Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Simson dzisiaj u mnie w gminie już wszystkie bez wyjątku tak wyglądają. A godz temu był burza tylko że nad żelechowem. Coś czuję że i z tego zapowiadanego deszczu na jutro nici będą. Chyba już mamy pozamiatane z kukurydzą.

Opublikowano (edytowane)

popada deszcz i będzie może nawet rok ubodzaju a propo to jest rolnictwo i trza zainwestować w deszczownie to plon kukurydzy będzie jakies 20 ton na sucho

Edytowane przez icek1
Opublikowano (edytowane)

popada deszcz i będzie może nawet rok ubodzaju a propo to jest rolnictwo i trza zainwestować w deszczownie to plon kukurydzy będzie jakies 20 ton na sucho

O czym ty gadasz? jakie deszczownie?

U nas w kraju już jest susza hydrologiczna nie ma już skąd wody brać, wodociągi obniżają ciśnienie w rurach a nieraz w ogóle odcinają wodę.

Przecież u nas jest już gorzej niż w Egipcie. W mediach ciągle słyszę ze szykuje się nam "piękna" pogoda dla urlopowiczów i chyba sami nie wierzą w to co mówią i przeczuwają jaka piękna katastrofa nas czeka.... Obym był złym prorokiem, ale to już nawet nie jest proroctwo, tylko nieuchronna prawda i katastrofa.

Edytowane przez speeeder
Opublikowano

jak wiecha wychodzi to chyba jeszcze będzie rosnąć? kurde na pierwszych roślinach już się pojawia ale to z brzegu może mniej nawozu doleciało ? u nas wilgoci nie brakuje pł-zach wlkp. kuku ma średnio jakieś 2m nie mierzyłem ale mnie już nie widać a mam 193cm

Opublikowano

post-53011-0-19086600-1467538388_thumb.jpg

nie pada od marca, w połowie czerwca spadło 40l po czym już wszystko wyparowała. Co doradzić dla sąsiada? Czym ją dokarmić?

post-53011-0-49038700-1467538485_thumb.jpg

zdjęcia robione wczoraj 14.00 przy temperaturze 35C i wilgotności <10%.

Opublikowano

dzis troche popaduje,moze nie bedzie zle, na fragmencie pola gdzie jest zolty piasek subito pomomo ze pozwijane to nadal zielone, ulan i witras bocznie liscie przyschniete, ale po deszczu powinna ruszyc, w miejscu gdzie nizszy grunt roznicy pomiedzy tymi odmianami za bardzo nie widac, wiechy tez nie widac,, w najwyzszych miejscach do 2.5 m. 

Opublikowano

attachicon.gifWIN_20160702_141330.JPG

nie pada od marca, w połowie czerwca spadło 40l po czym już wszystko wyparowała. Co doradzić dla sąsiada? Czym ją dokarmić?

attachicon.gifWIN_20160702_140726.JPG

zdjęcia robione wczoraj 14.00 przy temperaturze 35C i wilgotności <10%.

tylko taniec deszczu pomoże tej kukurydzy....

a tak na serio to ale masakra ;/ współczuję. Ale czemu taka różnica między tymi kuku? skoro sąsiad to chyba podobne opady były? agrotechnika? nawożenie inne?

Opublikowano

tylko taniec deszczu pomoże tej kukurydzy....

a tak na serio to ale masakra ;/ współczuję. Ale czemu taka różnica między tymi kuku? skoro sąsiad to chyba podobne opady były? agrotechnika? nawożenie inne?

zdjęcia robione wczoraj, ja mam pier**l*** w uprawie ziemia a najbardziej kukurydzy i na 4 klasie rośnie jak rośnie. Jesienią głęboszowałem na 65cm, dałem 20t siana polałem 70m3 gnojowicy i zaorałem, na wiosnę brona, 20m3 gnojowicy 100kg soli potasowej, 130 polidapu i 100kg rms 28%. Sąsiad też daje obornik i nawozy sztuczne ale 60tką tak nie uprawi i ma co ma a raczej nie ma. Kiedyś każdy jak zasiał to urosło lecz czasy się zmieniają

Opublikowano

Odmiany Witras,reduta,bosman oraz z zachodnich pioneer oraz subito z przeznaczeniem na kiszonkę. Siew 18 kwiecień. Widać różnicę pomiędzy odmianami na korzyść zachodnich, na jesieni gruber, na wiosnę obornik 40 ton/ha, 125 kg polifoski 8 w podsiewacz oraz 125 kg polifoski8 i 200 kg saletrzaku rozrzucone po polu, 500 kg wapna granulowanego (składu nie pamiętam) kukurydza w monokulturze, klasa ziemi 3/4. odżywianie dwukrotne odżywką potasową oraz mocznikiem, ogólnie słaby start na polskich odmianach teraz już się wyrównują, kukurydza ciemna zielona jedna z ładniejszych od wielu lat północne Mazowsze. (uprawiane c360) ;)

Opublikowano

nie zauwazylem zeby od narzedzi zalezalo to jak rosnie, u mnie uprawa bez zadnych nowoczesnych maszyn , plug ug, stare brony i stare ursusy, rosnie lepiej jak u tych co uprawiaja drogim markowym sprzetem, bardziej to kwestia nawozenia i odmiany, redute mialm na prube w tamtym roku, wysiane ok 2-3 kg, bardzo slaba, cos na poziomie glejta, bosman tez nie imponuje, stara odmiana,  subito niby odpowiednik ulana, ale chyba fao inne, bo u subito zaczyna pokazywac sie wiecha, a u ulana puki co same liscie, ktos tu pytal ile kukurydza urosnie od momentu jak zaczyna puszczac wieche, kwestia tego czy ta wiecha jest juz widoczna czy jest zawinieta w lisciach, jak jest owinieta lisciem i jest wilgoc to smialo metr, przy odmianach pozniejszych jest szansa na bardzo wyskie rosliny, przy wczesnych w mojej okolicy nie ma rewelacji, wecha widoczna na calosci pola, rosliny 2 do 2.5 m

Opublikowano

wcale nie twierdze ze nie sa to markowe sprzety, dlatego napisalem w poprzednim poscie cytuje, "drogie markowe sprzety" czego nie mozna powiedziec o plugu UG z lat 90, lub ursusach starszych ode mnie.

Opublikowano

Mozecie tu mędrkować do oporu o nawozeniu i uprawie a prawda jest taka ze wszystko zalezy od opadow.W tamtym roku w miejscu gdzie jalowa ziemia ale dolek urosla na ponad 3m a na gorce mimo staran do kolana.W tym roku jak widze u kazdego niezla bez wzgledu na nawozenie bo w miare jej podpasowalo z pogodą.Jedynie ta siana po zycie slaba.