Przez
jadamek
Witajcie!
Mam mały problem... Otóż przygotowuje się do egzaminu na prawo jazdy kategorii T. Jestem już po kursie (w zasadzie to kurs skończyłem w połowie grudnia, ale sprawy się tak potoczyły że dopiero teraz zabieram się za zdawanie ciągnika). Dzisiaj jeszcze byłem u faceta wyjeździć resztę godzin zostawionych na takie przypomnienie bezpośrednio przed egzaminem. W sumie jest okej. Jedyną bolączką może być parkowanie prostopadłe z wjazdem tyłem. No ale nie o tym tutaj...
Na kursie jeździłem sześćdziesiątką (Ursus C360) i przyczepą 4t. Na egzaminie będę miał Zetora 6045 i przyczepę również 4t. Z tym że ja nigdy z bliska Zetora na oczy nie widziałem... W pobliżu mam dwie autoszkoły z czego jedna to właśnie ta, do której ja uczęszczałem i mają tam Sześcdziesiątkę, a w drugiej mają Ciapka (Ursusa C330 - z resztą takiego to mam na podwórku...).
Szukałem w internecie instrukcji obsługi tego ciągnika, ale są tylko serwisówki... A w WORDzie nie ma możliwości oglądnięcia ciągnika przed egzaminem.
No i o co mi chodzi? Potrzebuję podstawowych informacji na temat tego ciągnika. No chyba że ktoś posiada i byłby w stanie podrzucić instrukcję obsługi. Jeżeli nie to miałbym serdeczną prośbę o takie rzeczy jak: opis kokpitu (co gdzie jest, co jak się włącza, jak się w ogóle uruchamia i gasi ciągnik), schemat biegów, opisanie gdzie znajduje się zbiorniczek płynu hamulcowego. Czy w tym ciągniku jest zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodzącego czy sprawdza sie w chłodnicy? O i przy okazji jak otworzyć maskę? Bagnet oleju to chyba sie znajdzie jakoś... Ale możecie napisać gdzie on się znajduje. Gdzie znajduje się hamulec awaryjny, jak rozmieszczone są z tyłu przyłącza do przyczepy (powietrze i światła)?
Wiem - głupie, ale uwierzcie że nigdy w Zetorze nie siedziałem. Czy może w innych modelach sprawa ma się podobnie jak w tym i instrukcja byłaby podobna?
Za wszelką pomoc pięknie dziękuję.
Rekomendowane odpowiedzi
Na co zwrócić uwagę mtz 82
Ursus C-360 3P & Biardzki 600l/12m