Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widziałem że jeden gość ma przerobiona kosiarke rotacyjna do ścinania fasoli. Dobrze nie wiem jak ona jest zrobiona ale na pewno ma noże zrobione na stałe. Pewnie zmienił przekładnie żeby wolniej się kręcila. Jak gdzieś ją zobaczę w pracy to spróbuję coś więcej wtedy napisać.

Opublikowano (edytowane)

W tym sezonie czerwoną fasole kosiłem ścinarką na 3 noże, jak na zdjęciu. Ogólnie jestem zadowolony z efektów ścinania choć: 1. w porównaniu do kosiarki bębnowej więcej bryłek ziemi po wymłóceniu fasoli 2. bardzo często zapychał się środkowy nóż tj nadbijało fasole pomiędzy trzpieniem noża a "dziobem","szpicem". Byś może powinienem maszyne opuścić niżej  żeby te dzioby znajdowały się jak najbliżej ziemi? Może ktoś poradzi.

post-87202-0-75424500-1412343611_thumb.jpg

post-87202-0-57830800-1412344557_thumb.jpg

Edytowane przez fasola
Opublikowano

dzioby przyspawaj do takich zawiasów (np jak przy burtach w przyczepie), aby czuby płynęły po ziemi, i zawieś je na łańcuchu aby w czasie podnoszenia też się podniosły. dodatkowo możesz tę rurę która trzyma dzioba wygiąć tak, aby delikatnie sunęła po ziemi, bo jak będzie miękka ziemia to go po prostu wygnie.

tl.dl - po prostu dzioby muszą być ruchome

Opublikowano (edytowane)

Głębokość ustawia się kołami., na zdjęciu ich nie ma zostały odkrecone. Ten dysk to talerz od talerzowki, na końcach przynitowane są noże od kombajnu.

Edytowane przez fasola
Opublikowano

co myslicie o tym zeby zrobic sztange, nad tym podbieracz i wszystko zrzucało by na poprzeczy podajnk, cos na wzór tych  z drugiej półkuli. a moze ktos ma jakis extra pomysł na nową ścinarkę?

Opublikowano

nie polecam tej kosiarki. Podobno olej się grzeje, kolega kupił i 3 razy na gwarancjii wracała, strasznie wadliwa konstrukcja. Lepiej opłacałoby się kupić zwykłą kosiarkę rotacyja i przerobić ją do fasoli, w moich stronach tak robią, zmniejszają obroty bębnów i dospawywują noże i tnie jak ta lala ;)

Opublikowano

Kosiarka listwowa się nie nadaje duże straty robi. Są dwie opcje dyski albo noże. Z doświadczenia wiem że jak na noże to lepiej sprawuje się na 2 rzędy z przodu po prawej stronie ciągnika a z tyłu tzw. "wicherek" "totolotek" różnie nazywają. Po przejściu kosiarki od razu widać czy wycięte jest wszystko i nie jeździ się po pokosach kolami ciągnika.