Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, damianzbr napisał:

Słabo rozłożony obornik zakwasza, kurzak zakwasza azotem. Ale nawozy organiczne zawierają też wapń, więc to ich zakwaszanie jest na pewno mniejsze niż po nawozach sztucznych.

za 1000 zł/ha jaką ilość ton kurzaka ci rozwożą i ile biorą za usługę rozwożenia?

20 ton. Kurzak 30zł tona, transport 10zł, załadunek i rozrzucenie 10zł. Ceny brutto

w kukurydzy osobiście tylko rozlewam gnojowicę i robię opryski. Ewentualnie podlewanie ale ostatnie dwa sezony obyło się bez. Uprawa pola przed kukurydzą i po, siew i zbiór wszystko usługa.

Opublikowano
50 minut temu, saszeta napisał:

20 ton. Kurzak 30zł tona, transport 10zł, załadunek i rozrzucenie 10zł. Ceny brutto

w kukurydzy osobiście tylko rozlewam gnojowicę i robię opryski. Ewentualnie podlewanie ale ostatnie dwa sezony obyło się bez. Uprawa pola przed kukurydzą i po, siew i zbiór wszystko usługa.

Kolego cały czas mnie zaskakujesz, nie wiem czy dobrze rozumiem twoje jest pole i nasiona a reszta to wszystko usługi i to ci się opłaca? I to co mnie najbardziej nurtuje ja jako rolnik nie wyobrażam sobie życia bez (grzebania w ziemi) a ty tylko patrzysz jak rośnie??? 

Opublikowano

rozlewam gnojowicę( bo nie ma takich usług u mnie) i robię opryski. A czy się opłaca? Nie narzekam. I mam czas robić co innego. Kiedyś ryłem tylko w polu. Koszty niższe i plony też. Także na jedno wychodzi bo większy sprzęt zrobi lepszą robotę

Opublikowano

Nawozy organiczne mają duży rozrzut zawartości makro i mikro elementów. Kukurydza np ma określone stosunki azotu-potasu i fosforu. Taka gnojowica od bydła zawiera stosunkowo sporo azotu i potasu, ale mało fosforu. Jak go uzupełnić nie sypiąc nic nawozów sztucznych. 

Opublikowano

Co jak co ale organiczne a napewno obornik bydlecy nie zaprasza gleby. Ale też nie podnosi ph utrzymuje je na tym samym poziomie. Zakwasza gnojowica napewno a jak gorzej nawozu widzę to u siebie . Przy bogatym nałożeniu trzeba pamiętać o wapnie. 

Opublikowano
6 godzin temu, zkordalski napisał:

Co jak co ale organiczne a napewno obornik bydlecy nie zaprasza gleby. Ale też nie podnosi ph utrzymuje je na tym samym poziomie. Zakwasza gnojowica napewno a jak gorzej nawozu widzę to u siebie . Przy bogatym nałożeniu trzeba pamiętać o wapnie. 

A może jakieś uzasadnienie do tego?

Już samo rozkładanie się materiałów organicznych zakwasza. Więc obornik bydlęcy chociażby w taki sposób może zakwaszać jeśli nie jest dostatecznie przekompostowany.

Opublikowano

W Oborniku są śladowe ilości wapna które pokrywa koszty rozkładu słomy itp. Są badania i wykresy to potwierdzające.  Jak sam wiesz nie ma tu tak dużej ilości azotu który ma dość słaby stosunek względem potasu i fosforu a to już na plus. Poprawiasz poziom próchnicy który chamuje wyplukiwanie wapna między innymi lub też erozji wietrznej . Wszystko co płynne w ogromnych ilościach też szkodzi mimo iz dostarczając gnojowica duże ilości azotu powoduje to swoiste wyplukiwanie . Na działkach gdzie woziłem gnojowice tylko ph znacznie spadło wdaly się chwasty których nie widzialem nigdy wcześniej gdzie zaś był obornik ph w miarę stabilne ale też z tendencją spadkową zapewne przez zbyt bogate nawożenie mineralne

Opublikowano

Czy można zastosować polidap z jakimś magnezowym taki mix (np 120kg polidapu+80kg esta kiserit).... wspolrzednie w kukurydzy? Mam odczyn ok ale malo magnezu.....

Opublikowano

Właśnie o to miałem pytać. Czyli mówisz kolego , że to wapno w podsiewaczu jakiejś krzywdy siewkom nie zrobi? Mam pare działek zakwaszonych, miałem wapnować po zbiorze, jednak nie było jak wjechać bo mokro, zimy z mrozami też na razie nie ma i na horyzoncie nie widać, i pewno będę wapnował wiosną jak obeschnie, czyli takie wapno na start nie wiele zadziała, dlatego myślałem żeby do polidapu domieszać np jakiegoś polcalcu chociaż po te 100 kg, żeby na wschodach kukurydzy pomogło. Ogólnie zauważyłem , że na kwaśnej ziemi, jak kukurydza wzejdzie i dotrwa do 5-6 liścia to będzie żyła, ale głównie po wschodach usycha i znika.

Opublikowano

Z tego co gdzieś kiedyś czytałem to wapno powinno rozsiać się minimum miesiąc przed wysiewem nawozów fosforowych. Inaczej dochodzi do uwstecznienia 

Opublikowano
Dnia 9.01.2018 o 06:19, Bartek72511 napisał:

Właśnie o to miałem pytać. Czyli mówisz kolego , że to wapno w podsiewaczu jakiejś krzywdy siewkom nie zrobi? Mam pare działek zakwaszonych, miałem wapnować po zbiorze, jednak nie było jak wjechać bo mokro, zimy z mrozami też na razie nie ma i na horyzoncie nie widać, i pewno będę wapnował wiosną jak obeschnie, czyli takie wapno na start nie wiele zadziała, dlatego myślałem żeby do polidapu domieszać np jakiegoś polcalcu chociaż po te 100 kg, żeby na wschodach kukurydzy pomogło. Ogólnie zauważyłem , że na kwaśnej ziemi, jak kukurydza wzejdzie i dotrwa do 5-6 liścia to będzie żyła, ale głównie po wschodach usycha i znika.

ja w ubiegłym roku zrobiłem tak, jak tylko można było wjechać poszedł polcalc w ilości 500/ha od razu brona talerzowa. Było ok 20 marca. Do siewu miałem ok 5-6 tygodni, więc po wapnie nie było już śladu, wtedy szybko obornik, orka nawozy i siew z polidapem w podsiewaczu.

Opublikowano
5 godzin temu, silny84 napisał:

ja w ubiegłym roku zrobiłem tak, jak tylko można było wjechać poszedł polcalc w ilości 500/ha od razu brona talerzowa. Było ok 20 marca. Do siewu miałem ok 5-6 tygodni, więc po wapnie nie było już śladu, wtedy szybko obornik, orka nawozy i siew z polidapem w podsiewaczu.

Tak ale zaznacz kolego że to wapno na Max 2-3 cm a obornik koniecznie! nie wcześniej niż po 6 tygodniach i na 5-7cm, nie jest to idealne rozwiązanie ale napewno lepiej jak wapno jakiekolwiek w pod siew acz 

Opublikowano

Taa lepiej .... krede  przyorał , rzeczywiście dobrze zrobił... Kiedy ona będzie działać???? Na drugi rok????? jeżeli wogole bedzie...

Siałeś wapno w podsiewacz??? Ja siałem mam poronanie.

Opublikowano

Nie sialem w pidsiewacz i napewno w najbliższej dekadzie nie będę robić takich eksperymentów, co do tego kiedy wapno zadziała czy w tym roku czy w następnym? Napewno 6m-cy wcześniej niż to zasiane po zbiorze kuku, a po zbiorze nic nie stoi na przeszkodzie żeby dać kolejną dawkę wapna

Opublikowano

Ciekawa teoria z tym uwstecznianiem. Wapna z fosforem nie łączyć a w superfosfacie wapno. To jak to jest?

Opublikowano

znajomy daje w podsiewacz ale samą krede i małą dawkę .w  ekstremalnych warunkach sądzę żę to sensowne rozwiązanie . ja pod kukurydzę na wiosnę obornik gruber gnojowica agregat w podsiewacz 100kg polidapu i na ok 5 liść  80 kg saletrosanu małe koszty plony satysfakcjonujące

Opublikowano

@Thomas2135 Gdzieś czytałem o tym uwstecznianiu się fosforu. Poszuka artykułu i podrzucę link bo sam nie pamiętam co tam dokładnie było napisane 

Opublikowano

My nie siejemy sami kuku z braku czasu ale co roku kierowca z firmy usługowej opowiada mi różne perełki kto i ile czego sypie w podsiewacz. Więc dla mnie że ktoś coś tam dał ma się nijak do korzyści z np sypania wapna w podsiewacz. Ale ok ja jestem otwarty na wszelkie nowinki, proszę niech ktoś się wypowie w jaki sposób miało by nawet 500kg kredy danej w podsiewacz np z polidapem lepiej zadzialać od kredy w ilości np 3 ton danych nim 6 tyg przed siewem i następnie cięko stalerzowane? 

Opublikowano (edytowane)

a to da rade wysiac podsiewaczem 500kg kredy + fosforan ?? chodzi mi o taką ilość O.o

według mnie kredy nie powinno się łączyć z nawozami mineralnymi jak i z obornikiem 

kiedyś nawet było napisane o tym na stronie Kopalni Kornica ale nie moge teraz tego znaleść 

Generalnie kredę jak najwcześniej trzeba wysiać, najlepiej po żniwach albo bardzo wczesną wiosną (nawet w lutym) aby minęło te 6 tyg do mineralnych

Ja tak robie: 

na jesień obornik +orka, jak tylko na wiosne śnieg sie roztopi to idzie kreda i czekam aż ziemia rozmarźnie wtedy ciężka brona,

z tydzień przed siewem qq pod agregat rozsiewam siarczan magnezu albo kizeryt  w zależności co jest + polifoska + mocznik 

w podsiewacz daje sam fosforan  

Powiem Wam, że efekt bardzo zadawalający jak na moje piachy

Edytowane przez marulekk