że są takie problemy, że nie wiadomo ile w końcu i dlaczego akurat tyle wypłacono tej niby zaliczki

Opublikowano

Dostałem ODPxxxxxx7KODK Zaliczka JPO xxxzł; P dodat.xxxzł; PO M 0 00 zł; PWB 0 00 zł; do buraków chyba zaliczki brak. Jak na moje oko to 1/5 tego co w ubiegłym roku przy podobnej strukturze.

Opublikowano

Dostałem ODPxxxxxx7KODK Zaliczka JPO xxxzł; P dodat.xxxzł; PO M 0 00 zł; PWB 0 00 zł; do buraków chyba zaliczki brak. Jak na moje oko to 1/5 tego co w ubiegłym roku przy podobnej strukturze.

Dzisiaj dostałeś ?

Opublikowano

Ja to bym jednak w tej sytuacji sprawdzić sobie ten tytuł przelewu, żeby potem nie było cyrków.

To akurat cyrk sąsiada także niech sobie robi co chce, budzi się zawsze w każdej sprawie z "ręką w nocniku".

U mnie zaliczki nie ma to mnie to nie interesuje.

PS: kontrola działki na MR ma wpływ na to czy zaliczka będzie wypłacana? Tak z czystej ciekawości pytam

Opublikowano

niby nie ma nic wspólnego ale kto ich tam wie, działka podlega kontroli na MR a jednocześnie jest zgłoszona do dopłat a jedno i drugie jest realizowane przez agencję więc nie ma nic wspólnego a jednak może... a zresztą mniejsza z tym, na jedno wychodzi ostatecznie, tak po prostu takie haczyki mnie czasami zastanawiają.

Opublikowano

Sumując te waszą wypowiedzi dochodzę do wniosku że od wyborów tak się wszyscy boją o stołki że nikt nic nie robi i czekają na nowego ministra. Bo wychodzi na to że nic nie wypłacają.?????????????? :ph34r: