Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Żyto akurat rośnie na "buraczanej" ziemi kawałek lżejszej tylko łapie także może nie będzie tragedii. W ubiegłym roku qq po życie w naszych okolicach, nie były aż takie tragiczne jak niektórzy pokazywali. Poza tym uprawa będzie ograniczona do minimum, jeden góra dwa przejazdy. Bez orki oczywiście.

Opublikowano

A siejąc normalnie qq bez przedplonu nie ma loterii? Tak samo loteria.

Tym bardziej patrząc po okolicy, ludzie porobili orki zimowe lub wiosenne i leżą nie ruszone, bo po co bronować albo przejechać włóką, szkoda paliwa. A ta nie ruszona gleba to do maja będzie tak sucha jakby rosło na niej żyto itp.

Opublikowano
Skoczek1994 napisał:

Żyto akurat rośnie na "buraczanej" ziemi kawałek lżejszej tylko łapie także może nie będzie tragedii. W ubiegłym roku qq po życie w naszych okolicach, nie były aż takie tragiczne jak niektórzy pokazywali. Poza tym uprawa będzie ograniczona do minimum, jeden góra dwa przejazdy. Bez orki oczywiście.

Tak jak mówisz, raz gleba , dwa rejon, u mnie gleby nie takie najgorsze ale przy tych suchych latach przedplon w postaci żyta odpada, sialem kilka razy po życie jak były lata obfite w opady rosła nic gorsza od tych wcześniejszych, przy suszy coś tam wyrosło ale kolby mizerne.

Opublikowano

Jeśli nowy sprzęt to nie trzeba docierać, bo dzisiaj ciągniki są tak zrobione że już przy pierwszej mtg może iść do najcięższych prac, po za tym jest gwarancja i trzeba tak cisnąć aż rura będzie czerwona żeby jak coś ma się zepsuć to niech to się stanie na gwarancji, przynajmniej ja tak robię... 

20 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

A siejąc normalnie qq bez przedplonu nie ma loterii? Tak samo loteria.

Tym bardziej patrząc po okolicy, ludzie porobili orki zimowe lub wiosenne i leżą nie ruszone, bo po co bronować albo przejechać włóką, szkoda paliwa. A ta nie ruszona gleba to do maja będzie tak sucha jakby rosło na niej żyto itp.

Prawie wszystko orze na zimę pod kukurydze i nigdy nie bronuje ani nie włókuje(nie mam nawet na gospodarstwie) ale u mnie wiosną idzie obornik na orke +sól i to talerzuje tylko, sucho Max 2cm głębiej zawsze wilgoć trzymie-obornik idzie jak tylko można wjechać w pole, czyli u mnie 2-3 tydzień marca A potem leży tak do siewu 

Opublikowano

Panowie planuje wysiać 300kg polifoski i 300kg mocznika pod qq.Jak rozdzielić polifoskę w podsiewacz i pod agregat,czy może wcale nie rozdzielać,tylko wszystko pod agregat?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, 20CBR12 napisał:

Jeśli nowy sprzęt to nie trzeba docierać, bo dzisiaj ciągniki są tak zrobione że już przy pierwszej mtg może iść do najcięższych prac, po za tym jest gwarancja i trzeba tak cisnąć aż rura będzie czerwona żeby jak coś ma się zepsuć to niech to się stanie na gwarancji, przynajmniej ja tak robię... 

Prawie wszystko orze na zimę pod kukurydze i nigdy nie bronuje ani nie włókuje(nie mam nawet na gospodarstwie) ale u mnie wiosną idzie obornik na orke +sól i to talerzuje tylko, sucho Max 2cm głębiej zawsze wilgoć trzymie-obornik idzie jak tylko można wjechać w pole, czyli u mnie 2-3 tydzień marca A potem leży tak do siewu 

Jak głęboko idzie talerzowa bo nie rozumiem? Jak byś mógł to wstaw zdjęcie bo to ciekawy pomysł. Ja robię trochę inaczej.

Edytowane przez kr9292
Opublikowano

23 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

Ale tu nie ma co żadnych zdjęć wstawiać, talerzowka po oborniku idzie na około 8-10 cm i masz 95% przykryte ważne żeby jechać te 12-16 km/h

Opublikowano

U znajomych nie raz widziałem ten patent z obornikiem na orkę, i talerzówkę. 

@ThePerkins Bo to raz uprawialiśmy tylko bronami czy to pod qq, buraki zboże także śmiało możesz robić. Ja gline tylko lekko poruszyłem bronami, a przed siewem raz agregatem bo brony w jedynym przejezdzie mogą nie rozbić odpowiednio bryłek. Piachu nie ruszam do dnia siewu, pole jest równe po gruberze także minimalna uprawa wystarczy.

Opublikowano

Ja ze 4 lata robię tak, że wiosną obornik z małą ilością ściółki mieszam talerzówką, potem brona czy włóka do wyrównania. Zazwyczaj miałem zaorane na jesień. Tej jesieni miałem stalerzowane i wsiane żyto na poplon, ale coś nie pykło i nie rośnie. Teraz sam nie wiem czy nie przeorać, żeby głębiej spulchnić. V I VI klasa, piach.

Opublikowano

Ja w tym roku wszystkie pola na qq obornik pod talerzówkę.oboknik od byków z luza to idzie super.słomiasty pewnie bym przyorał

Opublikowano

Ja w 2017 po życie na kiszonke dałem obornik, potem raz ścierniskowcem na jakieś 15cm nawozy, raz uprawowy i siew. Qq wyrosła lepiej niż ta siana końcem kwietnia po orce zimowej. W tym będzie już bez obornika bo poszła solidna dawka pod żyto, także tylko szybka uprawa i siew. Piachu teraz to ja bym nie orał, tylko przed samym siewem wymieszać trochę głębiej 10-15cm talerzówką/gruberem czym kto ma i siać. Nie ma sensu tego przewalać i tracić wody, bo zapowiada się puki co słabo z opadami. 

Opublikowano

Taa orka przerwał teraz ten piach, i jak się powtórzy podobny rok do poprzedniego to będziesz kukurydzę rotacyjną zbierał. Ja ściernisko po życie tak jak pisałem zrobiłem raz gruberem raz uprawowy i zasiane gaspardo na zwykłej redlicy. Było trochę resztek żyta jak i obornika na wierzchu ale mi to lata, grunt że qq była wtedy na prawdę imponująca. 

Opublikowano

Ja właśnie teraz jeszcze oram bo mam obornik no i co kultywatorem tego nie zamieszam. Kupić Gruber spoko tylko co mi z niego jak ka mam 80km to co ja 2.2 pociągnie?... Dziś już pierwsi smialkowie posiali u nas A zimno jak cholera...