Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sebek5 nie dawałem w podsiewacz tylko dzień wcześniej pod agregat, myślisz że naprawdę to może być od tej soli? Orientujesz się co może być dalej, minie czy mam zacząć się bać? ;P

Opublikowano

Jeżeli deszcz nie spadnie to może być tylko gorzej ale to są tylko moje przypuszczenia 

A wschody masz równe ?

Jeśli nie to sprawdź czy niektóre skiełkowane ziarniaki nie są upalone 

Opublikowano

Ile dać RSM 26S na ha? Przed siewem poszło 180 polidapu, a chcę dać 1 raz RSM i na tym zakończyć nawożenie

wystarczy 400L? czy dać z 500? Nic jej nie zrobie, ma 2 listki?

Opublikowano

Może podczas deszczu byłoby ok.przez miedzę gościu lał po trawie i zaczepił 4 rzędu mojej qq to spaliło

Opublikowano

Bydlęca nie szkodzi, ale od świń to nie mam pojęcia.

Opublikowano
5 godzin temu, gomez181 napisał:

rozlewal ktoś gnojowice na kukurydze która ma 5 liści okolo? spali ja? zaszkodzi jej????

Jak będzie wilgoć to bez obaw możesz lać. 

Opublikowano

Witam. Chciałbym prosić o poradę, jako że jesteśmy zmuszeni zlikwidować posiany tymianek (z powodu suszy kiepskie  wschody a  chwast rośnie w najlepsze ) jedyną chyba opcją jest posianie kukurydzy i z stąd moje pytanie jaką odmianę wybrać i jakie nawożenie zastosować. Jest to 2.5 hektara pod  tymianek zastosowane było 650  kg poli6 i 300 kg saletrzaku i opryskane afalonem w ilości 0.9 na ha, dodam że jest to woj. Lubelskie powiat świdnicki.

Opublikowano

Ja rozrzucam na 5 liść około 120 kg mocznika przeważnie.  Przedsiwnie daje go 200 kg,150 polidapu i 300 Poli 6stki. Na tym kończę, bez dolistnych.

Opublikowano (edytowane)

Dnia 3.05.2018 o 19:37, derek2223 napisał:

Nie wałowałem, a gdyby były chłodne noce to na polu 100 metrów dalej też pewnie byłaby pożołknięta więc chyba ciężko stwierdzić o co właściwie chodzi ale zobaczymy co będzie dalej...

@danielhaker mógłbyś rozwinąć o co chodzi z tym wypłukaniem chlorków z soli potasowej? To ma jakiś wpływ na rozwój kukurydzy?

Dnia 5.05.2018 o 20:55, 90210grzesiu napisał:

o te objawy mi chodziło na rosomaku mam tak samo a na innej odmianie całe zielone bez żadnych odcieni żółtego. 

Dlatego myślę że to może zależeć od odmiany, później się wyrówna, przynajmniej w ubiegłym roku tak było.

2 godziny temu, sylwekbarca2 napisał:

Czym mogą być spowodowane takie centki na kukurydzy? 

IMG_20180513_201415.jpg

Do tej pory byłem przekonany że to z zimna, ale zaobserwowałem coś na swoich polach:

1 godzinę temu, damianzbr napisał:

Do tej pory myślałem że takie przebarwienia są od zimna. Ale po dzisiejszym oglądnięciu pól jestem skory zmienić zdanie. Na część pól pod kukurydzę dawałem nawóz organiczny coś na wzór kurzaka (czyli dużo N) i dzisiaj zauważyłem takie same przebarwienia na tych polach co był dawany ten towar. A na tych polach co nie dawałem tego gówna przebarwień nie ma. Siane w ten sam dzień i uprawiane w ten sam dzień. Ta sama odmiana. I w podsiewacz szło 180kg/ha polidapu. Mocznika jeszcze nie dawałem będę sypał pogłównie jak deszcz przyjdzie.

EDIT: Ha zobaczyłem jeszcze raz dokładnie to zdjęcie, oraz kolejne kukurydza_ambrosini_l_6381b5e713482c1409

I zobaczcie pierwszy liść jest uszkodzony, ewentualnie trochę jeszcze drugi. U mnie na polu identycznie. Nowe liście są zieloniutkie tylko pierwsze pożółkły. Pewnie jak kukurydza kiełkowała, tym liściem otarła się o nawóz dany przedsiewnie i tak go uszkodziło. Co o tym myślicie?

Teraz sobie przypominam że w poprzednich latach często takie objawy miałem. I ja zazwyczaj siałem całą dawkę mocznika 300kg/ha jak się wyrobiłem to przedsiewnie przed agregat przed siewem kukurydzy.

EDIT: dodam że prowadzę uprawę bezorkową i kurzak mieszałem tylko gruberem i następnie w to prosto siałem. I faktycznie przebarwienia głównie wystąpiły na najsuchszych działkach. A na mokrej działce gdzie dawałem kurzak przebarwień bardzo nie widziałem albo już to mało

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, damianzbr napisał:

Do tej pory byłem przekonany że to z zimna, ale zaobserwowałem coś na swoich polach:

EDIT: dodam że prowadzę uprawę bezorkową i kurzak mieszałem tylko gruberem i następnie w to prosto siałem. I faktycznie przebarwienia głównie wystąpiły na najsuchszych działkach. A na mokrej działce gdzie dawałem kurzak przebarwień bardzo nie widziałem albo już to mało

Kilka stron wcześniej wrzuciłem fotki mojej kuku jak miała ze dwa liście i pożółknięcia na końcówkach. Teraz wygląda tak jak u kolegi powyżej czyli na dolnych liściach są uszkodzenia, ale górne liście są ok. Kurzaka nie dawałem tylko to co pisałem wcześniej. Jak głęboko miałeś zasianą?

Edytowane przez derek2223
Opublikowano
10 godzin temu, sylwekbarca2 napisał:

takie centki zdarzają się na glebie typowy piach. Wałowałem po siewie to może ją za głęboko wbiłem bo na dobrej ziemi tego nie ma.

Ja walowalemi nie mam czegos takiego. Siana na 5 -5.5 cm